Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Egy állás megpályázása nem minden esetben ér véget az önéletrajz elkészítésével és elküldésével. Egyre több hirdetésben láthatjuk, hogy a munkáltató motivációs levelet is kér a jelöltektől. Ettől hajlamosak vagyunk megijedni, de ez a félelem főként abból táplálkozik, hogy fogalmunk sincs róla, mit kellene beleírni egy ilyen kísérőlevélbe. Pedig ezen is sok múlik, a legtöbb esetben ugyanis ez dönti el, hogy tovább olvassák-e a pályázati anyagunkat. Ezért a "rettegett motivációs levelet" inkább egy jó lehetőségnek fogjuk fel, amelyben megmutathatjuk, hogy miben vagyunk mások, mint a többi jelentkező, illetve meggyőzhetjük a hirdetőt, hogy érdemes személyesen is megismerni minket! Cikksorozatunk negyedik részében a jó kísérő levél titkait fedjük fel.

Akárcsak az önéletrajzot, a motivációs levelet is a megpályázni kívánt pozícióra kell szabnunk. Megírása előtt érdemes végezni egy kis kutatómunkát a vállalattal kapcsolatban, illetve nem árt, ha részletesen átolvassuk a munkaköri leírást és az elvárásokat. Ez a tájékozódás segít eldönteni, hogy valóban nekünk való-e az állás. 

Ha úgy érezzük, hogy igen, és valóban megpályázzuk a munkát, gondoljuk át a következő kérdéseket: Miért vonzó ez a lehetőség? Mi szimpatikus a vállalatban? Mi alapján véljük úgy, hogy ezt az állást nekünk találták ki? Ha megvannak a válaszok, használjuk fel őket a levél megírásához! Így egy igazán egyedi és személyes bemutatkozással szállhatunk versenybe álmaink munkájáért.

Az írásos bizonyíték

Ha úgy is érezzük, hogy teljes mértékben megfelelünk a kiírt állásra, attól még meg kell győznünk erről a munkáltatót is. 

Az elvárt végzettséget, munkatapasztalatot és nyelvtudást elég az önéletrajzban feltüntetnünk, a többi képességünket azonban be tudjuk bizonyítani a motivációs levélben. Emeljünk ki konkrét példákat a szakmai múltunkból, például sikeres projekteket vagy egyéb nagy eredményeket, amely a talpraesettségünkről, precizitásunkról, kreativitásunkról árulkodik!

Ha valamilyen oknál fogva hátránnyal indulunk a pozícióért folytatott versenyben, használjuk a kísérőlevelet a kétségek eloszlatására! Ha az előző munkáink során nem szereztünk kellő gyakorlatot (mondjuk az elvárt 5 év helyett csak 4 évet töltöttünk eddig a szakmában), emeljük ki, ami kompenzálhatja ezt: például hogy gyorsan tanulunk, könnyen alkalmazkodunk az újdonságokhoz, jó a stressztűrő képességünk és eddig minden feladatunk határidejét stabilan betartottuk. 

Gyed-ről vagy gyes-ről vissztérő anyukaként írjuk meg, ha az otthon töltött idő alatt sem estünk ki teljesen a gyakorlatból, mert mondjuk alkalmi munkákat elvállaltunk, és előny lehet, ha az álláskeresés pillanatában már megoldott a gyermek napközbeni ellátása, tehát már bölcsődés vagy óvodás. 

Nyugodtan fogalmazzuk bele a levélbe azt is, ha ugyan nem ismerjük profi szinten az összes szoftvert, amit a cég felsorolt a hirdetésben, de pont a kihívások iránti vágy miatt próbálnánk megnyerni ezt a pozíciót, mert a jelenlegi munkahelyünkön már nincs lehetőségünk próbálgatni.

Pályakezdőként pedig emeljük ki a szakmai gyakorlat során szerzett tudást és tapasztalatokat, de azt se hagyjuk ki, ha a megpályázott munakörhöz hasonló feladatokat már diákmunkásként is elvégeztünk.

Kérdés, óhaj, sóhaj?

A korrekt tájékoztatás érdekében emeljük ki, ha van valami speciális elvárásunk a céggel kapcsolatban. Ide tartozik például a lakhelyünk és a munkahely közötti utazgatás finanszírozása, a bölcsőde/óvoda/iskola nyitvatartási idejéhez igazodó rugalmas munkaidő biztosítása, és a folyamatban lévő tanulmányok támogatása. 

Ha fontosnak tarjuk, hogy legyen lehetőségünk otthoni munkavégzésre is, akkor ez is nyugodtan jelezzük. Ezeket a kritikus pontokat azért jó már a motivációs levélben tisztázni, mert ha ezek tudatában is behívnak minket állásinterjúra, akkor nagy valószínűséggel hajlik majd a munkáltató a megegyezésre. Ezzel megspórolhatunk magunknak néhány felesleges kört.

Illetve itt érdemes megemlíteni a fizetési igényt is, főleg akkor, ha ennek megjelölését külön kérték az álláshirdetésben.

Hogy nézzen ki a levél?

A motivációs levél tulajdonképpen egy reklámszöveg és egy üzleti ajánlat egyben, formai követelményeiben azonban valóban egy levélre emlékeztet.

Mint minden levelet, ezt is kezdjük megszólítással, amelyhez lehetőleg a cégnevet vagy a leendő munkáltatónk nevét használjuk! A “Tisztelt Cég/Cím/Uram/Hölgyem” jellegű sablonos formuláktól semlegessé válik a levél hangvétele, így ezeket nem ajánlatos alkalmazni.

A bevezetőben jelöljük meg a megpályázott pozíciót, illetve megemlíthetjük azt is, hogy hol találtunk a hirdetést. Ha egy cégcsoport esetében azt látjuk, hogy több településre is keresnek embert ugyanarra a munkakörre, akkor érdemes az általunk választott várost is odaírni.

Ezt követően pedig használjuk a fentebb tárgyalt módszereket és tippeket arra, hogy “eladjuk magunkat”. A tartalom megfogalmazása legyen tömör, lényegretörő és frappáns, azonban fél oldalnál hosszabbra nem érdemes nyújtani a bemutatkozást.

Fogalmazzuk meg, hogy miért érdekel minket az adott munkakör és miért tartjuk magunkat alkalmasnak a pozíció betöltésére. Kitérhetünk a releváns tapasztalatainkra, tanulmányainkra, készségeinkre, és megemlíthetünk néhány fontos személyes jellemzőt is magunkról. Az álláshirdetés “elvárások” listájában fellelhető kulcsszavakat érdemes belefogalmazni az önéletrajzba és a bemutatkozásba egyaránt.

A befejezésben az átláthatóság kedvéért foglaljuk össze, milyen dokumentumokat csatolunk jelentkezésünkhöz - például szakmai önéletrajz, fénykép, bizonyítványok másolatai, illetve ha kérnek, akkor az erkölcsi bizonytvány fotója. Végül pedig zárjunk egy pozitív kicsengésű mondattal! Ne hagyjuk le az aláírást és a dátumot se!

Ezzel azonban még nem végeztünk! Elküldés előtt mindenképpen olvassuk át a levelet, és szánjunk kiemelt figyelmet a helyesírás ellenőrzésére!

Szokatlan tanács a profiktól
Ha nem tartjuk elég ütősnek a levelünket, kipróbálhatunk egy profi gyakorlatot. Az egyik neves reklámügynökség például felvételi tesztként azt a feladatot adja a jelölteknek, hogy írjanak le egyetlen mondatot: azt, amit a táblájukra írnának, hogyha az utcán kellene koldulniuk. A cég szerint ez egy kimondottan hatékony módszer annak kiszűrésére, hogy ki mennyire tudja kivágni magát a szorult helyzetekből. Próbáljuk ki, és ha megvan a mondatunk, indítsuk azzal a motivációs levél lényegi részét! A feladat egyébként önismereti térningnek is jó, de egy merészebb húzással akár az ölünkbe is hullhat álmaink állása.

A cikksorozat következő részében a sikeres állásinterjúhoz adunk tippeket. Addig is sikeres álláskeresést kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Ezt olvasta már?

Több éves kihagyás után is van visszaút a munkához »

AKKO Invest 25200 (1,61 ) ANY 1345 (0,37 ) APPENINN 475 (2,81 ) AutoWallis 123 (4,26 ) BIF 305 (2,35 ) CIGPANNONIA 370 (0,95 ) CSEPEL 652 (-6,86 ) Duna House A 4000 (-2,20 ) EHEP 13500 (12,50 ) ENEFI 475 (-0,84 ) ESTMEDIA 84 (3,45 ) FUTURAQUA 79 (-1,25 ) GSPARK 3700 (0,27 ) KONZUM 215 (-1,38 ) KPACK 20000 (-0,99 ) MASTERPLAST 718 (-1,37 ) MOL 3118 (0,39 ) NORDTELEKOM 42 (-0,48 ) NUTEX 27 (-3,57 ) OPUS 432 (-0,32 ) ORMESTER 2660 (5,56 ) OTP 11710 (-0,34 ) OTT1 200 (-0,99 ) PANNERGY 710 (-0,56 ) RICHTER 5145 (0,39 ) SET Group 667 (11,35 ) WABERERS 1235 (-3,89 ) ZWACK 17500 (-1,13 )