Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Egy állás megpályázása nem minden esetben ér véget az önéletrajz elkészítésével és elküldésével. Egyre több hirdetésben láthatjuk, hogy a munkáltató motivációs levelet is kér a jelöltektől. Ettől hajlamosak vagyunk megijedni, de ez a félelem főként abból táplálkozik, hogy fogalmunk sincs róla, mit kellene beleírni egy ilyen kísérőlevélbe. Pedig ezen is sok múlik, a legtöbb esetben ugyanis ez dönti el, hogy tovább olvassák-e a pályázati anyagunkat. Ezért a "rettegett motivációs levelet" inkább egy jó lehetőségnek fogjuk fel, amelyben megmutathatjuk, hogy miben vagyunk mások, mint a többi jelentkező, illetve meggyőzhetjük a hirdetőt, hogy érdemes személyesen is megismerni minket! Cikksorozatunk negyedik részében a jó kísérő levél titkait fedjük fel.

Akárcsak az önéletrajzot, a motivációs levelet is a megpályázni kívánt pozícióra kell szabnunk. Megírása előtt érdemes végezni egy kis kutatómunkát a vállalattal kapcsolatban, illetve nem árt, ha részletesen átolvassuk a munkaköri leírást és az elvárásokat. Ez a tájékozódás segít eldönteni, hogy valóban nekünk való-e az állás. 

Ha úgy érezzük, hogy igen, és valóban megpályázzuk a munkát, gondoljuk át a következő kérdéseket: Miért vonzó ez a lehetőség? Mi szimpatikus a vállalatban? Mi alapján véljük úgy, hogy ezt az állást nekünk találták ki? Ha megvannak a válaszok, használjuk fel őket a levél megírásához! Így egy igazán egyedi és személyes bemutatkozással szállhatunk versenybe álmaink munkájáért.

Az írásos bizonyíték

Ha úgy is érezzük, hogy teljes mértékben megfelelünk a kiírt állásra, attól még meg kell győznünk erről a munkáltatót is. 

Az elvárt végzettséget, munkatapasztalatot és nyelvtudást elég az önéletrajzban feltüntetnünk, a többi képességünket azonban be tudjuk bizonyítani a motivációs levélben. Emeljünk ki konkrét példákat a szakmai múltunkból, például sikeres projekteket vagy egyéb nagy eredményeket, amely a talpraesettségünkről, precizitásunkról, kreativitásunkról árulkodik!

Ha valamilyen oknál fogva hátránnyal indulunk a pozícióért folytatott versenyben, használjuk a kísérőlevelet a kétségek eloszlatására! Ha az előző munkáink során nem szereztünk kellő gyakorlatot (mondjuk az elvárt 5 év helyett csak 4 évet töltöttünk eddig a szakmában), emeljük ki, ami kompenzálhatja ezt: például hogy gyorsan tanulunk, könnyen alkalmazkodunk az újdonságokhoz, jó a stressztűrő képességünk és eddig minden feladatunk határidejét stabilan betartottuk. 

Gyed-ről vagy gyes-ről vissztérő anyukaként írjuk meg, ha az otthon töltött idő alatt sem estünk ki teljesen a gyakorlatból, mert mondjuk alkalmi munkákat elvállaltunk, és előny lehet, ha az álláskeresés pillanatában már megoldott a gyermek napközbeni ellátása, tehát már bölcsődés vagy óvodás. 

Nyugodtan fogalmazzuk bele a levélbe azt is, ha ugyan nem ismerjük profi szinten az összes szoftvert, amit a cég felsorolt a hirdetésben, de pont a kihívások iránti vágy miatt próbálnánk megnyerni ezt a pozíciót, mert a jelenlegi munkahelyünkön már nincs lehetőségünk próbálgatni.

Pályakezdőként pedig emeljük ki a szakmai gyakorlat során szerzett tudást és tapasztalatokat, de azt se hagyjuk ki, ha a megpályázott munakörhöz hasonló feladatokat már diákmunkásként is elvégeztünk.

Kérdés, óhaj, sóhaj?

A korrekt tájékoztatás érdekében emeljük ki, ha van valami speciális elvárásunk a céggel kapcsolatban. Ide tartozik például a lakhelyünk és a munkahely közötti utazgatás finanszírozása, a bölcsőde/óvoda/iskola nyitvatartási idejéhez igazodó rugalmas munkaidő biztosítása, és a folyamatban lévő tanulmányok támogatása. 

Ha fontosnak tarjuk, hogy legyen lehetőségünk otthoni munkavégzésre is, akkor ez is nyugodtan jelezzük. Ezeket a kritikus pontokat azért jó már a motivációs levélben tisztázni, mert ha ezek tudatában is behívnak minket állásinterjúra, akkor nagy valószínűséggel hajlik majd a munkáltató a megegyezésre. Ezzel megspórolhatunk magunknak néhány felesleges kört.

Illetve itt érdemes megemlíteni a fizetési igényt is, főleg akkor, ha ennek megjelölését külön kérték az álláshirdetésben.

Hogy nézzen ki a levél?

A motivációs levél tulajdonképpen egy reklámszöveg és egy üzleti ajánlat egyben, formai követelményeiben azonban valóban egy levélre emlékeztet.

Mint minden levelet, ezt is kezdjük megszólítással, amelyhez lehetőleg a cégnevet vagy a leendő munkáltatónk nevét használjuk! A “Tisztelt Cég/Cím/Uram/Hölgyem” jellegű sablonos formuláktól semlegessé válik a levél hangvétele, így ezeket nem ajánlatos alkalmazni.

A bevezetőben jelöljük meg a megpályázott pozíciót, illetve megemlíthetjük azt is, hogy hol találtunk a hirdetést. Ha egy cégcsoport esetében azt látjuk, hogy több településre is keresnek embert ugyanarra a munkakörre, akkor érdemes az általunk választott várost is odaírni.

Ezt követően pedig használjuk a fentebb tárgyalt módszereket és tippeket arra, hogy “eladjuk magunkat”. A tartalom megfogalmazása legyen tömör, lényegretörő és frappáns, azonban fél oldalnál hosszabbra nem érdemes nyújtani a bemutatkozást.

Fogalmazzuk meg, hogy miért érdekel minket az adott munkakör és miért tartjuk magunkat alkalmasnak a pozíció betöltésére. Kitérhetünk a releváns tapasztalatainkra, tanulmányainkra, készségeinkre, és megemlíthetünk néhány fontos személyes jellemzőt is magunkról. Az álláshirdetés “elvárások” listájában fellelhető kulcsszavakat érdemes belefogalmazni az önéletrajzba és a bemutatkozásba egyaránt.

A befejezésben az átláthatóság kedvéért foglaljuk össze, milyen dokumentumokat csatolunk jelentkezésünkhöz - például szakmai önéletrajz, fénykép, bizonyítványok másolatai, illetve ha kérnek, akkor az erkölcsi bizonytvány fotója. Végül pedig zárjunk egy pozitív kicsengésű mondattal! Ne hagyjuk le az aláírást és a dátumot se!

Ezzel azonban még nem végeztünk! Elküldés előtt mindenképpen olvassuk át a levelet, és szánjunk kiemelt figyelmet a helyesírás ellenőrzésére!

Szokatlan tanács a profiktól
Ha nem tartjuk elég ütősnek a levelünket, kipróbálhatunk egy profi gyakorlatot. Az egyik neves reklámügynökség például felvételi tesztként azt a feladatot adja a jelölteknek, hogy írjanak le egyetlen mondatot: azt, amit a táblájukra írnának, hogyha az utcán kellene koldulniuk. A cég szerint ez egy kimondottan hatékony módszer annak kiszűrésére, hogy ki mennyire tudja kivágni magát a szorult helyzetekből. Próbáljuk ki, és ha megvan a mondatunk, indítsuk azzal a motivációs levél lényegi részét! A feladat egyébként önismereti térningnek is jó, de egy merészebb húzással akár az ölünkbe is hullhat álmaink állása.

A cikksorozat következő részében a sikeres állásinterjúhoz adunk tippeket. Addig is sikeres álláskeresést kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Ezt olvasta már?

Úgy tűnik, munka nélkül már nincs tanulás »

4IG 624 (1,79 ) AKKO Invest 450 (0,90 ) ANY 1215 (1,25 ) APPENINN 336 (-1,03 ) AutoWallis 86 (1,17 ) BIF 297 (-0,34 ) CIGPANNONIA 304 (-1,94 ) CyBERG 850 (11,84 ) DELTA 95 (1,61 ) DM-KER 44 (-0,11 ) Duna House 328 (-5,20 ) EHEP 1955 (0,26 ) GSPARK 3150 (-1,87 ) Gloster 2400 (4,35 ) KULCSSOFT 1630 (-3,55 ) MASTERPLAST 636 (-0,62 ) MOL 1821 (1,56 ) MTELEKOM 379 (0,40 ) NUTEX 29 (2,33 ) OPUS 231 (-0,43 ) ORMESTER 11500 (0,88 ) OTP 10310 (-0,29 ) OTT1 174 (1,16 ) PANNERGY 598 (-1,64 ) RABA 820 (1,23 ) RICHTER 7100 (0,64 ) SET Group 70 (-0,99 ) TAKAREK 488 (-0,41 ) WABERERS 1080 (4,35 )