-->

Egyre jobban bízunk az alapkezelőkben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az OTP Alapkezelő által kezelt összes vagyon idén augusztus végén 1421 milliárd forintot ért el, ebből 1022,5 milliárd forint alapokban volt, ami 32,6 százalékos idei bővülést mutat. Az alapok piacán a részesedés 23,8 százalékot tett ki - mondta Gáti László, az alapkezelő marketing és értékesítési igazgatója kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A 74 működő alappal és négy közép-európai leányvállalattal rendelkező, idén 20. születésnapját ünneplő OTP Alapkezelő működése első évtizedében a hagyományos eszközosztályokban - kötvény-, vegyes és részvényalapok - volt igen aktív, majd a 2000-es évek közepétől nyitottak az új, innovatív pénzügyi megoldások felé - közölte Gáti László. Kiemelte: születésnapi termékük, az OTP Remix20 Alap például már a 65. tőkevédett alapjuk, melynek különlegessége, hogy befektetőik az elmúlt 20 év sikeres OTP alapjainak a teljesítményéből részesedhetnek, tőkevédelemmel és biztosított hozammal. Hozzátette, hogy 2006-tól jelentek meg az abszolút hozamú alapok piacán, az alapkezelő működteti a legnagyobb ilyen hazai alapot, az OTP Suprát. Később, 2009-től az árupiacok, 2010-től pedig új, "egzotikus" részvénypiacok felé nyitottak.

Köves Benedek, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója a hazai befektetési alapok piacán megfigyelhető folyamatokról, trendekről kifejtette: a magyar piacon egyre magasabb az alapok részesedése a teljes megtakarítási szerkezeten belül, ám ezt sokkal alacsonyabb kockázati összetétellel sikerült elérni, mint ami Európában látszik. Magyarországon ugyanis az alapok elterjedtségének, szakkifejezéssel penetrációjának a mértéke a németországival vetekszik - a lakossági megtakarításokon belül a befektetési jegyek aránya Magyarországon 9,4 százalék -, míg a környező, illetve a vezető európai országokban átlagosan alacsonyabb ez az érték - mutatott rá.

Köves Benedek utalt arra: a fejlett országokban viszont sokkal magasabb a részvényalapok, valamint a hosszabb elköteleződést kínáló, kockázatosabb termékek aránya, de már itthon is látszik például az, hogy erősödött az abszolút hozamot biztosító alapokba tapasztalt tőkebeáramlás. A csökkenő kamatok miatt fokozatos átrendeződés indult meg, a befektetők hozamot keresnek, és ezért ma már hajlandóak egy kicsivel nagyobb kockázatot vállalni, mint a bankbetét vagy az állampapír esetén.

Hozzáfűzte: a hazai alapokba az év első nyolc hónapjában 793,8 milliárd forint friss tőke áramlott, ennek 28,7 százaléka az OTP Alapkezelő termékeibe érkezett. Legtöbb tőke a kötvény-, a pénzpiaci és az abszolút hozam alapokba érkezett, és mindhárom kategória legnagyobb alapját ők kezelik - mondta Köves Benedek.

Szalma Csaba befektetési igazgató szerint tartósan alacsony kamatkörnyezetre kell számítani, a kötvénypiaci fellendülésnek is vége, így a befektetők már nem számíthatnak alacsony kockázat mellett is kedvező hozamra. Előtérbe kerülnek a hosszú lejáratú kötvények, abszolút hozam stratégiák, de ezek természetesen magasabb kockázatot hordoznak - tette hozzá.

Kérdésre elmondta: a rövid futamidejű állampapírok hozama "leköveti" a jegybanki kamatcsökkentéseket, a hosszabb távú állampapírok hozama azonban 5,5-7 százalék között szóródik, tehát meredek hozamgörbe alakult ki, ami azért is figyelemre méltó, mert napjainkban mintegy 5000 milliárd forint értékű állampapír van külföldi befektetők kezében.

Ezt olvasta már?

Szép vagyonra tettek szert a leggazdagabb németek »