Egyre kevesebb a törlesztő a fizetéshez képest

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése az idén az átlagfizetés 32 százalékát viszi el. Ez az arány öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent - derül ki a BankRáció.hu elemzéséből, amely szerint a nettó reálbérek emelkedése hozzájárulhat a hitelezési fordulathoz.

Az alapkamat csökkenése csak az egyik oldal

Fordulni látszik a magyarországi hitelpiac: mind a személyi hitelek, mind a lakáshitelek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, az idén - július közepéig - a lakáshitelek iránt érdeklődők száma 78 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a személyi hitelek iránti érdeklődés pedig 66 százalékkal emelkedett - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu elemzéséből, amely a nettó bérek és a hiteltörlesztő-részletek utóbbi öt évben bekövetkezett változását vizsgálta.

„Az alapkamat utóbbi években látott csökkenése csak az egyik oldalról befolyásolja a hitelezést, szintén fontos tényező a nettó keresetek alakulása, mert azok jelentik az elsődleges fedezetet a bankok számára” - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Jobbak az arányok

Öt évvel ezelőtt egy 8 millió forintos 20 éves futamidejű forintalapú lakáshitel törlesztése a 2011. májusi  piaci átlagkamatokkal számolva havi 73,7 ezer forintos kiadást jelentett, ez a 2011-es átlagos nettó reálbér több mint felét, 52 százalékát jelentette.

Gergely Péter azt mondta, hogy a most érvényben lévő szabályok szerint nem is lehetne felvenni ezt a hitelt, mivel az adósságfék-szabály miatt a nettó jövedelem maximum fele mehet törlesztésre. Az idei adatok azonban jóval kedvezőbbek, ugyanis a 168,8 ezer forintos nettó fizetésnek csak a 32 százalékát vinné el az említett 8 milliós lakáshitel 53,3 ezer forintos havi törlesztőrészlete.

„A hiteltörlesztés és a nettó bér aránya tehát jelentősen csökkent, köszönhetően az alacsonyabb kamatoknak és az emelkedő nettó béreknek” - közölte a szakértő.

Hozzátette: a személyi kölcsönök esetében is csökkent ez a mutató. A BankRáció.hu elemzése szerint 2011-ben egy átlagos, 1 millió forintos 60 hónap futamidejű személyi hitel a nettó fizetés 21 százalékát vitte el, míg az idén csak a 15 százalékát.

Hol a legkedvezőbb az ajánlat?

Gergely Péter azt is elmondta, hogy bár a legfrissebb - májusi - jegybanki adatok a lakáshitelek átlagos piaci kamata 5,11 százalék volt, a személyi hiteleké pedig 16,72 százalékot tett ki, ennél jóval kedvezőbb ajánlatokat is kínálnak a bankok. „Éppen ezért ne csak a saját bankunkat kérdezzük meg, hanem hasonlítsuk össze a többi bank ajánlatát is, erre ma már nagyon jó online hitelkalkulátorok vannak” - fogalmazott Gergely Péter.

A szakember szerint az 1 milliós, 60 hónapos futamidejű személyi kölcsönöknél a teljes visszafizetendő összegben akár 500 ezer forintos eltérés is lehet a legjobb és a legrosszabb hitel között, a lakáshitelek esetében pedig több millió forintot megspórolhatunk azzal, ha összehasonlítjuk a bankok ajánlatait és a legjobbat választjuk ki.

Ezt olvasta már?

Növekvő hitelek, kisebb sérülékenység »