Egyre nehezebb jelzáloghitelhez jutni Szlovákiában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szlovák központi bank (NBS) több lépcsőben szigorítja azokat a feltételeket, amelyeket a kereskedelmi bankoknak meg kell követelniük jelzáloghitelért folyamodó ügyfeleiktől.

Változott az előírás

A szigorítás júliusban életbe lépett második lépcsője azt az összeget emeli, amelynek a törlesztő részlet kifizetése után a jelzáloghitelért folyamodó ügyfél havi bevételéből meg kell maradnia.

A márciusig érvényben volt korábbi szlovák szabályozás szerint a kölcsön odaítélésekor elegendő volt, ha az ügyfélnek a törlesztő részlet kifizetése után legalább a mindenkori létminimum (jelenleg mintegy 200 euró, vagyis megközelítőleg 62 ezer forint) összege megmarad havi jövedelméből.

Az új előírás alapján júliustól a szlovákiai bankok csak akkor hagyhatják jóvá a kért jelzáloghitelt, amennyiben ügyfelüknek a törlesztő részlet kifizetése után a létminimumon felül megmarad havi jövedelmének 10 százaléka is. Ez a feltétel a jövő évben tovább szigorodik, januártól a megkövetelt arány a havi bevétel 15, jövő júliustól pedig annak 20 százalékára emelkedik.

Élen a hitelállományban

A szigorítás kapcsán az NBS a szlovákiai lakossági hitelek állományának rendkívül gyors ütemű növekedésére mutatott rá, illetve arra is, hogy szükséges csökkenteni a jelzáloghitelek bedőlési esélyét.

Szlovákiában a lakáscélú hitelek legutóbbi adatok szerint a lakossági hitelállomány 76,6 százalékát alkották. Az országban az egy főre jutó hitelek összege megközelítőleg 6 ezer eurót tesz ki, ami az egyik legmagasabb a régióban, és a legmagasabb a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) csoportjában, s ugyanakkor a hitelállomány növekedésének üteme is a leggyorsabb, 2012 óta minden évben meghaladta a tíz százalékot.

Ezt olvasta már?

Most látszik csak igazán, mit művelt a járvány a hitelekkel »