-->

Egyre több befektető választja a kockázatkerülő stratégiát

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Az elmúlt hónapban annak ellenére is növekedni tudott a befektetési alapokban kezelt vagyon, hogy a februári részvénypiaci hullám nem volt kedvező a hozamok szempontjából. A befektetők azonban gyorsan reagáltak, hiszen a kötvényalapok helyett inkább a dollár befektetések és a vegyes alapok irányába mozdultak. Ezzel együtt az is látható, hogy erősödött a kockázatkerülő magatartás, ami a várhatóan folytatódó árfolyamingadozásokat tekintve a továbbiakban is indokolt lehet - értékelte a befektetési alap piac jelenlegi változásait a K&H.

A piacszűkítő hatás ellenére is növekedés

Február finoman szólva nem volt kedvező a hozamok szempontjából, ami alapvetően piacszűkítő hatással volt a befektetési alapok állományára. Ezzel együtt is növekedni tudott azonban a befektetési alapok vagyona, ami jelenleg 6232 milliárd forint a BAMOSZ legfrissebb adatai alapján.

"Több kategória esetében is fordulatot hozott az elmúlt hónap, ami azt mutatja, hogy a befektetők nagyon gyorsan reagáltak az éve eleji piaci ingadozásokra, és jó irányba mozdultak" - értékelte a befektetési alap piac februári mozgásait a K&H Alapkezelő szenior portfólió menedzsere.

"A részvényalapok esetében 2016 szeptembere óta nem volt érdemi csökkenés, most azonban zsugorodott az állomány. Ennek oka, hogy egyre többen számítanak arra, hogy a részvénypiacok emelkedő trendje már nem folytatódik, és a továbbiakban hevesebb árfolyamingadozások várhatók" - magyarázta a szakember.

"Eközben a pénzpiaci alapok állománya minimálisan élénkült, ami alapvetően annak köszönhető, hogy a befektetők jól láthatóan a kockázatkerülés irányába mozdultak, illetve a dollár befektetések kézzelfogható kamata már vonzó a befektetőknek" - tájékoztatott Kovács Mátyás.

Mivel az EKB legutóbbi állásfoglalása alapján az euró esetében nem várható a közeljövőben szigorítás – és ezzel az euró befektetések kamatának növekedése sem –, tovább folytatódhat a kereslet a dollár befektetések iránt. Egyúttal a hazai kamatszintekre vonatkozóan ez azt jelenti, hogy nem sürgeti az MNB-t külső nyomás a kamatemelés irányába.  

Töretlen a növekvő trend

A befektetési szakember meglátása szerint a vegyes alapok esetében viszonylag tiszta a kép: a növekvő trend töretlen, annak ellenére is, hogy a részvénypiaci esés nem kedvezett ennek a kategóriának sem. Az értékesítés azonban továbbra is pozitív, tehát a befektetők keresik a vegyes alapokat.  

"A kötvényalapok esetében nem látható érdemi változás, hiszen folytatódott az itt elhelyezett megtakarítások csökkenése. Véleményünk szerint az év elején a hazai kötvénypiaci hozamok új mélypontot ütöttek, így a továbbiakban a hozamok emelkedésére, és a kötvény típusú befektetések esetében átmenetileg gyengébb teljesítményre számítunk" - mondta el Kovács Mátyás. 

Mérsékelten nőtt a befektetési alapok vagyona februárban

A befektetési alapok vagyona februárban 0,4 százalékkal, 23 milliárd forinttal nőtt a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) kedden. A szervezet tagjai február végén 6232 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Februárban 43 milliárd forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyi távozott. A pénzpiaci alapoknál a korábbiaktól eltérően tőkebeáramlás volt tapasztalható, a rövid futamidejű kötvényalapoknál azonban továbbra is a visszaváltások dominálnak.

Tőkekiáramlás látható a részvényalapoknál, az abszolút hozamú, a származtatott és a tőkevédett alapoknál is. Az ingatlanalapok továbbra is rendkívüli mértékben vonzóak a befektetők számára.

A pénzpiaci alapok vagyona 0,7 százalékkal, 639,6 milliárd forintra nőtt februárban. A belföldi likviditási alapoknál visszaváltások voltak, a pénzpiaci alapokhoz 4,8 milliárdnyi friss tőke érkezett. Egyelőre nem tudni, hogy végéhez érkezett-e a tőkekivonás a pénzpiaci alapoknál, vagy csak átmeneti megtorpanásról van szó - állapította meg a Bamosz.

Kötvény-, részvény, és vegyes alapok

A kötvényalapokból több mint 10 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők. A rövid futamidejű kötvényalapokból közel 15 milliárdnyi tőke távozott, a szabad futamidejű kötvények esetében pedig mindössze 0,7 milliárd forint plusz pénz érkezett. A hosszú futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat 4,6 milliárddal. Mindennek eredőjeként a kötvényalapok vagyona 1,2 százalékkal, 1160,7 milliárd forintra csökkent februárban.

A vegyes alapokba mintegy 10,4 milliárd forint tőke érkezett, mindhárom alkategória esetében a friss tőke dominált. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, így a kategória vagyona 0,2 százalékkal gyarapodott, és február végén 1037,1 milliárd forintot tett ki.

A részvényalapokból közel 6,5 milliárd forint tőke távozott, amin a hozamok némileg javítani tudtak, de a részvényalapok vagyona így is 3,8 százalékkal, 387,6 milliárd forintra mérséklődött februárban - közölték.

Tőkevédett, abszolút hozamú és származtatott alapok

A tőkevédett alapokból 0,3 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők. A hozamok sem tudták segíteni a gyarapodást, így a vagyon 3,5 százalékkal, 179,2 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapokból 3,5 milliárd forint tőke távozott februárban. A hozamok le tudták dolgozni a tőkekivonás hatását, így a vagyon 0,1 százalékkal, 1076,5 milliárd forintra nőtt.

A származtatott alapoknál a visszaváltások 2 milliárd forinttal meghaladták az értékesítéseket. A hozamok sem lettek kedvezőek, így a vagyon 2,7 százalékkal csökkent, és február végén 200,8 milliárd forintot tett ki.

Ingatlan- és árupiac

Az ingatlanalapokba 30,5 milliárdnyi friss tőke érkezett februárban, ami kimagasló összeg. A hozamok is pozitívak voltak, így 3,1 százalékkal nőtt a kategória vagyona februárban.

Ilyen trend és ekkora dinamizmus mellett már márciusban megtörténhet a helycsere, az ingatlanalapok leelőzhetik a kötvényalapokat a vagyon tekintetében - mutatott rá a Bamosz.

Az árupiaci alapoknál elhanyagolható nagyságú - 0,2 milliárd forintos - tőkebeáramlás volt, a hozamok viszont kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 2,3 százalékkal, 51,4 milliárd forintra nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál februárban nagyobb tőkebeáramlás volt tapasztalható, aminek köszönhetően a vagyon 7,9 százalékkal, 261 milliárd forintra emelkedett - a Bamosz adatai alapján.

Ezt olvasta már?

Csökkent az államkötvények hozama »

4IG 515 (1,98 ) AKKO Invest 393 (-1,75 ) ALTEO 768 (-0,26 ) APPENINN 314 (2,78 ) AutoWallis 79 (-0,75 ) BIF 238 (-0,83 ) CIGPANNONIA 305 (-0,33 ) DELTA 63 (-4,87 ) DM-KER 45 (4,65 ) EHEP 1490 (-3,25 ) FORRAS/OE 1100 (8,91 ) FUTURAQUA 57 (0,70 ) GSPARK 3280 (-0,30 ) KULCSSOFT 1390 (2,58 ) MASTERPLAST 800 (1,27 ) MOL 1514 (-1,56 ) MTELEKOM 348 (1,91 ) Megakran 4 (-6,91 ) NORDTELEKOM 20 (-2,97 ) NUTEX 18 (-3,16 ) OPUS 201 (1,41 ) ORMESTER 12450 (3,75 ) OTP 9760 (0,21 ) OTT1 128 (3,39 ) PANNERGY 700 (0,29 ) RABA 872 (1,16 ) RICHTER 6350 (-0,16 ) SET Group 50 (1,12 ) TAKAREK 440 (-0,23 ) WABERERS 1145 (-0,43 )