Egyre több és több hitelt veszünk fel

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az elmúlt egy éves időszakra visszatekintve a személyi kölcsön folyósítások növekedése a magyar hitelpiac egészében és az MKB-nál is egyértelműen látható. Hazánkban 2017. január-szeptember folyamán 229 milliárd Ft-ra nőtt a személyi hitelfolyósítások összege - amely 2016 azonos időszakához viszonyítva - 47 százalékos bővülést jelent.

2017-ben a személyi kölcsön folyósítás bővülése az MKB-nál jelentősen meghaladta az általános piaci növekedés mértékét: az előző év januárja és szeptembere között a kumulált hitelfolyósítás majdnem háromszorosa volt a 2016-os év azonos időszakában folyósított összegnek (+173% bővülés). Az eredmény a személyi kölcsön piacon is tovább növelte az MKB piaci részesedését.

Tapasztalataik szerint kulcsfontosságú az átlátható árazás, a kamatkedvezményre adott lehetőség és a gyors folyósítás.

Elégedett a növekedéssel az OTP

Az OTP is nemrég közölte a számait. A 2016-os több mint 60 százalékos piaci növekedéshez képest 2017-ben közel 50 százalékkal tovább bővült a személyi kölcsönök piaca 2016 azonos időszakához képest. A dinamikusan növekvő piacon a tavalyi év első kilenc hónapjában az OTP Bank által kihelyezett új személyi kölcsönök összege meghaladta a 85 milliárd forintot.

A hitelintézet várakozásai szerint a további bővülésben még nagyobb szerepet játszhat az online ügyintézési lehetőség.

Ezzel az eredménnyel az OTP Bank 2017-ben is megőrizte közel 40 százalékos részesedését a személyi kölcsön piacon. Ráadásul lesz még növekedés. Az OTP Bank előzetes számításai szerint 2018-ban 20 százalék körüli bővülés várható az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök területén.

A fix törlesztésű hiteleké a jövő

Az egyik legfontosabb szegmens, a lakáshitelek területén úgy néz ki, mindent visznek az 5-20 évig fix törlesztésű hitelek, miután a jegybank bevetette legújabb eszközét - áll a BankRáció.hu  közleményében.

Január közepén az 5 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél a legjobbak alig több mint 3 százalékos thm-mel voltak elérhetőek, a 20 évig fix kiadást garantáló konstrukciók közül a legjobbak 5,4-5,8 százalékos mutatóval rendelkeztek. 

A BankRáció.hu előrejelzése szerint a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek nagyobb növekedésre lehetnek képesek, mint a nagyobb kockázatot hordozó változó kamatozású konstrukciók. 

Ezt olvasta már?

Új befektetői kört talált magának az MFB »