Elbukott az Astra, drágább lesz a kötelező

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A román ASTRA S. A. Biztosító annak ellenére csődbe ment, hogy korábban piacvezető társaság volt hazájában. Az őt korábban alacsony kötelező biztosítási díjai miatt választó és hamarosan biztosítóváltásra kényszerülő, mintegy 160 ezer magyar autós akár jelentős díjemelkedéssel is találkozhat - olvashatjuk a Biztosítás.HU internetes biztosítási portál közleményében.

Vége a kedvező kampányos áraknak

Akár napokon belül új kötelező biztosítót kell választaniuk az ASTRA magyarországi fióktelepe ügyfeleinek. Az új szerződések a biztosítók jelenleg érvényes „évközi” (azaz nem kampányos) díjszabásai alapján kerülhetnek majd megkötésre, melyek nyilván drágábbak lesznek, mint korábban - a novemberi kampányokban már megszokott - díjszintek.

Míg a kampányos átlagdíjak az elmúlt években 11-15 ezer forint körül alakultak, addig az évközi átlagdíj ma már 20-22 ezer forint. Azok az ASTRA ügyfelek tehát, akik korábban igen kedvező „kampányos” díjakon szerződtek az ASTRA-hoz, jelentős díjemeléssel is találkozhatnak biztosítóváltásuk során.

Nehéz lesz kedvező árakat találni

Bár a piaci szereplők többsége szívesen fogadná kedvezőbb díjon is az ASTRA mintegy 160 ezer kötelező ügyfelét, valószínűleg nem tud majd egyedileg megállapított, „ASTRA előzményszerződésekre szóló” kedvezményes díjat kínálni a számukra. Ennek oka, hogy a biztosítók a vonatkozó szabályozás szerint új díjat csak 60 napra tudnak hirdetni, arra viszont kevés az esély, hogy az ASTRA szerencséje addig kitartana. Az ASTRA vélhetőleg hamarosan meginduló felszámolásával ugyanis a Társaság végleg elveszíti jelenlegi biztosítottjait, akiknek így új biztosítót kell választaniuk, az aktuális tarifákból választva.

Nagy feladat hárul a románokra
A Biztosítás.HU szerint erre mielőbb szükség is lenne, hiszen a csődbe ment biztosító helyett majdan fizető román kártalanítási alapnak (FGA) nemcsak a magyar, a román, hanem még az ASTRA szlovák leányvállalatának károsultjai felé is helyt kell majd állnia, ami nyílván a felszámolási eljárás közepette nem lesz zökkenőmentes.

Nemrég változtak a szabályok

Az ASTRA S. A. Biztosító magyar leányvállalata mintegy 160 ezer kötelező felelősség-, 20 ezer lakás- és 10 ezer CASCO biztosítási szerződéssel rendelkezett. A kötelező biztosítások mellett tehát jelentős számú egyéb termék is terítéken van. Szerencsére Magyarországon az új Ptk. a lakás és a CASCO biztosítások esetén ma már lehetőséget ad arra, hogy az ügyfelek ún. „többszörös biztosítást” kössenek.

Vagyis bárki - aki a fenti bizonytalan és kockázatos helyzetet el akarja kerülni – akár már ma köthet új lakás- és új CASCO biztosítást is, másik biztosítónál. Nekik jövőbeni káraikat már az új biztosítójuknál kell bejelenteniük, amely azt - függetlenül az ASTRÁ-s előzmény szerződéstől - köteles lesz egy személyben rendezni.

Ezt olvasta már?

Nem számítanak csődhullámra a németek »