Elismerésre, jó fizetésre és közeli munkahelyre vágyunk

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Az álláskeresés, a felvételi eljárás, a próbaidő és a munkavégzés során is rengeteg követelménynek kell megfelelnünk. A szaktudásunk, a tapasztalatunk, a nyelvismeretünk, a kreativitásunk, a precízségünk és az elkötelezettségünk egyaránt szükséges ahhoz, hogy megbecsült és hasznos munkaerőként tartsanak számon minket. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a cég választ dolgozót, hanem a dolgozó is céget, így a vállalatokkal szemben is egyre nagyobb az elvárás. Cikksorozatunk tizedik részében azt nézzük meg, hogy a magyar lakosságnak mik a legfontosabb szempontok a munkahelyválasztás során.

Amikor arra gondolunk, hogy milyen a jó munkahely, talán az jut először eszünkbe, hogy az a legfontosabb, hogy tisztességesen megfizessék a munkánkat.

Ha viszont hosszú távra tervezünk a munkahelyünkkel, nem feltétlenül elég a “versenyképes bérezés”, a munkavállalók ezen kívül még nagyon sok dolgot tartanak fontosnak. Lássuk, mitől válik elégedetté egy alkalmazott!

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Bejelentett állás, jó csapat, közeli munkahely

A munkaerő-piaci felmérések szerint a viszonylag magas jövedelem mellett az is lényeges tényező a munkakeresés során, hogy bejelentett állásról van-e szó. Sokan akár még vissza is mondanának egy állást, ha kiderülne, hogy nem jelentik be őket, vagy nem olyan munkaidőről és olyan bérről szól a szerződés, mint amiről előzetesen tárgyaltak a cégvezetővel.

Hasonló mértékben tartják fontosnak a magyarok a munkahelyi légkört. Az alkalmazottak többsége sokkal többre értékeli az olyan cégeket, ahol egy fix, összeszokott csapat fogadja őket, mint az olyan helyeket, ahol folyamatosan cserélődnek az emberek. Ha egy dolgozó az 1-1,5 éves munkaviszonyával már rangidősnek számít, inkább elgondolkodik a váltáson.

Sokaknak fontos továbbá a modern, inspiráló munkakörnyezet, a technológiai feltételek biztosítása, valamint “plusz pontot ér”, ha van az iroda közelében egy zöldövezet, ahol fel tudnak töltődni a szünetet tartó alkalmazottak.

Lényeges még a munka jellege is: a munkavállalók több mint felének sokat jelent, hogy olyan munkát végezhet, ami érdekli, illetve ami kreativitást igényel. Emellett sokan arra vágynak, hogy a cégvezető kellő emberismerettel rendelkezzen ahhoz, hogy minden alkalmazottnak a legtesthezállóbb feladatokat tudja kiosztani.

A dolgozók nagy része természetesen azt sem nem bánná, ha a leendő munkahelye közel lenne a lakásához.

Utazunk is, ha kell, de nem akármennyit

A munkahely közelsége az a tényező, amiről azért hajlandóak vagyunk lemondani, ha nagyon muszáj. A fiatalabb korosztálynak például egyáltalán nem okoz problémát, ha napi néhány órát villamosozniuk, buszozniuk vagy vonatozniuk kell, ha cserébe egy jó referenciaértékű cégnél tudnak elhelyezkedni.

Egy 2016-os felmérés szerint akkor a dolgozók harmada, csaknem másfél millió ember ingázott minden nap a munkahelye és a lakhelye között. Többségük azonban olyan munkahely mellett döntött, amely maximum fél órára van otthonától, így az oda-vissza utazással nem megy el napi 1 óránál több. 

Egy kis csoport ennél hosszabb utat is bevállal, de napi szintű bejárással senki sem vállal szívesen munkát egy olyan helyen, ahová több mint 2 órát vesz igénybe az odajutás. Ilyen esetekben inkább a távmunka vagy a költözés mellett döntenek a dolgozók.

Akik mégis az ingázás mellett döntenek, fontosnak tartják, hogy olyan városban dolgozzanak, ahol jó a tömegközlekedés és sűrűn járnak a távolsági buszok. A fórumokon már olyan tapasztalatot is megosztottak a munkakeresők, miszerint azért utasítottak el egy állásajánlatot, mert a lakhelyükről induló első busszal nem értek volna be kezdésre, vagy a munkaidő lejárta után már nem indult vissza járat.

Sokat számít továbbá, hogy a cég megtéríti-e a bejárás költségeit vagy a tömegközlekedési bérlet árát.

Korosztálytól, végzettségtől és élethelyzettől is függ

Ma már versenyképességi tényező az, ha egy cég családbarát módon, rugalmasan működik, ha tekintettel van a dolgozók családi hátterére, körülményeire - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a napokban. 

Ezt a kutatások is igazolják, ugyanis - főként a kisgyermeket nevelő családok körében - kiemelten fontosnak tartják, hogy a GYED-ről, GYES-ről visszatérő anyáknak lehetőségük legyen részmunkaidő vállalására, illetve hogy a cég tiszteletben tartsa, ha a bölcsődés-óvódás korú gyermek betegeskedése miatt gyakran otthon marad a szülő.

A családosok esetében kifejezetten lényeges tényező az is, hogy a munkahely közel legyen az otthonhoz, valamint a gyermeknevelési és közoktatási intézményekhez.

Általánosan elmondható, hogy a cég hírneve és a karrierlehetőség jóval kevesebb dolgozónak fontos, mint a bér, a csapat és a munkahely megközelíthetősége. A pályakezdő fiatalok és a többéves tapasztalattal rendelkező diplomások azonban ezt is figyelembe veszik, amikor munkahelyet választanak. A fiatalabb korosztály továbbá az átlagosnál magasabb aránynál tartja “perdöntőnek” a felkínált fizetést és a kreatív munkavégzés lehetőségét.

Tanulási lehetőségre és elismerésre vágyunk

Vannak, akik szerint a jó cég ismérvei közé tartozik az is, hogy folyamatos kihívásokat és fejlődési lehetőséget biztosít minden dolgozójának. A munkavállalók harmadának ugyanis fontos, hogy munkája során minél többet tanulhasson, ezt pedig esetleg kamatoztatni is tudja egy magasabb pozícióban. 

Az is jó pont, ha a cég megértő a tanulmányait folytató alkalmazottal, még jobb, ha anyagi támogatást is nyújt a diploma elvégzéséhez, a legjobb pedig az, ha maga a vállalat szervez képzéseket a fejlődni vágyó munkavállalóinak.

Egy jó munkahely - illetve cégvezető - folyamatos visszajelzést ad a munkánkkal kapcsolatban, és biztosít minket arról, hogy értékes és megbecsült tagja vagyunk a csapatnak. A munkavállalók szerint legalábbis ez is nagyon fontos. Ahogy az is, hogy a jó teljesítményt megfelelően honorálják is.

Cikksorozatunk következő részében megmutatjuk, mikor érdemes elgondolkodni a munkahelyváltáson. Addig is sikeres álláskeresést kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

Hozzuk ki magunkból a maximumot az állásinterjú során!

Fura kérdésre fura válasz - abszurd helyzetek az állásinterjún

Rosszul sikerült az állásinterjú? Ne csüggedjünk!

Minden kezdet nehéz - tippek az új munkahelyünkhöz

Mi kell ahhoz, hogy megkapjuk álmaink állását?

Ezt olvasta már?

Tíz millió euró a fiatalok munkahelyteremtésére »