Elsőként nyújt önsegélyezést az MKB

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Még alig száradt meg a tinta az önkéntes pénztárakról szóló törvény módosításán, az MKB Egészségpénztár - az elsők között - máris élt a szolgáltatások bővítésének lehetőségével: a 2015. december 29-i közgyűlésen elfogadták az önsegélyező szolgáltatások felvételét, így 2016. január 1-jétől az egészség-megőrzési célú kiadások mellett a szociális jellegű szolgáltatások is elszámolhatóak a pénztárban. A kibővülést névváltozás is tükrözi: az új évben már új néven MKB Egészség- és Önsegélyező Pénztárként biztosít megtakarítási lehetőséget tagjai számára az ország második legnagyobb egészségkasszája - tudtuk meg az egészségpénztártól.

Új szolgáltatást nyújthatnak

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 2015. december 22-én kihirdetett módosításában az egyik fontos változás, hogy az egészségpénztárak 2016. január 1-jétől önsegélyező szolgáltatásokat is biztosíthatnak. Az MKB Egészségpénztár – a jogszabályi változás lehetőségével élve, a tagok még teljesebb kiszolgálása érdekében, változatlan egészségpénztári tevékenység mellett – szolgáltatási palettáját 2016 elejétől önsegélyező szolgáltatásokkal egészíti ki.

Utóbbiak között szerepel például a szülési segély, a gyermekgondozási-, a gyermeknevelési vagy a beiskolázási támogatás is, amely keretében akár a gyermek tandíjának, kollégiumi vagy albérleti díjának is egy részét lehet majd a pénztáron keresztül fizetni. Nagy segítség lehet az otthoni gondozás, az intézményi idősgondozás, a munkanélküliségi ellátás, vagy a temetési segély elszámolásának lehetősége.

„Az új önsegélyező szolgáltatás bevezetésével olyan komplett szociális szolgáltatáscsomagot biztosítunk, amellyel még szélesebb körben segíthetjük a pénztártagok családi kiadásainak finanszírozását” – mondja Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke.

Több előny a munkavállalóknál

A megújulásának köszönhetően a magánszemélyeknek még kedvezőbb lesz a pénztári tagság: nem csak a mindennapi kiadásokat lehet fedezni, hanem a pénztári megtakarítások által tartalékot képezhetnek egyéb önsegélyező szolgáltatásokkal, akár saját maguknak, akár családjuknak. Erősítheti a szolidaritási jelleget, hogy mostantól a pénztári egyenleget folyó kötelezettségekre, vagy akár rendszeres segélyekre is lehet fordítani.

A munkáltatóknak még előnyösebb lehet a pénztáron keresztül támogatni a dolgozókat, hiszen azok és családtagjaik anyagi hátterét, szociális helyzetét, egészségi állapotát javíthatja a pénztári juttatásokkal. Az új szolgáltatások tárházával bővül a célzottan adható támogatások köre is: ezek ráadásul a normál munkáltatói hozzájáruláson felül, akár differenciáltan, a kedvezményes adózású éves béren kívüli juttatási kereten felül adhatók.

A változással jelenleg az egészség- és önsegélyező pénztár az egyedüli olyan intézményes forma, amelyben a munkáltató és az egyén egészségügyi, illetve mostantól szociális célú öngondoskodása nem csak összeadódik, hanem az állam mindkettőt adókedvezménnyel ösztönzi is. Az MKB Egészség- és Önsegélyező Pénztár vezetője igen bizakodó az új önsegélyező szolgáltatások bevezetésével kapcsolatosan. Véleménye szerint a jövő évben még többen tartják majd fontosnak ezt a megtakarítási formát mind az egyéni, mind a munkáltatói oldalon.

Ezt olvasta már?

Erős első negyedévet zárt az MKB csoport »