Erre érdemes figyelniük az árfolyamgátasoknak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az árfolyamgátas hiteleseknek érdemes még az árfolyamgát lejárta előtt kilépni a konstrukcióból és vállalni a magasabb törlesztőrészletet, hogy elkerüljék a védett periódus lejárta utáni nagyobb tehernövekedést - hívta fel ismét a figyelmet Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Ez a működés alapja

Elmondta, hogy kicsivel nagyobb azonnali törlesztés vállalásával az árfolyamgát - döntően jövő tavaszi - lejárata után az össztartozás alacsonyabb lesz. A szóvivő ismertette, 172 ezer árfolyamgátas ügyfél volt, a probléma pedig mindazokat érintheti, akinek nem járt le a hitele, illetve nem váltotta ki más konstrukcióval.

A svájci frank alapú jelzáloghitelesek tartozását 256,47 forint/svájci frank árfolyamon forintosították. Mivel az árfolyamgátas ügyfeleknek 180 forinton rögzítették az árfolyamot, jelentős terhet jelentett volna a forintosításkori árfolyam azonnali alkalmazása, ezért a forintosítási törvény továbbra is fenntartotta a törlesztőrészletekre vonatkozó korlátot.

Növekedhetnek a részletek

Így az árfolyamgát kezdetétől számított 60 hónapig a törlesztőrészletek mértéke nem haladhatja meg a tavaly januárban fizetett, 180 forintos svájci frank árfolyamon számított törlesztőrészletet. Az árfolyamgát jellemzően jövő tavasszal jár le, ekkor azonban a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást is meg kell kezdeni törleszteni.

Az árfolyamgát lejárta után a havi törlesztés mértékét az érintett pénzügyi intézmények a jogszabály alapján legfeljebb 15 százalékkal növelhetik meg. Ha szükséges, ennek betartására a törlesztési futamidőt is megnövelhetik az adós vagy legfiatalabb adóstársa 75. évének betöltéséig. Minél hosszabb viszont a futamidő, az adósnak összességében annál nagyobb összeget kellene fizetnie kamatként - figyelmeztetett már korábban is a jegybank.

Ezt olvasta már?

Ezermilliárd dolláros kötvények kerültek kibocsátásra »