Évekig kell spórolni a temetésre

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A méltó végtisztesség megadása nem csak érzelmileg, hanem anyagilag is megterhelő kötelezettség. Míg egyes kisebb településeken a hamvasztásos temetés már 200 ezer forintból is kihozható, van olyan fővárosi temető, ahol a hagyományos temetés díja extra elvárások nélkül is elérheti a 700-800 ezer forintos összeget. Nem csoda, hogy egyre több idősebb ember érzi úgy, hogy ezt az akár félévi teljes nyugdíját meghaladó összeget csak előzetes gondoskodás útján fogja tudni előteremteni.

Az öngondoskodás eme formájához a biztosítók ma már speciális kockázati életbiztosítások révén kínálnak megoldásokat, e piac rövid áttekintését célozza az ERSTE és az UNION biztosítók közös elemzése.

Fix térítés a befizetési időszak hosszától függetlenül

A kegyeleti biztosítások előnye, hogy előre meghatározott összeget fizetnek ki a biztosított halálakor, függetlenül attól, hogy haláláig – az első 1-3 év között megszabott várakozási időn túl – mennyi időn keresztül fizette annak díját. Általában 50 éves kortól lehet elkezdeni a befizetéseket, de a biztosítás megkötésére egészen 80 éves korig lehetőség van.

„A temetéskor kifizetendő, előre meghatározott biztosítási összeg természetesen függ a belépési életkortól, valamint a havonta fizetett díj összegétől” – magyarázza Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Míg például 56 évesen havi 3000 forint körüli összeget is elegendő fizetni félmilliós térítésért, addig 70 éves korban 5700 forint a havi díj. Magasabb díj vállalása esetén a szolgáltatás mértéke is jóval magasabb, milliós összeg is lehet.

„A döntést az anyagi helyzeten kívül az is meghatározza, hogy milyen jellegű temetési szolgáltatásra tart igényt a biztosított, valamint az a döntés, hogy szeretne-e a temetésen kívül más célokra is költeni az összegből.”

Bár a kegyeleti biztosítások élethosszig tartanak, a díjfizetés nem feltétlenül tart addig: általában 85 évnél húzzák meg azt a határt, amely felett a biztosított a továbbiakban már további fizetés nélkül is igényt tarthat a teljes szolgáltatásra.

Mintegy ötvenezer biztosított

Míg 2000 előtt leginkább csak a saját bankszámlán – vagy az asztalfiókban – volt lehetőségük az idős embereknek a saját temetésükre gyűjteni, az előző évtizedben már költségfinanszírozó biztosításokat is tudtak kötni erre a célra.

Ezeket a biztosításokat, amelyek a temetéssel kapcsolatban  felmerülő tényleges kiadásokat fedezték, mára felváltották a jelenleg elérhető, fix összeget térítő életbiztosítási formák. Míg az előző konstrukció jelenlegi ügyfeleinek száma immár 8500 alá csökkent, a speciális életbiztosítást kötő ügyfelek száma immár elérte a 40 ezres szintet.

Kiegészítő szolgáltatások

„A szolgáltatás nem része a hagyatéki eljárásnak, így illeték- és adómentes, vagyis a teljes összeget a méltó végtisztesség megadására fordíthatják az örökösök” – mutat rá Raveczky Zsolt, az ERSTE Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Emellett számos pótlólagos szolgáltatás is elérhető rajtuk keresztül. Létezik olyan biztosítás, amely bizonyos betegségek esetén is fizet. Másutt, ha balesetből kifolyólag állapítanak meg  nagyobb fokú, 50 százalék feletti rokkantságot, akkor a biztosítás kétszer fizeti a biztosítás összegét: először a baleset következtében fellépő rokkantság megállapításakor, másodszor a haláleset bekövetkeztekor. Egyes termékeknél a közlekedési balesetből fakadó rokkantság esetén az addig befizetett díjakat is visszatéríthetik.

Ezt olvasta már?

Kétségünk sem volt, ismét nőtt a biztosítási szektor bevétele »