-->

A biztonságos nyári vezetés tízparancsolata

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A nyári hónapokban van a legnagyobb forgalom az autópályákon. A tanítási szünet és a jó idő miatt rengetegen indulnak útnak, hogy csobbanhassanak vagy kirándulhassanak egyet. Mivel nyáron gyakrabban vállalunk be hosszabb utakat is, a nagy dugók miatt pedig jóval tovább tarthat a menetidő, érdemes alaposan felkészülni ezekre az utazásokra. Hiszen nem csak télen, de nyáron is fontos a biztonság.

Az első lépések

Télen általában jobban odafigyelünk arra, hogy milyen az autónk műszaki állapota. Feltetetjük a téli gumit, ellenőriztetjük az akkumulátort, viszünk magunkkal hóláncot, takarót, termoszban meleg italt, és megpróbálunk mindenre felkészülni.

Bár nyáron a hótorlaszoktól és a dermesztő hidegtől valóban nem kell tartanunk, az autónk állapotát ugyanúgy érdemes felmérni, mielőtt egy hosszabb útra indulunk. 

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A téli-tavaszi közlekedés például jelentősen megterhelheti a futóművet, ezért ilyenkor ajánlott átnézetni. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében ellenőrizzük a motorolaj és a hűtőfolyadék szintjét is, és mindig csak elegendő üzemanyaggal induljunk útnak!

A tisztaság fél egészség

Egészségünk érdekében nagyon fontos átvizsgálni és kitisztítani az autó légkondícionálóját a nyári szezon előtt. Érdemes kicserélni a pollenszűrőt is, egy speciális fertőtlenítő spray segítségével pedig könnyen elpusztíthatjuk a klímában megbújó baktériumokat.

Látni és látszani

Az ablakmosó folyadékot is ajánlott nyárira cserélni, amely bogároldót is tartalmaz, így könnyen eltüntethetjük a zavaró foltokat a szélvédőről. 

Ha azt vesszük észre, hogy az ablaktörlő lapátok már nem tisztítanak hatékonyan, vagy a téli igénybevétel következtében már el is engedte magát a gumi, akkor nem árthat elgondolkozni ezek cseréjén is.

Emellett - ha még nem tettük - érdemes lehet beruházni egy jobb minőségű napszemüvegre is, hogy a vakító napfény ne akadályozzon minket a vezetésben, és ne terhelje meg túlzottan a szemünket. Egyes kutatások szerint például 10 percnyi szemünkbe tűző napfény is elfáraszthatja annyira a látóidegeinket, hogy utána egy darabig ne érzékeljük jól a színeket, ami komoly gondot okozhat a jelzőlámpáknál.

A látás mellett persze az is fontos, hogy minket is jól lássanak, így ha éjszakai vezetést tervezünk, mindenképpen ellenőrizzük a lámpákat! Valamint jó, ha van nálunk láthatósági mellény is, hogy akkor is észrevegyenek minket, ha például az éjszaka közepén kiszállunk kereket cserélni egy durrdefekt után.

Nyári vagy téli?

Ha még nem tettük meg, váltsunk nyári gumira! Lehet, hogy nem tartjuk olyan fontosnak, hogy az évszaknak megfelelő abroncsokkal szereljük fel az autónkat, de a szakértők szerint jobb nem kockáztatni. A nagy melegben ugyanis sokkal gyorsabban elkopnak a téli gumik, a puhaságunk miatt pedig akár a harmadával is megnőhet a fékút. 

Az éberség mindennél fontosabb

A meleg időben gyorsabban elfáradunk, illetve reakcióidőnk is jelentősen megnőhet a fülledt levegő miatt. Ezért érdemes sűrűn szünetet tartani, ha hosszabb útra megyünk. A reflexek lassulása miatt jobb, ha a szokásosnál nagyobb követési távolságot tartunk.

Mindig legyen nálunk víz vagy valamilyen hűsítő, hiszen a dehidratáltság is csökkenti a koncentrálóképességet, valamint álmosságot, kábaságot és ingerlékenységet is előidézhet! Egyes kutatások szerint, ha kiszáradt állapotban vezetünk, az majdnem olyan, mintha alkoholt fogyasztottunk volna.

Figyeljünk arra is, hogy az autóban ne melegedjen fel túlzottan a levegő, mert ez is kedvezőtlenül hat az éberségünkre! Ha klímázunk, ügyeljünk rá, hogy a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség ne legyen nagyobb 5-6 Celsius-foknál! Ha pedig nincs légkondink, érdemes a hátsó ablakokra napvédő hálót vagy rolót tenni.

Figyeljünk másokra is!

Ha hirtelen egy útlezáráshoz, balesethez vagy torlódáshoz érünk, amely jelentős lassítást igényel, a fokozatos fékezés mellett érdemes bekapcsolni a vészvillogókat is, hogy figyelemztetni tudjuk a mögöttünk jövőket. 

Ha valami miatt meg kell állnunk és ki kell szállnunk, soha ne hagyjunk gyermeket vagy háziállatot az autóban, maximum működő légkondícionáló vagy lehúzott ablakok mellett! Az autó álló helyzetben ugyanis nagyon gyorsan felforrósodik, ez pedig hőgutához, súlyosabb esetben pedig életveszélyes állapothoz vezethet!

Bónusz tippek

Mielőtt elindulunk, ajánlott egy útvonaltervezővel megterveztetni az utat, így akár a dugókat és nagyobb torlódásokat is jó eséllyel kikerülhetjük. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ajánlása szerint Budapestről a Balatonra pénteken 14 és 20 óra között, szombaton pedig 8 és 13 óra között induljunk. Vasárnap - ha lehet - kerüljük a késő délutáni és a koraesti órákat, Budapest felé inkább délelőtt vagy késő este utazzunk.

Ha pedig az autó nem megfelelő műszaki állapota miatt félünk az indulástól, akkor jó megoldás lehet az autóbérlés. A bérautókat ugyanis folyamatosan karbantartják, és probléma esetén kihasználhatjuk a 24 órás assistance szolgáltatás előnyeit.

Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Ezt olvasta már?

Nyereséggel zárt a Volkswagen »

4IG 524 (1,75 ) AKKO Invest 387 (-1,53 ) ANY 1160 (-0,43 ) APPENINN 310 (-1,27 ) AutoWallis 80 (1,52 ) BIF 240 (0,84 ) CIGPANNONIA 308 (0,98 ) DELTA 61 (-2,56 ) DM-KER 48 (6,67 ) FORRAS/OE 1160 (5,45 ) FORRAS/T 1460 (4,29 ) FUTURAQUA 56 (-2,09 ) GSPARK 3320 (1,22 ) Gloster 2700 (9,76 ) MASTERPLAST 810 (1,25 ) MOL 1527 (0,86 ) MTELEKOM 347 (-0,14 ) Megakran 4 (3,96 ) NORDTELEKOM 19 (-2,30 ) NUTEX 19 (5,87 ) OPUS 202 (0,50 ) OTP 9810 (0,51 ) OTT1 126 (-1,40 ) PANNERGY 708 (1,14 ) RABA 898 (2,98 ) RICHTER 6425 (1,18 ) SET Group 54 (9,59 ) TAKAREK 470 (6,82 ) WABERERS 1140 (-0,44 )