A Continental átadta Taraxagum laboratóriumát

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Tavaly decemberben a Continental technológiai vállalat a németországi Anklamban ünnepélyes keretek között átadta Taraxagum laboratóriumát. A 30 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény alapkövét 2017 novemberében tették le, vagyis egy éven belül sikerült felépíteni a speciális laboratóriumot. Az új komplexumban a gumipitypang termesztési és kinyerési folyamatát kutatják annak érdekében, hogy a trópusokon termő kaucsukfa nedvét ezzel helyettesítsék a gumiabroncsok gyártása során.

Amennyiben a kísérletek eredményesnek bizonyulnak, a Continental tíz éven belül bevezeti a nyersanyagot sorozatgyártásába. Ennek eredményeképpen a jövőben már az abroncsok nagyobb része készülhet természetes forrásból.  „A Continental az első gumiabroncsgyártó a világon, amely ilyen jelentős mértékben fektet be a gumipitypanggal kapcsolatos kutatásba” – jegyezte meg Nikolai Setzer, a Continental AG igazgatótanácsának tagja és a gumiabroncs divízió vezetője. Hozzátette: „az új laboratórium fontos állomásnak tekinthető a technológiai vállalat Vision Zero koncepciójának megvalósításához vezető úton.”

A létesítményben középtávon húsz, mezőgazdaságban, vegyiparban, gyártásban és feldolgozásban jártas szakember foglalkozik majd a gumipitypang kutatásával. „Évek óta dolgozunk azon, hogy megértsük a gumipitypang bioszintézisének molekuláris alapját. A kutatásaink mára elérték azt a szintet, hogy a folyamat ipari felhasználása elérhető közelségbe került” – emelte ki Dirk Prüfer, a münsteri egyetem (WWU) növényi biotechnológia professzora és a Fraunhofer Intézet münsteri divíziójának igazgatója.

A technológiai vállalat 2011 óta folytat kutatásokat azzal a céllal, hogy mérsékelt éghajlatokon is termeszthető növényekkel helyettesítse a trópusokról származó természetes gumit, többek között a Fraunhofer Intézet, a Julius Kühn Intézet, az EKUSA növénytermesztő társaság bevonásával, valamint a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium és a Német Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium által támogatott kutatási projektek közreműködésével. A technológiai vállalat világszerte több mint 2 milliárd eurót fektetett a kutatás és a gyártásfejlesztésbe, valamint új munkahelyek létrehozásába. A Taraxagum laboratóriumot a Mecklenburg-Pomeránia tartomány gazdasági minisztériuma is támogatta 11,6 millió euróval.

Az első prémium téli gumiabroncsot, amelynek futófelületét teljes egészében gumipitypang nedvének felhasználásával készítették, 2014-ben mutatták be. Az első Taraxagum-ból gyártott teherautó abroncsot pedig a 2016-os IAA kiállításon leplezték le a nagyközönség előtt.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Leépít és gyárakat zár be a Continental »