Az okos autókra is veszélyesek a hackerek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Válaszképp az okos autók és az autóipar növekvő kiberbiztonsági kihívásaira a Kaspersky Lab és az AVL bemutatta a Secure Communication Unit-ot (SCU), azaz egy biztonsági kommunikációs egységet a New Mobility World kiállításon Frankfurtban szeptember 13-án. Az egység prototípusa bemutatja a zavarmentes kommunikáció lehetőségeit az autó alkatrészei között, valamint az autóval összekapcsolt infrastruktúrával.

Az autóipar a kezdetek óta élen járt az innovációban és az új technológiák beépítésében, alkalmazásában, köztük a távoli diagnosztikával, a telematikai technológiákkal, az önjáró autók fejlesztésével stb. Épp ezért az elektromechanikus alapú járművek hajtóművei, kezelőrendszere egyre több és bonyolultabb számítógépes rendszert igényel komplex érzékelőkkel, vezérlőkkel, alkalmazásokkal, alhálózatokkal, valamint olyan kommunikációs modulokkal, amelyek interaktívak más autókkal és a környezettel. Ezek a funkciók általában távolról is irányíthatóak, és emiatt egyre gyakoribb célpontjaivá válhatnak a kiberbűnözőknek.

Okos autók lehetséges kibercsapdái

A növekvő számú harmadik féltől származó alkalmazások, az okos autókban található rendszer bonyolultsága, valamint a gyakori szoftverfrissítések megnehezítik, hogy tesztelni lehessen a teljes rendszert azért, hogy minden hibát, backdoor-t kiküszöbölhessenek a rendszerfejlesztők.

A SCU szerepe, hogy az okos autók biztonságosak legyenek, függetlenül attól, hogy a milyen külső féltől származó szoftvereket és rendszereket használ az autógyártó. A SCU egy kommunikációs vezérlőegység, amely csatlakozik az autó több alhálózatához és biztonságos átjáróként ellenőriz minden bejövő és kimenő kommunikációt. Szigorú biztonsági protokolljával a SCU megelőz minden „nem kívánt” kommunikációt a különböző egységek között valamint szoftvere biztosítja a megfelelő kapcsolatot az autó hálózatával.

Egyedi operációs rendszer

A termék saját operációs rendszert (KasperskyOS) használ, amelyet kifejezetten beágyazott rendszerekre fejlesztettek és a szigorú kiberbiztonság követelményeknek megfelelően. A KasperskyOS eltávolítja a lehetséges nem dokumentált funkciókat, ezáltal csökkenti a kibertámadások kockázatát.

Például ha egy illetéktelen kód van beágyazva, akkor nem lehet azt végrehajtani, mert alapértelmezés szerint a nem dokumentált parancssor teljesítése tilos. Egyéb összetevője a Kaspersky Security System, amely többek között meghatározza a különböző komponensek közötti interakció jellegét.

„A modern személygépkocsi ökoszisztémája egyre összetettebb és interaktívabb, ezért cseppet sem meglepő, hogy aggályok merülnek fel mind a fogyasztók, mind a gyártók körében az informatikai biztonság kapcsán. Míg a lehetőségek és az előnyök nyilvánvalóak, de még mindig nagy az igény, hogy az autóipari rendszerek biztonságosak legyenek. A SCU prototípus megalkotása egy nagy előrelépés az autók biztonságos kommunikációjának biztosítása érdekében.” – mondta Andrey Doukhvalov, a Kaspersky Lab Future Technologies and Chief Security Architect divíziójának vezetője.

A platform biztosítja az egyedi, testreszabott alkalmazások fejlesztését, lehetővé téve az autógyártók számára, hogy egyedi hardvereszközöket fejlesszenek ki saját autó portfoliójukhoz. A SCU szabadon elérhető az OEM (Original Equipment Manufacturer), ODM (Original Design Manufacturer) , a rendszerintegrátorok és a szoftverfejlesztők számára világszerte.

Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

http://www.AutoAlkatreszONLINE24.hu
Hirdetés
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Vagyon

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett.

Kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban...

Hirdetés
Találtuk

Stresszes vagy? A tengerészgyalogosok ezt így oldják meg

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

A gazdaság is megérzi, ha sok az elhízott ember

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A hackerek is edzenek a VB-re »