Erre figyelj, ha autóval indulsz nyaralni

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Csak optimális nyomással rendelkező, nyári gumiabroncsokkal szerelt autóval ajánlott nyaralásra indulni - derült ki a Continental Hungaria, az ORFK-OBB és a Magyar Autóklub közös sajtótájékoztatóján. "A tavalyi évhez hasonlóan idén is összefogtunk, hogy felhívjuk a figyelmet az autók megfelelő nyári felkészítésére. Ennek érdekében közös, ingyenes vezetéstechnikai napot tartunk június 17-én, melyre a közúti ellenőrzések során kapott voucherekkel lehet regisztrálni" - hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője.

Figyelemfelkeltő akció

„A közúti ellenőrzések a mai nappal indulnak el és egészen június 14-éig lehet rájuk számítani Pest megye és Budapest területén. Az ellenőrzések célja, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel és megfelelő abroncsnyomással rendelkező gumiabroncsok használatára” – hangsúlyozta Berzai Zsolt c. r. alezredes, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára hétfőn. Hozzátette: a vezetéstechnikai tréningen azok az autósok vehetnek részt, akiket ellenőrzés alá vontak, de velük intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A 20 ezer forint értékű képzést a Magyar Autóklubnál történő előzetes regisztráció után lehet igénybe venni. „Az újpesti tanpályánkon megvalósuló nyári vezetéstechnikai napon az autósok instruktorok segítségével megtanulhatják, hogyan nyerjék vissza uralmukat a nedves úton megcsúszó autó felett optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsokkal” – jegyezte meg Dr. Hatala József, a MAK elnöke.

A nyári szabadságolások idején autósok ezrei indulnak útnak hazánkban, hogy felkeressenek valamilyen népszerű vízparti üdülőhelyet. A nagy melegben sokan sajnos türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. „A rendőrség ezért azt tanácsolja, hogy mindig kipihenten üljünk a kormány mögé és soha ne vezessünk fáradtan. Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban. Vezetés közben tartsunk nagyobb követési távolságot és legyünk türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak, vagy torlódások alakulnak ki” – figyelmeztetett az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Szánjunk időt az autókra!

Indulás előtt érdemes átvizsgálni az autót, kiemelt figyelmet fordítva a gumiabroncsokra. „Bár a törvény 1,6 milliméteres minimális profilmélységet ír elő a nyári abroncsok esetében, 3 milliméternél kisebb mintázati mélységű abroncsokkal már nem ajánlott közlekedni” – hívta fel a figyelmet a Continental Hungaria marketingvezetője.

Hozzátette: indulás előtt szintén fontos ellenőrizni a megfelelő gumiabroncsnyomást. Ez ugyanis döntő szerepet játszik az élettartam, a gazdaságosság, a menetdinamika, és a biztonság terén.

A Continental adatai szerint az autósok 7,5 százaléka az előírtnál 0,2 barral nagyobb, 15 százaléka pedig az előírnál 0,2 barral alacsonyabb abroncsnyomással közlekedik. Holott az ajánlott nyomásértékek megtalálhatók a tanksapka fedelén, vagy a járművek kezelési útmutatóiban.

„Túl alacsony nyomású gumiabroncsokkal közlekedve akár egy hirtelen sávváltás is életveszélyes lehet, mert a sofőr elveszítheti az uralmát a jármű felett” – hangsúlyozta Musztrai Ferenc.

Az előírtnál 0,6 barral kisebb abroncsnyomással történő autózás pedig 45 százalékkal csökkentheti a gumiabroncsok élettartamát. Fontos figyelembe venni az autó terhelését is, különösen nyáron, amikor - például egy nyaralásra - több utassal és csomagokkal indulunk útnak. Minél inkább közelítünk a megengedett maximális terhelés felé, annál nehezebb irányítani az autót. Mindig vegyük figyelembe a teljes terheléshez tartozó, gyártó által előírt abroncsnyomást.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az autóipar a válság legnagyobb vesztese »

4IG 627 (2,79 ) AKKO Invest 441 (-2,11 ) ALTEO 736 (-1,08 ) APPENINN 362 (6,47 ) AutoWallis 89 (0,57 ) CIGPANNONIA 323 (6,25 ) CyBERG 890 (4,71 ) DELTA 93 (-0,85 ) EHEP 1990 (3,92 ) FUTURAQUA 70 (-5,55 ) GSPARK 3200 (1,59 ) Gloster 2350 (-2,08 ) KULCSSOFT 1635 (0,93 ) MASTERPLAST 642 (0,63 ) MOL 1810 (-1,63 ) MTELEKOM 387 (1,84 ) NORDTELEKOM 28 (0,71 ) NUTEX 28 (-4,48 ) OPUS 269 (5,49 ) OTP 10880 (4,31 ) OTT1 171 (-1,50 ) PANNERGY 640 (4,23 ) RABA 808 (-0,98 ) RICHTER 7030 (-1,68 ) SET Group 67 (-4,42 ) TAKAREK 491 (3,15 ) WABERERS 1115 (1,36 ) ZWACK 16300 (-0,91 )