Erre kell figyelni használt autó vásárlásánál

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Használtautó vásárlása előtt nagyon sok döntést kell meghoznunk, amelyek a későbbiek során befolyásolhatják a vezetési élményt, a kocsinkra fordítandó költségeket, vagy akár azt is, hogy milyen gyakran kell majd szervizbe járnunk autónkkal.

Sorozatunkban igyekszünk olyan kérdésköröket feldolgozni, amelyek segíthetik a döntés előkészítését, vagy amivel mindenképpen érdemes a vásárlás előtt foglalkozni. Ebben a részben a kis turbómotorral szerelt autókkal foglalkozunk.

Bő tíz évvel ezelőtt, 2000-ben mutatta be a Volkswagen a kis turbómotorral szerelt TSI elődjének számító FSI (rétegezett töltéssel üzemelő) erőforrását. E motor lényege abban rejlett, hogy részterhelésnél az égéstérnek csak egy részében volt gyulladóképes keverék, körülötte pedig szigetelő levegő vagy gázréteg volt található. Ez a – korábbiakhoz képest új – megoldás megközelítőleg 15 százalékos megtakarítást eredményezett a fogyasztásban, azonban egyéb motorikus tulajdonságaival nem volt teljes mértékben elégedett a gyár, így 5-6 év után más irányba folytatták a fejlesztéseket a benzinmotorok területén.

Az FSI-nél már kifejlesztett közvetlen befecskendezés megmaradt, azonban a szoftvert teljesen átprogramozták, aminek köszönhetően már nem réteges töltéssel működött a motor, hanem homogén keverékkel úgy, mint a korábbi szívócső-befecskendezésű motoroknál, ahol az egész égéstérben ugyanolyan összetételű a keverék. E rendszer előnye például abban jelentkezett, hogy amikor az égéstérbe bekerül a benzin és elpárolog, ez hőelvonással jár, így a motor kopogáshajlama jelentősen lecsökken. Így vált lehetővé az, hogy 1:12 körüli sűrítésnél 95-ös benzinnel üzemeljenek a motorok.

Amikor ezeket a közvetlen befecskendezésű motorokat – immáron homogén üzemben – ellátták turbófeltöltővel, megszülettek a TSI, illetve a TFSI motorok, amelyeknél csökkentett lökettérfogat mellett ugyanazt a teljesítményt tudták elérni feltöltés segítségével. Az egyik legjobb példa a „downsizing” sikerére a Volkswagen-csoport 1200 köbcentis TSI motorja, amely a régi 1.6-os, 105 lóerős erőforrást helyettesíti. Ez teljesítményében megegyezik a korábbi szívómotorral, azonban a turbófeltöltésnek köszönhetően nagyobb nyomatékot képes leadni. A turbófeltöltőnek köszönhetően már 1500-2000-es fordulaton rendelkezésre áll a maximális nyomaték, és a görbe hosszabb lefutása miatt kellemesebb használatú a sofőrök számára” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

A tapasztalat tehát alátámasztotta a „downsizinggal” kapcsolatos elvárásokat, a lökettérfogat-csökkentésnek, a feltöltésnek és a megváltozott karakterisztikának köszönhetően a TSI, TFSI motorokkal szerelt autók fogyasztása alacsonyabb lett a korábbiakhoz képest, aminek köszönhetően a károsanyag-kibocsátás mértéke is javult. A jövőben várhatóan tovább csökken majd a motorok lökettérfogata, a Ford például már idén bemutatta 1000 köbcentis, turbómotorját. A Volkswagen-csoportnál is előkészületben van már egy háromhengeres, 1.0 literes benzines, amely legalább 100 lóerő teljesítményre lesz képes.

„Sokakban felmerül a kérdés autóvásárlás esetén, hogy szabad-e sokat futott, kis lökettérfogatú, ám nagy teljesítményű autót venni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeknek az erőforrásoknak az élettartama hasonló, mint a régi szívómotoroké, persze a turbó és például a nagynyomású befecskendezés növeli a hibafaktort. Összességében azonban nem jelent nagyobb kockázatot ezeknek a modelleknek a megvétele” – vélekedett Horváth Zoltán.

„A hosszú élettartam tehát nem jelenthet problémát, jóval inkább az, hogy milyen kézből származó autót vásárolunk meg. A TSI, TFSI motorral szerelt kocsik valamivel érzékenyebbek az átlagnál, de amelyik megkapja a kellő gondozást, azzal nem lehet probléma hosszú távon sem. Fontos szerepet kap a használat során, hogy megfelelő időközönként, jó minőségű olajat töltsünk a motorba, illetve, hogy dinamikus autózás után időt adjunk a turbó lehűlésének. Itt is érvényes tehát az örök állítás, hogy érdemes olyan autót vásárolni, amelynek szervizfüzettel bizonyított az előtörténete, és akkor sem kell megijednünk, ha pár akcióbejegyzést találunk benne, hiszen az azt jelentené, hogy a gyár által fellelt esetleges alkatrészproblémákból adódó hibákat a választott modellnél már kiküszöbölték” – tette hozzá a márkaigazgató.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Készül az előszerződés az autógyártók között »

AKKO Invest 428 (-0,47 ) ALTEO 890 (1,14 ) ANY 1395 (1,09 ) APPENINN 360 (1,41 ) AutoWallis 102 (2,00 ) CIGPANNONIA 184 (-1,60 ) EHEP 8550 (-5,00 ) ELMU 34000 (-1,16 ) ENEFI 372 (-2,11 ) FUTURAQUA 111 (1,65 ) KULCSSOFT 2600 (-2,26 ) MASTERPLAST 754 (-2,84 ) MOL 2854 (1,21 ) MTELEKOM 449 (0,90 ) NORDTELEKOM 52 (1,77 ) NUTEX 45 (3,18 ) OPUS 300 (-0,46 ) ORMESTER 10800 (-2,70 ) OTP 14140 (-1,94 ) OTT1 248 (-0,40 ) RICHTER 6645 (2,55 ) SET Group 89 (-2,20 ) WABERERS 1120 (1,36 ) ZWACK 17550 (-0,28 )