-->

Ezekkel az appokkal könnyebbé válik az autósok élete

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Az elmúlt években a magyarországi autóállomány jelentős bővülésének lehettünk szemtanúi. 2015-ig például 3,37 millió darabra nőtt a forgalomban lévő személyautók száma, amely a 20 évvel azelőtti, 1995-ös adathoz viszonyítva 42 százalékos emelkedést jelent. 2016-ban több mint 96 ezer új autó került az utakra, 2017-ben pedig az eddig rendelkezésünkre álló - az első 3 negyedévre vonatkozó - információk szerint már a 200 ezerhez közelít ez a szám. Ennél dinamikusabban talán csak az autósoknak kifejlesztett applikációk száma növekszik. Akár a dugók kikerüléséről, akár a parkolójegy vagy a pályamatrica megvásárlásáról, akár a motor fogyasztásának méréséről van szó, okostelefonunk manapság már mindenben a segítségünkre lehet. Mutatjuk a részleteket!

Tájékozódás úton-útfélen

A rohanó világban könnyen érezhetjük úgy, hogy mindig késében vagyunk. Főleg, ha még dugók, útlezárások és forgalmirend-változások is megnehezítik a gördülékeny haladást az utakon. Az applikációk kínálatában azonban számos megoldást találhatunk erre a problémára.

Forrás: flickr

Az autósok körében talán a WAZE a legnépszerűbb navigációs alkalmazás, amely közösségi bejelentések alapján működik. Így könnyen tudomást szerezhetünk arról, ha egy korábban arra közlekedő autóstársunk rendőrt, balesetet vagy lezárást látott a környéken. Az információk frissülésében persze mi is segíthetjük a többi sofőrt: visszajelezhetjük például, hogy feloldották-e már a baleset miatti útzárat, vagy hogy még valóban ott állomásoznak-e a rend őrei. 

De a program egy dugó esetén is nagy mentőöv lehet: a WAZE már előre jelzi, ha egy bizonyos szakaszon dugó van, és felajánl egy hosszabb - kerülő - útvonalat, amely adott esetben akár még gyorsabb is lehet, mint az eredeti, fennakadásokkal teli tűzdelt terv.

Sokan használják még a Google Maps-ot is, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend a HERE WeGo, amelyben internetkapcsolat nélkül is hozzáférhetőek maradnak az előre letöltött útvonalak, térképrészletek. 

Egy magyar fejlesztésű app, a Traffi Hunter pedig egy folyamatosan frissülő adatbázisra épül, amely naprakész információkkal látja el a vezetőket a traffipaxok aktuális helyzetéről. Emellett azt is megtudhatjuk, merre van a legközelebbi szerviz vagy benzinkút, így akkor sem leszünk feltétlenül elveszettek, ha bármi váratlan probléma merülne fel az út során.

E-mailek kereszttüzében

“A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat” - mondja a KRESZ. Ha  fontos üzenetet várunk, akkor pedig kihasználhatjuk az SMS Reader alkalmazás nyújtotta előnyöket.

Ha iPhone-unk van, még a letöltéssel sem kell bajlódnunk: az Apple termékei már az iOS 8 megjelenése óta képesek a szövegek felolvasására.

Forrás: pixabay

Fontos viszont megjegyezni, hogy továbbra sem biztonságos, ha a vezetés közben érkezett üzenetek elvonják a figyelmünket, ezért az iOS 11-be már egy Ne Zavarj üzemmód is bekerült.

Az autósok legnagyobb kihívása

Sokszor már a szabad parkolóhelyek megtalálása is idegtépő lehet, főleg, ha időre megyünk valahova. Azonban az is eléggé bosszantó tud lenni, mikor nem emlékszünk arra, hogy pontosan hol is tettük le az autónkat. Erre a problémára nyújtanak megoldást az olyan applikációk, amelyek elmentik a jármű helyzetét, később pedig vissza is vezetnek minket hozzá.

Ilyen például a Track My Car, a Find My Car vagy a ParKing Reminder, de csak a Google Play boltjában legalább 20 erre a célra fejlesztett applikációt találhatunk.

A parkolódíjak befizetésének leegyszerűsítésére is számos alkalmazás létezik már, de az egyik legnépszerűbb talán a Simple. Nem kell keresgélnünk az adott zóna telefonszáma után, nem kell SMS-t küldenünk, egyszerűen csak indítsuk el a parkolást a programon keresztül - és ne felejtsük el leállítani! -, más dolgunk nincs.

Forrás: simple.hu

Az összeget pedig nem a telefonszámlánkhoz írják hozzá (mint a legtöbb ilyen szoftver esetében), hanem a megadott bankszámlaszámról vonják le. Hasonlóan kényelmesen intézhetjük el az e-matrica vásárlását is, legyen szó akár 10 napos, havi vagy éves autópálya-használatról.

Legyünk képben a költségekkel!

Az autózással járó kiadásaink azonban nem állnak meg a parkolójegyek és az pályamatricák költségeinél. A legnagyobb összeg valószínűleg a benzinre megy el a rendszeres autóhasználat során, a fogyasztás nyomon követése pedig a Spitmonitor-ral még egyszerűbbé válhat.

Az oldalon egyszerűen rögzíthetjük az autónk fogyasztási adatait, valamint megnézhetjük, hogy hasonló paraméterekkel mások mennyi benzinnel tudják megoldani a mindennapi jövés-menést. 

A mobil alkalmazásnak köszönhetően fogyasztási naplónkat magunkkal is vihetjük, és rögtön tankolás után bevihetjük a legfrissebb információkat. A havi statisztikákat táblázatokban és grafikonokon keresztül tudjuk figyelemmel kísérni.

Ha azonban teljes monitorozásra vágyunk, akkor a Drivvo lehet jó választás. 

Forrás: drivvo.com

A programban az autózással járó összes költséget vezetni tudjuk, legyen szó akár szervizelésről vagy gumicseréről. Ráadásul ez még az időpontok visszakeresését is megkönnyítheti.

Mit tegyünk, ha baj van?

Bár a jogosítvány megszerzéséhez el kell végeznünk egy elsősegély tanfolyamot, ez évekkel később már nem feltétlenül elég ahhoz, hogy tudjuk, mit kell tennünk, ha baj van. Márpedig napjainkban szinte bármikor találkozhatunk balesetekkel, akár résztvevőként, akár szemtanúként. (Csak 2017 utolsó hónapjában körülbelül 40 balesetről adott hírt a sajtó, de a 2018-as év első 2 hetében is már minimum 20 karambol történt. Ezeknek mintegy negyede halálos volt.)

A vizsga előtt megszerzett ismeretek felfrissítésére és a váratlan helyzetekre való felkészülésre kitűnően alkalmas az Elsősegély alkalmazás. A vészhelyzet jellegének megadása után a program lépésről lépésre végigvezet minket a teendőkön, és jelzi, ha mentőre van szükség.

Forrás: elsosegely.webbeteg.hu

Az applikáció egyébként nem csak a közlekedési balesetek során szerzett sérülések ellátásához szolgálhat mankóként: az útmutatások bármely hétköznapi vészhelyzet esetén segítségünkre lehetnek.

Mobilból fedélzeti kamerát 

Ha pedig baleset ér minket, jóval könnyebben bizonyíthatjuk ártatlanságunkat, ha videofelvételünk van a történtekről. Ezért is olyan népszerűek manapság a fedélzeti kamerák. Költés helyett viszont felruházhatjuk ezzel a poszttal mobiltelefonunkat is, csak egy erre alkalmas applikációt - például az AutoBoy Dash Cam-et vagy az AutoGuard Dash Cam-et - kell letöltenünk hozzá.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Túl hosszú a külföldi autók forgalomba helyezési ideje! »