Ezért ne hagyjuk fenn a téli gumit egész évre

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Ideális helyzetben általában a húsvét utáni időszakban indul meg a nyári abroncsok cseréje. Azonban nem minden autótulajdonos gondolja át ennek fontosságát, és a nyári időszak során is fennmaradnak a téli abroncsok. Ezzel nem csupán a biztonságukat veszélyeztetik, hiszen hosszabb fékúttal kell számolni, de idő előtti elhasználódással is. Nem mellesleg romlik a vezetési élmény, hiszen az abroncsok nagyobb zajjal futnak nyári társaikhoz képest. A csere szükségességére a Hankook szakértői figyelmeztetnek és el is mondják, hogy miért.

A nyári és a téli abroncsok cseréjének természetesen megvan a maga oka. Eltérnek egymástól fontos paraméterekben, legyen szó a mintázatról vagy akár az összetételről.

Összetevőiknek köszönhetően a téli abroncsok 7 Celsius-fok alatt is megőrzik rugalmasságukat, emellett ezek futófelületén apró lamellákat alakítottak ki, amelyekkel havas úton stabilabban lehet tartani a gépjárművet. Ami azonban télen előnyt jelent, az nyáron kellemetlen meglepetéseket okozhat - írja közleményében a Hankook.

7 fok fölött kemény a téli gumik élete

A téli abroncsok puhább keveréke a nyári használat során jóval nagyobb mértékben melegszik A futó keverék túlzott melegedése és a sűrű lamellás mintázat miatt melegben jelentős teljesítmény csökkenést fogunk tapasztalni.

Megnő a féktáv, a kanyarstabilitás jelentősen romlik, emellett alulkormányzott lesz az autó. Egy kiélezett forgalmi helyzetben – amikor gyors irányváltásra vagy erős fékezésre van szükség – igen kellemetlen eredményt hozhat.

Sokan negatívumként csak az idő előtti elhasználódásra gondolnak, pedig sokkal fontosabb a teljesítménycsökkenés hatása. A nyári abroncsok gumikeveréke sokkal keményebb, mintázatuk nem, vagy csak minimálisan lamellázott.

Minden tulajdonságuk a száraz/vizes aszfalton való tapadást és a stabilitást szolgálja. Jóval magasabb üzemi hőmérsékletre tervezik őket, mint a téli abroncsokat.

Gondoljunk csak bele, milyen hőterhelés éri nyáron az 50-60 fokos aszfalton azt a téli abroncsot, amelynek téli körülmények között az üzemi hőfoka maximum 10-20 Celsius-fok! A gyors kopás és a magasabb üzemanyag-fogyasztás csak a „hab a tortán”.

Kárba vész a vezetési élmény!

Akármennyire napi használatban van a gépjármű, a vezetési élmény meghatározó része marad az utazásnak. A téli abroncs használatának egyik kézzelfogható jele melegben a már alacsonyabb sebességnél is érzékelhető magasabb gördülési zaj.

Emellett a vezetési élményhez sokunk számára az is hozzátartozik, hogy az autó az elvárásainknak megfelelően viselkedik: egyértelmű kormányreakciók, az autó teljesítményéhez mérhető gyorsulás és fékhatás vagy a megfelelő kanyarstabilitás.

Nem véletlenül használnak az autóversenyzők is a hőmérsékletnek megfelelő gumikeverékű abroncsokat. 

Cseréljünk, de lehet ezt megfontoltan is!

Kezdjük az alapoknál, mint például a méret, a terhelési (maximális terhelhetőség) és a sebesség index (megengedett legnagyobb sebesség) (például 205/55R16 91W). Az abroncs terhelési és sebesség indexe nem térhet el lefelé a gyári első szerelt abroncsétól. Téli gumiknál minimálisan csökkenthető ugyan a sebesség index, de a terhelési ott sem.

Fontos, hogy nyári felkészülés esetén mindkét értéknek stimmelnie kell. Ideális esetben négy abroncsot cserélünk, ilyenkor könnyű a dolgunk. Ha megfelel a kellő paramétereknek az új szett nyári abroncs, akkor szakszervizben kell felszereltetnünk. 

Az ördög a részletekben rejlik

Ha csak két abroncsot kell cserélnünk, figyeljünk, hogy paramétereiben ne térjen el az új abroncs a használtaktól! Ügyeljünk arra, hogy legalább tengelyenként ugyanolyan abroncs legyen felszerelve! (Ezt a KRESZ is előírja.)

Téli-nyári, defekttűrő-normál abroncsok nem lehetnek egy autón (még külön tengelyen sem), ezen esetekben ugyanis tengelyenként eltérő lesz a jármű viselkedése!

Összkerékhajtású autó esetén mindig négy abroncsot kell cserélni (a hajtáslánc sérülésének elkerülése végett)!

Az új abroncsot mindig a hátsó tengelyre szereltessük! Az első tengelyre szerelt új gumi hamis biztonságérzetet ad, és veszélyes helyzetbe kerülünk, ha az autó fara kicsúszik. Mindig könnyebb az első tengely megcsúszását korrigálni. 

Legyünk tisztában azzal, hogy a sok segédelektronikát tartalmazó autókat megzavarhatja, ha csak két abroncsot cserélünk le! Ilyenkor ugyanis a két tengely közti forgáskülönbséget az elektronika csúszásnak értelmezi és folyamatosan beavatkozik. Ha ilyet tapasztalunk, cseréljük le a másik két abroncsot is!

A hatósági előírásoknak megfelelően a gumiabroncs futófelületének minimálisan 1,6 milliméternek kell lennie, ennél kopottabbal közlekedni szabálytalan és nem mellesleg életveszélyes! Az abroncs kopásával folyamatosan nő az aquaplanning (vízen felúszás) esélye is. Ezért a Hankook a biztonságos közlekedés érdekében azt javasolja, hogy három milliméteres profilmélység elérésekor cseréljen nyári abroncsot.

Igen, kell a szakértő szem!

Egy jó szakember naponta találkozik olyan esetekkel, amelyekkel a gépjármű tulajdonosa talán soha. Ezért minden felszerelés előtt alaposan nézessük át szakértővel az abroncsainkat a lehetséges sérülések, rendellenességek végett!

A 10 évnél öregebb abroncsokat ne szereljük fel, függetlenül a maradék profilmélységtől! Mivel a futómű alapvetően befolyásolni tudja a gumiabroncsok kopását, így azok kihasználása és élettartamuk meghosszabbítása érdekében beállítás is szükséges lehet.

A hibás futómű a teljesen új nyári abroncsokat is veszélyezteti, hiszen felgyorsítja azok elhasználódását. Emellett érdemes az abroncs felszerelésekor a futómű ellenőrzését is elvégeztetni. 

Innentől már csak a legfontosabb van hátra: 2-3 hetente ellenőrizzük a nyomást az abroncsokban, (hideg állapotukban) és élvezzük a biztonságos autózást!

Ezt olvasta már?

Nem múlta felül a várakozásokat a Tesla »

4IG 3620 (-14,62 ) AKKO Invest 19900 (4,19 ) ALTEO 710 (1,43 ) ANY 1360 (0,37 ) APPENINN 532 (-0,75 ) AutoWallis 161 (-3,59 ) CIGPANNONIA 436 (0,23 ) CSEPEL 648 (6,23 ) CyBERG 1880 (10,59 ) Duna House A 4120 (0,49 ) ELMU 28400 (2,90 ) EMASZ 26200 (1,55 ) ENEFI 300 (-3,23 ) ESTMEDIA 90 (-3,02 ) FUTURAQUA 56 (19,83 ) KONZUM 205 (1,99 ) KPACK 17500 (2,94 ) KULCSSOFT 1300 (1,56 ) MASTERPLAST 685 (2,24 ) MOL 3360 (-0,18 ) MTELEKOM 472 (-0,21 ) NORDTELEKOM 40 (6,32 ) NUTEX 32 (11,03 ) OPUS 414 (1,97 ) ORMESTER 1700 (3,03 ) OTP 12930 (0,70 ) OTT1 218 (-2,24 ) PANNERGY 686 (-2,28 ) RABA 1180 (-2,07 ) RICHTER 5140 (-1,34 ) SET Group 770 (14,58 ) TAKAREK 700 (1,45 ) WABERERS 1725 (-3,36 ) ZWACK 17300 (0,58 )