-->

Erre figyelj, ha el akarod adni az autódat!

| forrás:
Weltauto
| olvasási idő: kb. 2 perc

A használtautó vásárlás sok problémával járhat, azonban egy autó értékesítése sem egyszerű feladat. Használtautókkal kapcsolatos tanácsadó sorozatunkban most abban segítünk, hogy mire érdemes odafigyelnünk és mire érdemes pénzt fordítanunk abban az esetben, ha eladni szeretnénk gépkocsinkat.

Amikor autóvásárláson gondolkodunk, mindig a tökéletes gépkocsit keressük. Egy pici karcolás, egy rosszul működő ablakemelő, egy recsegő hangfal könnyen elveheti a kedvünket a vételtől. Mielőtt belekezdenénk saját gépkocsink értékesítésébe, érdemes ezt végiggondolni, mert magunk dolgát könnyíthetjük meg.

A gépkocsink értékesítése akkor a legegyszerűbb a piacon, ha végig vezetett szervizkönyvvel áruljuk. A piaci értéken fiatal autó esetében valamelyest ronthat, ha nem márkaszervizben javíttattuk, de a legjobbak mégis akkor leszünk, ha a javítások számlái is rendelkezésünkre állnak, ezzel ugyanis pontosan igazolni tudjuk, hogy mely alkatrészeket cseréltettük az elmúlt időszakban. Abban az esetben viszont támadási felületet hagyunk a vevőknek, ha egyetlen bejegyzésünk sincs a korábban elvégzett munkákról.

Eladás előtt alapvetően két út áll előttünk: az egyik, hogy gépkocsinkat a legjobb állapotába hozva adjuk el. A másik, hogy a hibákat bevallva, azokkal együtt értékesítjük. „Sokan sajnos egy harmadik utat választanak, s az értékesítés során egyszerűen elhallgatják a hibákat – ez több szempontból kockázatos, egyrészt emberi életeket veszélyeztethetünk, másrészt jelentős jogi következményei is lehetnek e cselekedetnek” – hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

A legnagyobb különbség természetesen az árban mutatkozik az első két esetben, ha rendbe tesszük autónkat, akkor több ráfordítás után drágábban értékesíthetjük, ha pedig úgy döntünk, hogy a problémákat nem orvosoljuk, akkor számolnunk kell azzal, hogy jóval csekélyebb összegért találhat gazdára. Persze azzal is érdemes kalkulálni, hogy a felújítás, rendbetétel sok esetben akár egy adott gépkocsi aktuális értékét is elérheti, így mérlegelnünk kell a befektetés mértékét.

Mielőtt eladnánk a kocsit, javasolt a külsejét, illetve a belsejét rendbe hozni. Ha a korábbi időszakban elmulasztottuk karbantartani az autó fényezését, az értékesítés előtt vigyük el egy viaszos kezelésre vagy egy polírozásra. Takarítsuk ki a gépjármű belsejét is, mert jó benyomást kelthet a rendezett utastér. Amennyiben rég tisztíttattuk a légkondicionáló berendezést, akkor a kellemetlen szagok elkerüléséért tegyük meg ezt is. Problémát jelenthet a sérült szélvédő, mert ha nem a biztosító fizeti a javítást, akkor a speciális üvegek csak drágán pótolhatóak. Az utastérben jelentkező sérülésekről, hibákról sem feledkezzünk meg, itt is racionális határokon belül érdemes javításra költenünk.

A motorral, váltóval és egyéb kopóalkatrészekkel kapcsolatos javítások esetében szintén a költségek szabhatnak gátat a rendbehozatalnak. Amennyiben van rá módunk, igyekezzünk minél jobb állapotban túladni gépkocsinkon. Ha valaminek a javítását elmulasztanánk, vagy tudomásunk van arról, – például egy féktárcsa vagy az idős gumik esetében -, hogy hamarosan aktuálissá válik a csere, jelezzük az üzletkötés során. Abban az esetben, ha az autó erősen fogyasztja az olajat vagy a hűtővizet, hívjuk fel a vevő figyelmét erre, mert később jelentős terhet róhat az új tulajdonosra, aki könnyen jogi kérdést csinálhat az ügyből.

„Az értékesítési felület megválasztása döntő lehet a folyamatban, igénytől függő az, hogy ki, hol, milyen gyorsan szeretne megválni autójától. A szabadpiaci, hirdetés útján történő eladás sok esetben hosszú várakozást igényel, s szinte garantálható, hogy sok körmönfont vevő keres meg minket. Az értékesítés legegyszerűbb módja, ha kereskedő segítségét kérjük, ők ugyanis minden terhet levesznek a vállunkról. A Weltauto országos hálózatában két lehetősége van az eladónak: az autó leadható bizományi értékesítésre, vagy gyors pénzszükséglet esetén a kereskedések a legtöbb esetben készpénzre is megvásárolják kocsinkat” – tájékoztatott a márkaigazgató.

A Weltauto-ról

A minőségi használtautók forgalmazására létrehozott Weltauto program 2001-ben, ausztriai mintára valósult meg Magyarországon. Az évek során a márka a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált, a használtautó-kereskedők közül jelenleg a Weltauto rendelkezik egyedül országos értékesítői hálózattal. A 38 értékesítőhelyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, kifogástalanul szervizelt és kitűnő műszaki állapotú autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Weltauto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Bővebb információt a www.weltauto.hu honlapon talál.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés