-->

Import autók rontják az átlagéletkort

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Rontják az import autók a magyarországi gépjárműállomány átlagéletkorát - mutat rá a Weltauto elemzésében. 71 százalékkal nőtt a külföldről behozott autók száma.

Ismertetik: 2012-ben 8,5 százalékkal csökkent a magyarországi használt autók forgalma, egyidejűleg jelentősen, 71 százalékkal nőtt a külföldről behozott autók száma. Mivel jellemzően tíz évnél idősebb gépjárművek érkeznek a határon túlról, így ez nem segíti elő a gépjárműállomány fiatalodását - állapítják meg. Tavaly összesen 403 720 gépkocsit vettek másodkézből, 8,5 százalékkal kevesebbet, mint 2011-ben. Az apadó kereslet a használtautó-kereskedő cégeknél is érzékelhető volt: 5,9 százalékkal kevesebb üzletkötésről számoltak be 2011-hez képest, 125 061 darabot adtak el szemben az előző évi 132 851 darabbal.

Tavaly az év során már tapasztalható volt, hogy a hazai piacon kieső autócseréket jelentős mennyiségű külföldi autó pótolta: 53 533 gépkocsi érkezett a határon túlról, 71 százalékkal több, mint 2011-ben (2011: 31 312 darab). A változást egyértelműen a csökkenő regisztrációs adónak tudható be - hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. Hangsúlyozta: amíg az új autók értékesítésében nem lesz változás, addig a használtautó-piac sem kap vérfrissítést, és ez az idei évre is azt vetíti előre, hogy a külföldről behozott autók száma jelentős lesz. Megjegyezte: nagyobb figyelmet kellene fordítani azon vásárlók tájékoztatására, akik a határon túlról hoznak gépkocsit, mivel ezeknek az autóknak a minősége gyakran hagy kívánnivalót maga után a biztonság, környezetvédelem és megbízhatóság szempontjából, mivel sokszor a hazai átlagnál is rosszabb használt autók kerülnek piacra.

A belföldi átírások alapján tavaly továbbra is az alsó-középkategóriás használt autókat vették a legtöbben (121 948 darab), valamint a kisautókat (113 198 darab). Külföldről viszont főleg felső-középkategóriásakat hoztak be, ebben a kategóriában 14 475 járművet regisztráltak. A legtöbb autócsere Budapesten (105 848 darab) és Pest megyében (57 141 darab) volt tavaly, a legkevesebb Vas megyében (8784 darab) és Tolna megyében (7647 darab). A legtöbben Opelt vettek, a második legkedveltebb a Suzuki, a harmadik a Volkswagen volt.

A Weltauto a Porsche Hungaria csoport tagja, használt autók forgalmazására indult 2001-ben, ausztriai mintára. A használtautó-kereskedők közül jelenleg a Weltauto rendelkezik egyedül országos értékesítői - jelenleg 38 tagú - hálózattal.

Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.