Itt lesz a vége a benzines autóknak?

| forrás:
TF-információ/mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A robbanómotoros új autók értékesítésének betiltását tervezi 2040-re Franciaországban Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter.

A franciák fel vannak készülve

"2040-ig bezárólag valamikor be fogjuk tiltani a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését" - fogalmazott a miniszter a "tiszta" energiaforrások részarányának a növelésére és a párizsi környezetvédelmi egyezmény célkitűzéseinek a teljesítésére lefektetett ötéves terv bemutatására rendezett sajtótájékoztatón.

Közölte, hogy az előzetes egyeztetések alapján a francia autógyártók fel vannak készülve a kormány "kemény feltételeinek" teljesítésére a kitűzött határidőre.

A Peugeot, Citroen és Renault, ebben a sorrendben, foglalta el az első három helyet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legalacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkező gyártókat felsoroló 2016-os listáján, idézi fel a Telegraph cikke.

A francia környezetvédelmi miniszter bejelentése egy nappal követi a kínai tulajdonban lévő Volvo Cars bejelentését, hogy 2019-től kezdődően már kizárólag csak hibrid vagy tisztán elektromos modelleket fog gyártani.

Nincsenek egyedül

A franciák messze nem az elsők, akik megszabadulnának a robbanómotoros autóktól. Németország és India 2030-tól tiltaná be a száz százalékban benzin vagy dízel meghajtású autókat, Norvégia és Hollandia pedig 2025-től. Az nem teljesen tiszta, hogy Hulot a csak részben benzin és dízel üzemű autók értékesítését is leállítaná-e.

A kormány emellett programot indít az 1997 előtt gyártott dízel és 2001 előtt gyártott benzines autók lecserélésének támogatására új vagy később gyártott használt autókra - közölte a miniszter.

Nicolas Hulot bejelentette egyúttal azt is, hogy 2022-re teljesen felszámolják a széntüzelésű erőműveket, amelyek jelenleg a francia áramtermelés 5 százalékát adják. Az atomenergia részarányát pedig a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkentik 2025-re.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nemsokára megérkezhet a teljesen önvezető Tesla »