Jönnek az önparkoló járművek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gépjárművek, telekommunikációs eszközök és parkolóházak együttes technológiai fejlődésének köszönhetően a parkolás forradalma lebeg a horizonton. A közeljövőben a pénzes automaták megszűnésére, önparkoló járművekre és önmagukat működtető parkolási rendszerek megjelenésére számíthatunk.

A járművel számával nőnek a problémák is

Tény, hogy egyre nő a hazai gépjárműállomány, amivel párhuzamosan megjelennek a parkolási problémák. A helyzet javításához az önkormányzatok mellett az iparág többi szereplőjére – az autókereskedőkre, az energiaipari cégekre, az ingatlanszakmára és a legfejlettebb IT megoldásokat kínáló vállalatokra – is szükség van, hiszen csak együtt gondolkodva lehet növelni az autósok tudatosságát és felelősségvállalását. A szakemberek szerint kívánatos lenne a parkolóházak és a mélygarázsok minél jobb kihasználása, a városi parkolási és mobilitási problémák megoldási lehetőségének új szintre emelése.

A parkolási rendszerek megújításához kapcsolódóan a tavalyi évben egy új befektető jelent meg Magyarországon. Az ausztrál tulajdonú Care Park Kft. Új-Zéland, Malajzia és Nagy-Britannia után 2017 végétől már Budapesten is több érdekeltséggel rendelkezik.

A három kontinensen több mint 450 parkolót üzemeltető vállalat egy 21 millió Eurós befektetéssel jelent meg a fővárosban. A cég nevéhez kapcsolódik a fejlesztés, melynek részeként egy önmagát működtető parkolási rendszer felgyorsítja a bevásárlóközpontok parkolóiban a forgalmat. A rendszámfelismerő berendezésnek köszönhetően behajtáskor nem kell jegyet váltani, ezért meg sem kell állni, elég csak lelassítani a sorompó felnyílásához.

Más utakon

Ha valaki nem lépi túl az ingyenes parkolási időt, akkor kifelé menet automatikusan kinyílik a sorompó az autó előtt, és mivel nincs szükség parkolójegy kezelésére, sokkal gyorsabbá válik az átmenő forgalom. Ha a parkolás ideje meghaladta az ingyenes időtartamot, akkor az épületben elhelyezett fizetőautomata érintőképernyőjén a tulajdonos kikeresi az autója rendszámát, majd kiegyenlíti a számlát. A cég filozófiája szerint azonban nemcsak a technikai eszközökkel, hanem a fizikai környezet alakításával, például a beléptető kapunál megépített járdasziget átalakításával is növelni lehet a parkolás élményét.

A Care Park piacvezető az innovatív rendszerek alkalmazásában, hiszen a legmodernebb iparági technológiákkal dolgoznak, emellett a parkoláskezelő rendszerekről nemzetközi tapasztalattal és tudással rendelkező szakembereket foglalkoztatják.

Olyan értéktöbbletet nyújtó technológiákat, mint a rendszámfelismerést, az előfoglalásos parkolást, illetve a „My Care Park” szolgáltatást vezettek be, amelyekkel zökkenőmentessé és ügyfélbaráttá teszik a parkolás élményét. Utóbbi egy parkolás előfoglaló okos technológia, amellyel nyomon lehet követni a parkolóhelyek megüresedését, az alkalmazás a parkolási célhoz navigálja a felhasználót, sőt, még a parkolási díjat is ki lehet egyenlíteni általa.

„Az okos parkolás egyik iránya, amikor a kihasználatlan parkolóházi helyekre irányítják az autósokat. Informális aszimmetria van a közterületi és a parkolóházi parkolóhelyek között, ami azt jelenti, hogy míg a felszíni szabad parkolóhelyeket könnyen észrevesszük, addig a zárt parkolóházakban rendelkezésre álló helyekről nincs tudomásunk. Ezért olyan világszínvonalú applikációkat alkalmazunk a parkolási technika területén, mint az okostelefonos megoldások, alkalmazások és parkolóhely előfoglaló rendszerek. Ezáltal nem csak kényelmesebb lesz a parkolás, de a parkolóházak, mélygarázsok kapacitása is jobban kihasználhatóvá válik„ – mondta Oláh Lóránt, a Care Park Kft. ügyvezetője.

Jövőbe mutató tendenciák

A következő évek kihívásai közé tartozik, hogy a szakembereknek megoldást kell nyújtaniuk az elektromos és önvezető autók parkolására, az elektromos töltők iránt felmerülő igényekre vagy az autó fedélzeti számítógépén keresztül történő parkolóhely-foglalásra.

Ma már mindennapos dolog, hogy az okostelefonon egy applikáció segítségével intézzük a parkolást.  Egyre növekszik a mobilparkolás részaránya, Budapest egyes belvárosi kerületeiben a parkolások 70 százalékát mobiltelefon segítségével fizetik ki. Felmerül a kérdés, hogy ha ez az arány eléri a 100 százalékot, szükség lesz-e parkolóórákra. A parkolási szakma képviselői szerint már nincs 10 évük hátra ezeknek a szerkezeteknek, mert mindenki mobillal fog fizetni közterületen a parkolásért.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Találtuk

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Magyar fiatalok is pályára lépnek az idei VB-n

A FIFA Világbajnokság-McDonald's Játékoskísérő program keretében...

A tökéletes kempingezés titkai

Néhány dologra nem árt előre felkészülni, hogy valóban felhőtlen...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ezért nem veszik nyolc hónapja az autókat »

4IG 4295 (0,47 ) AKKO Invest 24600 (-0,81 ) ANY 1340 (0,37 ) APPENINN 480 (-1,23 ) AutoWallis 124 (0,81 ) BIF 3100 (-0,64 ) CIGPANNONIA 409 (0,49 ) CyBERG 1900 (9,20 ) Duna House A 4220 (2,93 ) ESTMEDIA 94 (-4,18 ) FORRAS/OE 1030 (-0,96 ) FUTURAQUA 75 (0,13 ) GSPARK 3600 (0,56 ) KONZUM 203 (1,50 ) KPACK 17500 (8,02 ) MASTERPLAST 700 (-0,85 ) MOL 3212 (0,94 ) MTELEKOM 411 (-0,72 ) NORDTELEKOM 45 (3,06 ) NUTEX 29 (2,80 ) OPUS 411 (2,39 ) OTP 12020 (-1,15 ) OTT1 204 (0,25 ) PANNERGY 700 (0,29 ) RABA 1180 (1,72 ) RICHTER 5010 (-1,18 ) SET Group 690 (-0,58 ) TAKAREK 680 (2,10 ) ZWACK 17650 (0,86 )