Külföldön vesznek motort a magyarok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Alig több, mint 370 új motorkerékpárt adtak el az első negyedévben Magyarországon, ami közel 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - írja a Világgazdaság szerdai száma a Datahouse adataira hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy - ha nem történik trendforduló - 2017-ben is nagyjából kétezer új kétkerekű találhat gazdára Magyarországon, ami töredéke a válság előtt megszokott mennyiségnek. (2006-ban még közel tízezer új motort értékesítettek a márkakereskedők.)

Mint írják, az új motorok értékesítése annak ellenére nem akar magára találni, hogy a forgalomban lévő járművek mennyisége fokozatosan emelkedett az elmúlt években: a KSH adatai szerint 2016 végén több mint 162 ezer motorkerékpár rendelkezett érvényes forgalmi engedéllyel, ami 14 százalékos emelkedés 2010-hez viszonyítva. Ennek alapján - a Datahouse adatai szerint - a motorok részesedése valamivel 4 százalék feletti a hazai járműállományban.

Az állomány emelkedése mögött pedig egyértelműen a magánimport növekedése áll: ennek legfőbb oka, hogy a német, olasz, osztrák piacokon a hazainál jóval olcsóbban lehet viszonylag jó állapotú járműveket találni, amelyeket még a magas adóterhek mellett is megéri itthon forgalomba helyezni.

A slágermodellek a japán gyártók középkategóriás - 500-600 köbcentiméteres motorral szerelt -, viszonylag olcsó modelljei, amelyek az adminisztrációs költségekkel együtt is félmillió forint körüli összegért menetkész állapotba hozhatók.

Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Ezt olvasta már?

Ismét növekedést látunk a kínai autópiacon »