Megegyeztek, lesz béremelés!

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Megegyezés született a VW pozsonyi leányvállalata, a Volkswagen Slovakia és a gyár munkavállalói érdekképviselete között az új kollektív szerződésben rögzített feltételekről - közölte Vladimír Machalík a vállalat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A megegyezés tárgyát képző, jövő januártól életbe lépő kollektív szerződés alapján a pozsonyi VW gyárban 4,8 százalékos béremelés lesz, 3 százalékkal emelkedik az éjszakai műszakpótlék, és két részletben összesen 300 euró bérkiegészítést kapnak az alkalmazottak.

Az új kollektív szerződés hosszas tárgyalások eredményeképpen, a két fél közötti kompromisszumos megoldásként született meg. A munkavállalók eredetileg 6,8 százalékos bérköveteléssel álltak elő, a vállalat vezetése viszont csak 3,2 százalékos fizetésemelést ajánlott. Ezt a szakszervezet elfogadhatatlannak tartotta, mivel szerintük ez csak az inflációt egyenlítette volna ki. Mivel a kérdésben folytatott tárgyalássorozat szeptember végére megrekedt, a pozsonyi VW dolgozói október elsejétől sztrájkkészültségbe léptek.

A mostani megegyezés elhárította az éles sztrájk veszélyét és lehetővé tette a másfél évre kötött kollektív szerződés jövő évi hatályba lépését. A megegyezést Wilfried von Rath, a pozsonyi VW elnökségi tagja úgy jellemezte, hogy engedmények terén a vállalat elment addig, amit a versenyképesség a gépkocsigyártásban tapasztalható kiélezett piacon még megenged.

Zoroslav Smolinsky, a vállalat szakszervezeti vezetője azt mondta: az új kollektív szerződés feltételeinek kiérlelése során nagy hangsúlyt fektettek a reálbérek emelésére, s a megegyezésnek köszönhetően sikerül javítaniuk az alkalmazottak pénzügyi és szociális biztonságán.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Leépítés és béremelés az MTelekomnál »