Nagy a tanácstalanság a dízelbotrányban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nem lenne szabad a dízelmotor létjogosultságát megkérdőjelezni a Volkswagen emissziós botránya miatt - figyelmeztetett a Ford németországi igazgatója, Bernhard Mattes. Felfüggesztették Romániában a VW-csoport Euro-5-ös 1,2, 1,6, és 2 literes hengerűrtartalmú dízelmotorral felszerelt járműveinek törzskönyvezését - jelentette be csütörtökön Iulian Matache közlekedési miniszter. Nem folyik hivatalos büntetőeljárás Martin Winterkorn a Volkswagen volt vezérigazgatója ellen a dízelbotránnyal kapcsolatban - jelentette be csütörtökön a braunschweigi ügyészség

A dízelmotor lényeges eleme kell, hogy maradjon minden kiegyensúlyozott szén-dioxid-kibocsátási stratégiának - jelentette ki a Ford igazgatója csütörtökön az Automobilwoche autóipari szaklap berlini konferenciáján. A dízelmotor egyike a legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztású és károsanyag-kibocsátás tekintetében a legkedvezőbb erőforrásoknak - mutatott rá. Hangsúlyozta, hogy a Ford soha nem manipulálta járműveit, és nem is áll szándékában ilyet tenni.

Még nem hívják vissza őket

A rendelkezés nyomán a romániai Volkswagen, Seat, Skoda és Audi márkakereskedők telepein lévő mintegy 300 eladatlan járművet egyelőre nem lehet forgalomba hozni.

A miniszter szerint Romániában 105 ezer olyan, a VW-csoport által gyártott dízelmotoros járművet adtak el, amelyekbe a gyártó beszerelte a károsanyag-kibocsátási teszteket megtévesztő szoftvert; ezek közül 56 ezret újonnan, 49 ezret pedig használtan vásároltak meg romániai tulajdonosaik.

A tárcavezető nem tudta megmondani, mikor fogják visszahívni az érintett járműveket, egyelőre a német szaktárcától várnak tájékoztatást az ügyben.

Fizethetnek a márkakereskedők

A dízelbotrány ügyében tartott csütörtöki bukaresti sajtótájékoztatón Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter megnyugtatta az érintett autótulajdonosokat, hogy nem fognak magasabb környezetszennyezési illetékek fizettetni velük, akkor sem ha autójuk rosszabb besorolást kap: a román szaktárca az illeték-különbséget a VW-csoporttól akarja behajtani.

Marius Dunca, a román fogyasztóvédelem igazgatója azt mondta: 100 ezer lejig (7 millió forintig) terjedő bírságra számíthatnak azok a romániai márkakereskedők, amelyek a megtévesztő szoftvert tartalmazó járműveket eladták Romániában.

"A gyártó német cég: őket nem tudjuk Romániában tisztességtelen kereskedelmi tevékenységért megbüntetni" - mondta Dunca.

Megjegyezte, hogy a román fogyasztóvédelemhez egyelőre egyetlen, a dízelbotránnyal kapcsolatos panasz sem érkezett a Volkswagen ellen.

Október 3-ig kell várni

Spanyolországban több mint 683 ezer autót adtak el manipulált motorral a Volkswagen-csoporthoz tartozó négy autómárkából - írta a spanyol kormánynak küldött levelében az autóipari cég, az abban leírt adatokat csütörtökön ismertette a spanyol sajtó.

A vállalat közlése szerint a dél-európai országban értékesített dízelüzemű személygépkocsik közül több mint 257 ezer Volkswagen, 221 ezer Seat, 147 ezer Audi, 37 ezer Skoda márkájú. Emellett több mint 20 ezer Volkswagen haszonjárművet is eladtak.

A VW-csoport október 3-án teszi közzé internetes oldalán, hogy az érintett márkák mely modelljeiről van szó. Az autótulajdonosok ezt követően egy ingyenesen hívható telefonszámon érdeklődhetnek. Hangsúlyozták: a gépkocsik biztonságosak és alkalmasak a közúti közlekedésre.

Érzékenyen érinti a spanyolokat a botrány

A spanyol kormány egy héttel ezelőtt kérte a VW-csoporttól a most megküldött adatokat. Az ipari miniszter azóta bejelentette: visszakérik a vállalattól azt az autónként 1000 eurós (313 ezer forint) összeget, amellyel a kormány az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását támogatta.

Spanyolországot érzékenyen érinti botrány, a német nagyvállalat jelentős beruházó a dél-európai országban. Két üzemében, Barcelonában és Pamplonában 16 ezren dolgoznak. A Volkswagen és a VW-csoporthoz tartozó Seat a két legnépszerűbb autómárka, az eladási listák élén állnak Spanyolországban.

Nincs Winterkorn ellen eljárás

A vezérigazgató elleni eljárásról hétfőn tett bejelentés a Volkswagen ellen a dízelbotránnyal kapcsolatban indított "előzetes vizsgálat" keretében hangzott el. A vezérigazgató elleni eljárás megindításához azonban nem áll rendelkezésre konkrét és meglapozott gyanú - közölte csütörtökön az ügyészség.

"Nem folyik jelenleg hivatalos vizsgálat Winterkorn ellen. Az ügyészség sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a korábbi sajtóközlemények alapján ez a benyomás alakulhatott ki. (...) Winterkorn ellen nem hozható fel megalapozott gyanú, ami minden konkrét személy ellen indítható eljárásnak előfeltétele" - fogalmaz az ügyészség közleménye.

Martin Winterkorn a múlt héten mondott le vezérigazgatói posztjáról a Volkswagen dízelmotorjainak emissziós értékeit manipuláló vezérlő szoftver miatt az Egyesült Államokban kirobbant botrány okán. Távozásakor közölte, hogy nem volt tudomása a csalásról.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

19 százalékkal csökkent a román export »