Nincs készpénz, nem fogynak az autók

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Novemberben több mint 28 százalékkal, 33 ezerre estek a legnagyobb indiai autógyártó, a Tata Motors eladásai az előző hónaphoz képest, a múlt hónap elején bejelentett nagyarányú készpénzkivonás miatt.

Narendra Modi miniszterelnök november 8-án televíziós beszédben jelentette be, hogy az adócsalás, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében azonnali hatállyal érvénytelenítik a két legnagyobb címletű és leggyakrabban használt bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiásat. Ezek értéke 6,5, illetve 13 eurónak felel meg.

Csaknem 40 százalékkal csökkentek a Mahindra & Mahindra, az elsőszámú indiai városi terepjáró (SUV) gyártó eladásai is ugyanebben az időszakban. Pravin Shah, a vállalat elnöke arra számított, hogy az ünnepek és az alacsonyabb kamatok miatt felfutás várható, ehhez képest a váratlan bankjegycsere azonnal megakasztotta a folyamatot és piaci bizonytalanságot okozott.

India gazdasága július és szeptember között jelentősen, 7,3 százalékkal bővült az előző évihez képest, elsősorban a lakossági fogyasztásnak köszönhetően. A miniszterelnök bejelentése azonban komoly sebet ütött a fogyasztói bizalmon.

Elemzők szerint 2018-ban térhet vissza a kereslet, amikor várhatóan alacsonyabbak lesznek a kamatok és jobb lesz a gazdaság készpénzzel való ellátottsága.

Figyúzz!!!
Találtuk

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Ezt olvasta már?

Padlóra került az autópiaci kereslet »