Öregszik a hazai gépkocsiállomány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szeptemberben 6270 új személygépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 14,4 százalékos növekedés a tavalyihoz képest - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) csütörtökön a DataHouse Kft. adataira hivatkozva.

Az első kilenc hónapban 55 302 személygépkocsit, az egy évvel korábbinál 12 százalékkal többet helyeztek forgalomba első alkalommal. Az MGE szerint a piaci növekedés lassulása szeptemberben megfordult, és az értékesítés újra nőtt a tavalyi évhez viszonyítva. Az egyesület az egész évre 75 ezres nagyságrendben számít új autók forgalomba helyezésére, ami 15 százalékos növekedést jelentene 2014-hez képest.

A kishaszonjárművek piaca is bővült szeptemberben, 1312 járművet helyeztek forgalomba, ami 1,9 százalékos növekedés.

Az adatokhoz fűzött kommentárja szerint az MGE bízik abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a magánvásárlók jelenleg inkább a használt autókat keresik. Az MGE sajnálatosnak nevezte, hogy az importált használt autók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben az ágazatból származó költségvetési bevételeket is csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználásával jelentős mértékű áfabefizetés marad el.

Az egyesület közlése szerint a kishaszon jármű piac folyamatosan lassul az eddig a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) által generált forgalomnövekedés után. A piac év végi teljesítményét az egyesület pár százalékkal az előrejelzett 16 ezer darab alá várja, ami a tavalyihoz képest 6 százalékos növekedést jelentene.

A nagyhaszon járműveknél a tervezettnél magasabb időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére várhatóan meghaladja a 4500 darabos előrejelzést. A motorkerékpárok piaca is bővül, az idén eddig 1794 új motort helyeztek forgalomba, ez 11 százalékos emelkedés a tavalyi adatokhoz képest .

Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Ezt olvasta már?

Európában 25 százalékkal kevesebb autót adtak el »