Pörög a biznisz a BMW-nél és Volkswagennél

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Emelkedtek a Volkswagen-csoport eladásai októberben és az idei év első tíz hónapjában is. A BMW pedig újabb értékesítési rekordot ért el októberben a SUV modellek és a Mini márka élénk keresletének köszönhetően.

Megy a szekér

Európa legnagyobb autógyártó konszernje, a wolfsburgi székhelyű Volkswagen AG pénteken közölte, hogy októberben a tavalyi év azonos hónapjához képest 4,7 százalékkal több autót, 870 ezer 300 járművet adtak át a vevőknek szerte a világban.

Októberben, alig több mint egy évvel a károsanyag-kibocsátási botrány kipattanása után, már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek a Volkswagen-csoport eladásai. Az idei év első tíz hónapjában éves összehasonlításban 2,6 százalékkal 8,5 millióra növekedett a 12 márkát, köztük a névadó Volkswagent, az Audit, a Skodát vagy éppen a Seatot is gyártó csoport üzembe helyezett új autóinak száma.

Kína nélkül bukta lenne

Európában 3,3 százalékkal több, 3,5 millió jármű talált gazdára, az ázsiai-csendes-óceáni térségben pedig 8,9 százalékkal 3,5 millióra ugrott a számuk. Különösen Kínában emelkedtek az eladások: 11,3 százalékkal 3,2 millióra nőtt a Kínában értékesített járművek száma.

A csoport eladásainak közel 60 százalékát adó márka, a Volkswagen októberben 4,4 százalékkal több járművet, 511 ezer autót értékesített. Míg a február-júliusi időszakban csökkentek, az utóbbi három hónapban már emelkedtek az eladások.

Herbert Diess, a Volkswagen márkaigazgatója most először már arra számít, hogy az idei eladások meghaladják a tavaly elért 5,82 milliós számot.

Reményre ad okot, hogy az első tíz hónapban 1 százalékkal több, 4,89 millió autót értékesítettek. Az emelkedést azonban alapvetően a kínai eladások hajtják. A kínai piac nélkül a Volkswagen eladásai októberben 9 százalékkal, a január-októberi időszakban pedig 8 százalékkal estek vissza. Különösen nagy mértékben csökkent Németországban a Volkswagenek iránti kereslet.

Jól teljesített a BMW is

A BMW AG. honlapján közzétett jelentés szerint a BMW októberben világszerte az egy évvel korábbinál 2,3 százalékkal több, 196 ezer autót értékesített, ami újabb eladási rekord. Minden harmadik eladott autó SUV modell volt.

A Mercedes-Benz azonban rohamos ütemben hozza be lemaradását a BMW mögött: októberben 173 ezer autót értékesített, 11,5 százalékkal többet, mint 2015 októberében. Az Audi 1,2 százalékkal 151 ezerre növelte eladásait októberben.

Európában a BMW 6,4 százalékkal 91 ezerre, Ázsiában 6,6 százalékkal 63 ezerre növelte eladásait októberben. Az Egyesült Államokban viszont 16,6 százalékkal 28 ezerre csökkentek a BMW eladásai.

Fogynak, fogynak

A BMW márkából 166 ezret adott el a konszern, 1,1 százalékkal többet az előző évinél. A Mini márkából októberben 8,9 százalékkal több, 28 ezer kelt el.

Az év első tíz hónapjában a BMW konszern 1,94 millió autót adott el márkáiból, 5,8 százalékkal többet, mint tavaly. A Mini márka eladásai 7,3 százalékkal 292 ezerre melkedtek a január-októberi periódusban.

A BMW motorkerékpárokból 19,1 százalékkal 11 ezerre növelte eladásait októberben és 2,3 százalékkal 127 ezerre az év első tíz hónapjában.

A BMW az első elektromos autója bemutatása óta most november elején értékesítette a százezredik példányt. A százezer elektromos BMW autónak közel a fele az idén készült el. Az első tíz hónapban 47 ezret értékesített a konszern.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Haldoklik az autópiac a koronavírus miatt »