Tovább nőnek az autóeladások

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Májusban tovább emelkedett az Európában forgalomba helyezett új autók száma - közölte kedden az európai autóipari ágazat szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Régóta tart a fellendülés

Májusban sorban a huszonegyedik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma Európában. Az idei év ötödik hónapjában 1,3 százalékkal, az év első öt hónapjában pedig 6,8 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Májusban összesen 1,1 millió autót helyeztek forgalomba Európában.

Az egyes nemzeti piacokon azonban a forgalomba helyezések alakulása már vegyes képet mutatott. Franciaországban például 3,5 százalék, Németországban pedig 6,7 százalék volt a csökkenés, miközben Spanyolországban 14,0 százalékkal, Olaszországban 10,8 százalékkal, az Egyesült Királyságban pedig 2,4 százalékkal emelkedett májusban a forgalomba helyezett autók száma az egy évvel korábbihoz képest. Új autók iránt elsősorban az Európai Unió legutóbb csatlakozott tagjai, az EU12 országok támasztottak kiemelkedő keresletet, májusban a forgalomba helyezések 9,0 százalékos, az első öt hónapban pedig 6,2 százalékos növekedésével.

Jól teljesített a régió

Lengyelországban például májusban 11,0 százalékkal, a Cseh Köztársaságban pedig 17,6 százalékkal több autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban. Az idei első öt hónapban 5,8 millió autót helyeztek forgalomba Európában és minden főbb piacon növekedés volt.

Spanyolországban az egy évvel korábbihoz képest 21,7, Olaszországban 15,2, az Egyesült Királyságban 5,7, Franciaországban 3,8, Németországban pedig 3,6 százalékos. Magyarországon az ACEA adatai szerint májusban 5867 autót helyeztek forgalomba, 2,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az idei első öt hónapban pedig 29 669 autót, ami 10,9 százalékos növekedésnek felel meg 2014 első öt hónapjához képest.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Alacsonyan száll a hangulat Európában »