Túl az ezredik bevetésen

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egy hónappal ezelőtti szolgálatba állásuk óta már több mint ezer esetben riasztották az Országos Mentőszolgálat új, sárga, úgynevezett „B” típusú mentőautóit országszerte, a gépkocsik minden esetben megfelelően helytálltak, felszerelésükkel és nem utolsósorban a személyzet munkájának köszönhetően megbízható segítséget nyújtottak a rászorulóknak.

A 23 db Volkswagen Crafter típusú mentőjárművel alapszintű ellátásra felkészült személyzet, vagyis mentőápoló és mentő gépkocsivezető érkezik a beteghez, felszerelésükkel és szaktudásukkal azonban bármilyen eset első ellátását el tudják végezni. A járművek kiválasztása uniós, nyílt közbeszerzési eljárás során történt. A kocsikkal dolgozó szakemberek az első két hét után részletesen beszámoltak a járművel, annak felszerelésével kapcsolatos tapasztalataikról. A beszámolókból kitűnik, hogy az új mentőautók külső és belső kialakítása is komoly előrelépést jelent, a betegellátás feltételei érezhetően javultak. Az új kocsikkal ellátott esetek között balesetek, rosszullétek ellátása, sőt, szülés levezetése és sikeres újraélesztés is szerepelt. Utóbbinak azért van különleges jelentősége, mert a kocsikat rendszerbe állásukkor a sajtón keresztül érte megalapozatlan és a közbizalmat csorbító kritika, mely a járművek alkalmatlanságáról, a mentőben való lélegeztetés lehetetlenségéről beszélt.

A tapasztalatok alátámasztják az Országos Mentőszolgálat akkor is egyértelműen leszögezett álláspontját, mely szerint az autók feladatuk ellátására minden esetben (így lélegeztetést igénylő esetek ellátásának megkezdésére is) alkalmasak.

Az OMSZ 1,45 Milliárd Ft kormányzati forrásból tovább folytatja a kiöregedett, leamortizálódott mentőkocsik csereprogramját, az újabb 60 „B” típusú mentőautó gyártása jelenleg is zajlik, szolgálatba állítása év végére várható. Az új mentőszéria nem csak színével és újszerű matricázásával, hanem számos egyéb felszerelésbeli különlegességgel is büszkélkedhet. A járművek mindegyikében van állóhelyi fűtés és klímaberendezés, a legmodernebb ledes fényjelző berendezésekkel rendelkeznek (kék lámpák). Ugyancsak az egyedi felszereltséghez tartozik például az intelligens energiafelügyeleti rendszer, amely koordinálja és kijelzi a mentő energiatartalékát adó két akkumulátor működését és állapotát. De említhetnénk a jobboldali tolóajtó mögött kialakított szervizpanelt is, ahol a mentőben használt gázpalackokat is elhelyezik, így kizárva, hogy balesetkor sérülést okozzanak a személyzetnek. A biztonság egyéb területeken is erőssége a Crafter mentőjárműveknek. Az ütközéskor kimozduló első segédkeret (bölcső) és a karosszéria deformációs zónája kiválóan vizsgázott a gyakorlatban is.

A januárban szolgálatba állt 38 darabos eset-rohammentő széria kocsijai közül sok már az 50 000 futott kilométeren is túl van. Ez idő alatt két jármű szenvedett balesetet, mindkét esetben előírásszerűen működtek a Crafter biztonsági elemei; személyi sérülés nem történt a nagy erejű ütközésekkor. Különösen meggyőző eredmény ez annak ismeretében, hogy mindkét mentő nála nagyobb tömegű járművel, közforgalmú autóbusszal ütközött. A járművek műszaki adottságain túl – az OMSZ gépkocsivezetőinek véleménye szerint – új és hasznos a VW oktatói által tartott típusképzés is, amely megelőzi a járművek használatba vételét. Mentőnként öt gépkocsivezető képzésére kerül sor. Az oktatási tematika kiterjed az emissziós technológiákkal (koromszűrő, kipufogógáz-visszavezetés stb.) kapcsolatos tudnivalókra, a jármű szakszerű használatára, továbbá az aktív- és passzív biztonságára vonatkozó ismeretekre is. A szükséges karbantartásokat és javításokat egyébként a Volkswagen márkahálózat végzi, a gépkocsivezetők feladata rendszerint a motorolaj esetleges utántöltésére korlátozódik.

A már beszerzett, vagy beszerzés alatt álló összesen 121 db mentőautó után a következő évben az Országos Mentőszolgálat további nagyléptékű mentőjármű vásárlást tervez, melyre európai uniós forrás teremt fedezetet.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

4IG 677 (1,04 ) AKKO Invest 428 (0,47 ) ALTEO 872 (-0,91 ) ANY 1380 (-0,36 ) APPENINN 357 (0,28 ) AutoWallis 103 (0,49 ) BIF 312 (-0,64 ) CIGPANNONIA 183 (-2,55 ) EHEP 8850 (0,57 ) ENEFI 370 (2,78 ) ESTMEDIA 136 (2,25 ) FUTURAQUA 111 (-1,07 ) GSPARK 5080 (0,79 ) KULCSSOFT 2980 (-3,25 ) MASTERPLAST 762 (-0,26 ) MOL 2740 (1,48 ) MTELEKOM 459 (0,22 ) NORDTELEKOM 52 (0,98 ) NUTEX 46 (-1,94 ) OPUS 282 (-1,40 ) OTP 14520 (1,40 ) OTT1 239 (-0,42 ) RABA 1135 (-0,44 ) RICHTER 6655 (-0,67 ) SET Group 100 (13,25 ) WABERERS 1115 (0,90 )