A kísértetek és a démonok éjszakája - érdekességek a halloween-ről

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Október 31-e halloween. Bár nálunk ez csak pár éve "jött divatba", nem egy újkeletű ünnepről van szó. Utána néztünk, más országokban milyen szokások és hagyományok kötődnek október utolsó napjához.

A történet dióhéjban

A halloween egy pogány kelta ünnepre vezethető vissza. A kelták mindössze két évszakra osztották az évet, és a tél épp az október 31-éről november 1-jére virradó éjszakán kezdődött. Úgy tartották, hogy ilyenkor a halál és a sötétség istene összehívja a kísérteteket és fogságba ejti a napistent.

A kelta papok ezért ilyenkor a szent tölgyfák alatt tüzet gyújtottak, táncoltak és áldozatokat mutattak be az isteneknek. November 1-jén pedig a megmaradt parazsat szétosztották a családok között, hogy az ebből gyújtott tűz megvédje otthonaikat a gonosz szellemektől. Ezt az ünnepet samhain-nak hívták.

Ennek nyomán alakulhatott ki a ma már világszerte ismert halloween. Neve az angol „All Hallows Eve”, azaz a "mindenszentek előestéje” kifejezésből származik. Az ünnep eleinte csak az angolszász területeken hódított, de már akkor is számos hagyomány fűződött hozzá.

Az ünnephez kapcsolódó hagyományok

A legismertebb szokás, hogy ezen az estén a gyerekek jelmezt öltenek és bekopognak a szomszédokhoz. Jelszavuk a “Csokit vagy csínyt” (Trick or treat), így általában egy kosárnyi édességgel térnek haza körútjukról, cserébe pedig nem tréfálják meg a környék lakóit.

Az ijesztő jelmezekbe bújás ma már a szórakozás része, ám régebben ennek is megvolt a maga szerepe. A néphiedelem szerint ugyanis ezen az éjszakán elvékonyodik a határ, amely elválasztja az holtakat az élőktől, így pedig könnyebben átjönnek a gonosz lelkek a “mi világunkba”. A beöltözés azt a célt szolgálta, hogy az ártó szellemek ne ismerjék fel az embereket, és így ne is tudják bárntani őket.

Hasonló védekezési célja volt a töklámpásoknak is, amelyekre rémisztő arcokat faragtak. Ezeket a házak elé tették ki, és egész éjjel gyertya világított bennük. A lakók ezzel előzték meg, hogy az elszabadult kísértetek bejussanak otthonaikba.

Forrás: pixabay

Hogy jön ide a töklámpás?
A töklámpás eredetét egy régi ír monda őrzi. Eszerint Lámpás Jack (Jack O’Lantern) - aki egy részeges, ám agyafúrt naplopó volt - egyszer átverte az ördögöt, aki ezért megígérte Jacknek, hogy soha nem fog a pokolra kerülni. Amikor azonban Jack elhunyt, kiderült, hogy bűnös élete miatt nem fogadják be a mennybe, így a két világ között ragadt. Az ördög végül megszánta a férfit, és egy örökké izzó fadarabot dobott neki, amellyel megtalálhatja az élők világába visszavezető utat. Jack ezt a parazsat egy kivájt karórépa belsejébe tette, és a legenda szerint máig is a lámpás fényénél keresi lelke megnyugvását.

Így ünneplik napjainkban

New York-ban a nap fénypontját a New York’s Village Halloween Felvonulás jelenti, amely egy ünnepi menet a Greenwich Village városrészben, óriásbábokkal, táncosokkal, cirkuszi előadókkal és többtízezer jelmezes résztvevővel.

Az ötlet egy bábos és maszkmester, név szerint Ralph Lee fejéből pattant ki, még 1973-ban. A halloweent akkoriban egyre kevésbé ünnepelték, amelyre a város magas bűnözési aránya mellett az a pletyka is okot adott, miszerint a gyerekeknek szánt édességekbe egyre többen kevertek mérget, mert “unták” a hagyományt. Ralph, hogy a biztonságérzetet növelje és a gyerekeket újra az utcára csábítsa halloweenkor, egy vándor-bábjátékot rendezett. Ez olyan jól sikerült, hogy egy színház támogatásával már a következő évben önálló rendezvénnyé alakult, a 8. évben pedig már a százezret is elérte a résztvevők száma.

Azóta is töretlenül őrzik ezt a hagyományt, és a több mint egy mérföld (1,6 km) hosszan haladó, mintegy ötevenezer jelmezes felvonuló évről-évre többmillió nézőt vonz a helyszínre, emellett pedig nagyjából 100 millióan követik az eseményt a tévében, interneten. A kis felvonulás az évek során az Egyesült Államok legnagyobb nyílt halloween-ünnepségévé nőtte ki magát, ráadásul azóta is ez az ország egyetlen ekkora, egész éjszakás felvonulása. Emiatt New York karneváljának is nevezik.

Mit gondol a média?
A rendezvény az eltelt évtizedek alatt hatalmas hírnévre tett szert, amelyre természetesen a helyi sajtó is rásegített. A The New York Times például így írt róla: „A Halloween Felvonulás a legszórakoztatóbb esemény, amit a város népe valaha is nyújtott a város népének.” Az USA Today pedig így ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a felvonulást: „Itt bármi megtörténhet. Készüljön fel rá, hogy leesik az álla!”

Mexikó is őriz hagyományokat

Meglepő lehet, de Mexikóban is élnek hasonló hagyományok, bár nem az előestével, hanem magával a mindenszentekkel kapcsolatban. A latin-amerikai országban a día de los difuntos azonban egy vidám és boldog ünnep, amely még az aztékoktól ered.

A nap lényege, hogy ezen a napon a családtagok „együtt ünnepeljenek” elhunyt szeretteikkel. A magyar szokásokkal ellentétben ők nem a halottakat siratni járnak ki a temerőbe, ehelyett inkább ajándékokkal érkeznek a sírokhoz. A végső nyugalomra lelt gyerekeknek játékokkal, a felnőtteknek leggyakrabban alkohollal kedveskednek.

Forrás: pixabay

A nyughelyeket lámpásokkal, álarcokkal és színes papírmaséfigurákkal díszítik, tehát kicsit vegyítik a halloween-i kötetlenséget a mindenszentek megelékezési hagyományaival. Piknikeznek, iszogatnak és történeteket mesélnek elvesztett családtagjaikról, ismerőseikről. Ez a nap számukra a nehéz búcsú helyett sokkal inkább a család összetartásáról szól.

A japánok és az ő furcsa szokásaik

A halottak napjához hasonló ünnep a japánoknál is fellelhető, az augusztusi három napos obon és az azt követő daimondzsi okuribi képében. A néphiedelem hasonló a halloweeni mítoszhoz, ugyanis úgy tartják, hogy obon napjain a halottak visszatérnek az élők világába.

A hagyomány szerint, mivel ilyenkor az elhunytak lelkei meglátogatják még élő rokonaikat, a családok füstölőkkel, teával és rizzsel rakják körül az otthoni szentélyeket, a házakat pedig lámpásokkal díszítik, ezzel segítve a szellemek hazatalálását.

Daimondzsi okuribi napján pedig egy ünnepélyes máglyarakással elbúcsúznak, majd a folyóra helyezett lámpásokkal visszakísérik a halottakat a túlvilágra.

Itthon még nem annyira népszerű

Magyaroszágon még ma is sokan elutasítják a halloween-t, mint ünnepet, mondván, van saját ünnepnapunk, ami ráadásul vallási jelentőséggel is bír: a mindenszentek, majd az azt követő halottak napja.

Az ünnepek eredetéről, a hozzájuk kapcsolódó hagyományokról, valamint a megemlékezés és a temetés felmerülő költségeiről már itt írtunk korábban.

Ennek ellenére már egyre több óvodában és iskolában szerveznek halloween-i vetélkedőket, közös tökfaragásokat és jelmezversenyeket, ezzel is jelezve, hogy a három ünnep - a halloween, a mindenszentek és a halottak napja - jól megfér egymás mellett a naptárban, hiszen egyik sem veszi el a másik mondanivalóját.

Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Vagyon

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett.

Kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban...

Hirdetés
Találtuk

Stresszes vagy? A tengerészgyalogosok ezt így oldják meg

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

A gazdaság is megérzi, ha sok az elhízott ember

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »

4IG 3540 (-0,56 ) ALTEO 685 (-1,44 ) ALTERA 795 (0,63 ) ANY 1410 (0,71 ) APPENINN 615 (0,33 ) CIGPANNONIA 422 (0,48 ) Duna House A 4040 (1,51 ) EMASZ 25400 (0,79 ) ENEFI 196 (0,51 ) FHB 600 (2,56 ) FORRAS/OE 1190 (7,21 ) FORRAS/T 1400 (7,69 ) FUTURAQUA 57 (-2,05 ) GSPARK 3350 (1,82 ) KONZUM 3185 (0,16 ) KULCSSOFT 1230 (1,65 ) MOL 2666 (2,78 ) MTELEKOM 414 (0,61 ) NORDTELEKOM 44 (1,40 ) NUTEX 40 (-6,98 ) OTP 9870 (2,81 ) PANNERGY 682 (0,29 ) PLOTINUS 5900 (-0,84 ) RICHTER 5265 (1,15 ) SET Group 253 (1,20 ) WABERERS 3450 (0,88 ) ZWACK 17600 (0,57 )