Mit tesz meg a kormány a magyar komolyzenéért?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a komolyzenére, beleérve az intézményrendszer fejlesztését, a zenei tehetséggondozást és a zenei értékek továbbadását is - hangsúlyozza az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a magyar zene világnapja alkalmából szombaton.

Pénz az Operára

Közleményében a szaktárca ismerteti, hogy az intézményrendszer fejlesztését szolgálja egyebek között, hogy 14,4 milliárd forintos költségvetési támogatásból megépül a MÁV hajdani Északi járműjavítójában a Magyar Állami Operaház új logisztikai központja. A beruházás célja az Operaház infrastrukturális feltételeinek javítása, másfelől az egykor Gustave Eiffel irodájában dolgozó Feketeházy János által tervezett ipari műemlék megmentése.

Az Eiffel Műhelyházban kap majd helyet többek között az Opera kilenc gyártóműhelye, próbaszínpad, valamint a mintegy 400 ezer jelmez tárolására szolgáló raktár. A csarnok átadása jövő év közepén várható. A projekt lehetővé teszi az Operaház korszerűsítésének megkezdését: a 2017-18-as évadban megújulhat az Ybl-palota, melyhez a kormány 23,1 milliárd forint támogatást nyújt.

Versenyek és támogatás

A zenei tehetséggondozás és a zenei kulturális értékek továbbörökítésének támogatására összesen csaknem félmilliárd forintot fordít a kormány a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny mellett a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny, valamint a 2017-es Nemzetközi Karmesterverseny megszervezésére. Sikeresen zajlanak az egymilliárd forintos állami támogatásból megvalósuló idei Bartók-év programjai is - tájékoztat a közlemény.

A nemzeti és a kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok összesen 1,8 milliárd forint költségvetési támogatást kapnak az idén - jelezte a államtitkárság.

Közölték azt is, hogy a Mindennapos Éneklés programjához elkészült a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége által összeállított énekgyűjtemény, amely minden énektanárhoz eljut majd. 

A zene világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására 1975 óta ünneplik meg, minden évben október első napján.

Hirdetés
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Hirdetés
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Vagyon

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett.

Kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban...

Hirdetés
Találtuk

Stresszes vagy? A tengerészgyalogosok ezt így oldják meg

Egy egyszerű öt perces trükk, ami ha a harcban működik, akkor nálad is fog.

A gazdaság is megérzi, ha sok az elhízott ember

Magyarországon akár az összes egészségügyi közkiadás egyhatoda, azaz évi több...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A streaming menti meg a zeneipart? »