Aggódik a német államfő Trump miatt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Kiszámíthatatlannak nevezte az amerikai republikánusok elnökjelöltjét, Donald Trumpot a német államfő egy vasárnapi interjúban.

Megbízhatatlan jelölt

Joachim Gauck a Spiegel Online német hírportálon megjelent interjúban kiemelte: aggodalommal tekint Washingtonra, és reméli, hogy a november 8-i elnökválasztás után is fennmarad a fékek és ellensúlyok rendszerén nyugvó amerikai demokrácia, amelyben "az elnök nem válhat zsarnokká".

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump populista, rasszista, megveti a nőket, és sokan biztosak abban, hogy a még a legutóbbi republikánus elnök, George W. Bush tevékenységénél is rosszabb teljesítmény várható tőle, ha elnyeri az Egyesült Államok elnöki tisztségét, Joachim Gauck azt mondta: "egyebek között a megbízhatatlansága miatt kell aggódnunk".

Nem lehet megmondani, hogy mire lehetne számítani Donald Trumptól, ha győzne a választáson. Ezt "sokan másokkal együtt problémának tartom" - mondta a német államfő.

Mások is kommentáltak

A német kormány tagjai közül csak szociáldemokrata párti (SPD) politikusok kommentálták az amerikai elnökválasztási kampányt. Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke augusztusban egy lapinterjúban Donald Trumpról szólva kiemelte: az Egyesült Államokban az történik, amit "itt nálunk átélünk az AfD-vel" - az Alternatíva Németországnak nevű parlamenten (Bundestag-) kívüli párttal -, vagyis egy "nacionalista, megosztó és az embereket megvető választási kampány zajlik".

A német alkancellár hozzátette: mély aggodalommal szemléli az Egyesült Államokban kibontakozott folyamatokat, mert "egy irracionális Amerika az egész világra veszélyes lenne".

Korábban az SPD egy másik tekintélyes politikusa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is élesen bírálta a republikánus jelöltet. Úgy vélte, Donald Trump a "gyűlölet prédikátora".

Tisztelet az alap?

Az SPD-vel kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség részéről kevésbé egyértelmű nyilatkozatokat tettek. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy Bajorországban minden megválasztott amerikai elnököt egyenlő tisztelettel fogadnak. Így "Donald Trumppal ugyanúgy bánnánk, mint Hillary Clintonnal: mindkettejüket szívesen látnánk Münchenben".

Horst Seehofer hozzátette: Németország nem léphet fel kioktató módon, "az egész világ főtanítójaként", az amerikaiaknak pedig "az amerikai nép választ vezetőt, senki más".

Ugyanakkor a CDU részéről Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke szintén a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy vélte, Donald Trump esetleges győzelme "történelmi megterhelést" okozna a német-amerikai viszonyban, "a vietnami háború óta a legsúlyosabb elidegenedéshez vezetne".

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke szóvivője útján többször tudatta, hogy semmilyen módon nem avatkozik bele az amerikai választási küzdelembe, és nem kommentálja annak fejleményeit.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem semmi - ezermilliárd dollár fölött az USA hiánya »