Alacsony a részvétel a szerb elnökválasztáson

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A központi választási bizottság (RIK) adatai szerint 14 óráig a választásra jogosultak 29,94 százaléka adta le voksát a szerbiai elnökválasztáson, míg öt évvel ezelőtt ez az arány 32,1 százalékos volt, a jelöltek azonban magas részvételi arányban bíznak.

Estig lehet szavazni

A valamivel több mint 6,7 millió, szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár 7 és 20 óra között adhatja le voksát, az első nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatóak. Az elnökjelöltek szavazatuk leadásakor voksolásra buzdították az embereket, valamint arra, hogy lelkiismeretük szerint döntsenek, és válasszák a legjobb jelöltet.

A választás legnagyobb esélyesének tartott Aleksandar Vucic, a kormánykoalíció jelöltje szavazatának leadásakor kiemelte: reméli, már az első körben győzni tud, de ha a szavazópolgárok máshogy döntenek, akkor a vereséget is el tudja fogadni. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a választással Szerbia biztosítja a stabilitást és a gazdasági reformok folytatását. A felmérések szerint Vucic a voksok 50-56 százalékát szerezheti meg.

Ők esélyesek még

A közvélemény-kutatások szerint a második legtöbb szavazatra Sasa Jankovic volt ombudsman számíthat (12-14 százalék), aki voksa leadásakor arról beszélt, hogy támogatói egy új, őszinte politikai mozgalmat hoztak létre. Mint mondta: ez a mozgalom azt tűzte ki célul, hogy az állampolgárok visszakapják méltóságukat, hogy az állami intézményeknek újra legyen értelmük, és a helyükre kerüljenek a dolgok. "Ezután már semmi sem lesz olyan, mint eddig volt" - szögezte le.

Az ellenzék másik legismertebb jelöltje Vuk Jeremic volt külügyminiszter, aki a felmérések szerint a voksok 6-9 százalékát kaphatja. Szerinte a vasárnapi elnökválasztás kiemelten fontos Szerbia jövője szempontjából, hiszen legalább a következő öt év eseményeit meghatározza. Felhívta a figyelmet arra, hogy véleménye szerint a kampányt számos rendellenesség jellemezte. Hozzáfűzte, abban bízik, magas lesz a részvétel, ezért egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, és két héten belül második fordulót rendeznek, ahol a két legtöbb szavazatot szerző jelölt mérheti össze az erejét.

Jöhet meglepetés?

Vojislav Seselj, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt jelöltje arról beszélt, hogy reményei szerint kellő számú szavazatot szerez ahhoz, hogy a második körben ő mérkőzhessen meg Aleksandar Vuciccsal az elnöki posztért. Seselj várakozásai elég túlzóaknak tűnnek, lévén, hogy a közvélemény-kutatások mindössze 6-8 százalékos támogatottságot vetítettek előre számára.

A választás meglepetése lehet Ljubisa Preletacevic Beli, egy viccpárt jelöltje, aki a voksolást követően is humorosan nyilatkozott az újságíróknak, amikor azt mondta, szerinte már az első körben ő nyer. Hozzátette: a többi jelöltnek sok szerencsét kíván, de tudja, a legjobb fog győzni, a legjobb pedig ő maga. Annak ellenére, hogy Beli csak viccből jelöltette magát, és mindent megtett annak érdekében, hogy rámutasson a szerbiai politikai élet visszásságaira, a felmérések szerint az összes többi ellenzéki jelöltnél jobban szerepelhet, és akár a második helyet is megszerezheti.

A leköszönő Tomislav Nikolic kijelentette: arra számít, hogy a szavazópolgárok komolyan veszik a Szerbia jövőjéről szóló szavazást, és olyan elnököt választanak, aki folytatja az utóbbi öt évben megkezdett folyamatokat, és nem zárja be azokat a kapukat, amelyek az ő elnöksége idején nyíltak meg.

Így látják a Vajdaságban

Pásztor István, a kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke pedig arról beszélt, hogy a leendő köztársasági elnöknek olyan politikát kell képviselnie, amely az ország stabilitását biztosítja. Olyan elnökre van szükség, akinek politikai súlya van, és az európai politikai színtéren is elismerik.

Mint mondta: a vajdasági magyarság szempontjából az lenne a fontos, hogy egy "normális politikai időszak alakuljon ki", amelyben megvalósulhatnak a VMSZ és a Vucic vezette Szerb Haladó Párt koalíciós megállapodásában foglalt pontok, és ezeknek a célkitűzéseknek az elérésében az új köztársasági elnök segítőkésznek és nyitottnak mutatkozik.

Amennyiben az első fordulóban valamelyik jelölt megszerzi a voksok több mint 50 százalékát, akkor nem kell második kört tartani, ellenkező esetben a törvény szerint 15 napon belül meg kell szervezni a második fordulót, amelybe a két legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül be. Egyes elemzők szerint Aleksandar Vucic számára óriási csapás lenne, ha nem tudna már az első körben győzni, az ellenzék ugyanis a második kört akár Vucic-ellenes népszavazássá is változtathatná.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Politikai okokból nem tárgyal a Huawei és a Telekom »