Befellegzett Francois Fillon elnöki esélyeinek?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Francois Fillon volt francia kormányfő ügyvédje csütörtökön személyesen adta át azokat a dokumentumokat a pénzügyi visszaélések ügyében eljáró párizsi ügyészeknek, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a tavaszi elnökválasztás konzervatív jelöltének felesége valóban férje parlamenti asszisztenseként dolgozott nyolc éven át.

A félórás kihallgatást követően Antonin Lévy ügyvéd optimizmusának adott hangot az elnökjelölt ellen előző nap indult előzetes eljárást illetően. "Nem mondok mást Francois Fillon esti televíziós nyilatkozata előtt" - mondta az ügyvéd.

Fantomállás?

A párizsi ügyészség szerdán sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított eljárást a Le Canard enchainé egyik cikke alapján. A jól értesült szatirikus hetilap azt állította, hogy Penelope Fillon nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

Fillon felesége korábban maga mondta el több interjúban, hogy mindig is távol tartotta magát a férje politikai karrierjétől, és vidéki otthonukban a gyerekeik nevelésével foglalkozott. A lap szerint a nemzetgyűlésben nem is ismerik a volt miniszterelnök feleségét.  

Francois Fillon szerdán rágalmazási kampánynak minősítette a cikkben írtakat, és miután az ügyészség eljárást indított, a lehető leghamarabb kihallgatást kért annak érdekében, hogy "az igazság kiderüljön".

Amennyiben nem fiktív állásról van szó, a családtagok alkalmazása munkatársként nem tilos a nemzetgyűlési képviselőknek. Az asszisztenciára közel havi 10 ezer eurós állami kerete van minden képviselőnek, s közel 20 százalékuk a házastársát vagy valamelyik rokonát bízza meg a bizalmas feladattal.

Belebukhat a Penelope gate-be

A felmérésekben jelenleg Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökével fej-fej mellett az élen haladó konzervatív jelölt kampányát gyakorlatilag felfüggesztette a sajtóban csak Penelope gate-nek keresztelt gyanú.  

A ügy azért is kínos Fillon számára, mert a volt kormányfő a jobboldali előválasztáson a korrupciós ügyekben érintett Nicolas Sarkozy volt államfővel és egy törvénytelen pártfinanszírozási ügy miatt elítélt Alain Juppé volt miniszterelnökkel szemben a becsületes és tisztességes politikusi múltjára felépített kampánnyal győzött.

"Ki tudná elképzelni, hogy De Gaulle tábornok ellen eljárás folyik?" - mondta szeptemberben Fillon akkori riválisára, Nicolas Sarkozyre utalva. "Ki tudná elképzelni, hogy De Gaulle tábornok a feleségét alkalmazza az Elysée-palotában?" - írta csütörtökön a baloldali Libération.  

Francois Fillon politikustársai - politikai manipulációnak minősítve a Le Canard enchainé cikkét - egy emberként vették védelmükbe az elnökjelöltet, ugyanakkor többségük elismerte, nem tudott arról, hogy képviselőként Fillon a feleségét alkalmazta asszisztensként a nemzetgyűlésben.

Macront is megvádolták

Három hónappal az elnökválasztás előtt a felmérések szerint jelenleg harmadik helyen álló, függetlenként induló Emmanuel Macront, a szocialista kormány volt gazdasági miniszterét is megvádolták csütörtökön.

Egy a héten megjelent könyv szerint Macron - 2014 és 2016 között - a gazdasági tárcája reprezentációs költségeit saját politikai mozgalma beindítására használta fel. A kötetet jegyző újságírók azt írták, hogy Macron tavaly augusztusi lemondásáig elköltötte az éves protokollkeret 80 százalékát, 120 ezer eurót. A jobboldal szerint a volt miniszter ezt az összeget a kampányára költötte, jóllehet Macron csak novemberben jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson.

Macron közleményben cáfolta a vádakat, s feljelentéssel fenyegette meg a "rágalmazókat". Utóda, Michel Sapin jelenlegi gazdasági miniszter pedig azonnal védelmébe vette Macront.

"Ennek a hírnek semmi értelme. Gazdasági miniszter vagyok, pontosan tudom, hogy mekkora összegek állnak a miniszterek rendelkezésére, és Macron természetesen nem költött többet annál, mint amennyihez joga volt" - mondta a kormánytag.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés