Botrány kezd kibontakozni a kínai vezér körül?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Személyes okok miatt egy időre nem tudja ellátni tisztségét az egyik legnagyobb kínai biztosító társaság, az Anbang Insurance Group elnöke, Vu Hsziao-huj, így feladatait más vezetőkre bízzák - közölte az Anbang rövid közleményben szerdán, miután olyan sajtóhírek röppentek fel, hogy a látványos külföldi befektetésekbe bonyolódott milliárdost őrizetbe vették a hatóságok.

Komoly bírálatokat kapott

A 2004-ben alapított holding leányvállalatai biztosítási, banki és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet is folytatnak, forgalma alapján a harmadik legnagyobb kínai biztosító. Egyszerű ingatlanbiztosító cégként indult, és néhány év alatt nőtte ki magát külföldön masszív befektetéseket eszközölő pénzügyi mammutvállalattá.

Az utóbbi években számos sikeres akvizíciót hajtott végre külföldön, mintegy 30 milliárd dollár értékben, közülük is a legismertebb a New York-i Waldorf Astoria hotel 1,95 milliárd dolláros felvásárlása volt. Ugyanakkor néhány befektetési projekt kudarcba fulladt, és komoly bírálatok érték az Anbangot "homályos részvényesi struktúrája" miatt.

Az Anbang az utóbbi hónapokban kapcsolatban állt Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner családjával egy New York-i felhőkarcoló megvásárlásának ügyében, de az üzlet végül meghiúsult márciusban érdeksérelem gyanúja miatt.

Vu Hsziao-huj - aki a néhai Teng Hsziao-ping, a kínai reform és nyitás politikájának atyja egyik unokájának férje - az alapítás óta tölti be az Anbang elnöki tisztségét.

Rosszkor jött ez az egész

A Cajcsing (Caijing) című, kéthetente megjelenő független pénzügyi magazin kedden azt írta, hogy a biztosítókat felügyelő hatóság jelezte az Anbangnak, hogy három nappal korábban "elvitték" elnökét, de az okról semmit nem közölt.

A Financial Times című brit üzleti napilap június elején azt állította, hogy Vu útlevelét bevonták, nem hagyhatja el az országot. Az Anbang tagadta, hogy ez az információ helytálló lenne. Az Anbang vezetőjének sorsa körüli bizonytalanságok éppen egy olyan időpontban merültek fel, amikor Kína biztosítási üzletágában mélyreható változások indultak el. Korrupció vagy szabálytalanságok miatt több fontos vállalat és vezető is a hatóságok célkeresztjébe került.

A biztosítók felügyeletét ellátó hatóság elnöke, Hsziang Csün-po kénytelen volt lemondani áprilisban, ellene korrupció miatt folyik vizsgálat. A Cajcsing úgy tudja, hogy a hatóságok vizsgálódnak az Anbangnál is, mert azt gyanítják, hogy nem tartotta be a biztosítási és befektetési termékekre vonatkozó szabályokat. Az Anbang egyik leányvállalatát májusban el is tiltották három hónapra új termékek kibocsátásától, mert egyes, magas hozamú termékeinél, amelyekkel tőzsdén jegyzett részvények megszerzéséhez gyűjtött forrásokat, nem tájékoztatta megfelelően a befektetőket a kockázatokról.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Telefonon egyeztettek a kínaiak és amerikaiak »