Botrány kezd kibontakozni a kínai vezér körül?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Személyes okok miatt egy időre nem tudja ellátni tisztségét az egyik legnagyobb kínai biztosító társaság, az Anbang Insurance Group elnöke, Vu Hsziao-huj, így feladatait más vezetőkre bízzák - közölte az Anbang rövid közleményben szerdán, miután olyan sajtóhírek röppentek fel, hogy a látványos külföldi befektetésekbe bonyolódott milliárdost őrizetbe vették a hatóságok.

Komoly bírálatokat kapott

A 2004-ben alapított holding leányvállalatai biztosítási, banki és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet is folytatnak, forgalma alapján a harmadik legnagyobb kínai biztosító. Egyszerű ingatlanbiztosító cégként indult, és néhány év alatt nőtte ki magát külföldön masszív befektetéseket eszközölő pénzügyi mammutvállalattá.

Az utóbbi években számos sikeres akvizíciót hajtott végre külföldön, mintegy 30 milliárd dollár értékben, közülük is a legismertebb a New York-i Waldorf Astoria hotel 1,95 milliárd dolláros felvásárlása volt. Ugyanakkor néhány befektetési projekt kudarcba fulladt, és komoly bírálatok érték az Anbangot "homályos részvényesi struktúrája" miatt.

Az Anbang az utóbbi hónapokban kapcsolatban állt Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner családjával egy New York-i felhőkarcoló megvásárlásának ügyében, de az üzlet végül meghiúsult márciusban érdeksérelem gyanúja miatt.

Vu Hsziao-huj - aki a néhai Teng Hsziao-ping, a kínai reform és nyitás politikájának atyja egyik unokájának férje - az alapítás óta tölti be az Anbang elnöki tisztségét.

Rosszkor jött ez az egész

A Cajcsing (Caijing) című, kéthetente megjelenő független pénzügyi magazin kedden azt írta, hogy a biztosítókat felügyelő hatóság jelezte az Anbangnak, hogy három nappal korábban "elvitték" elnökét, de az okról semmit nem közölt.

A Financial Times című brit üzleti napilap június elején azt állította, hogy Vu útlevelét bevonták, nem hagyhatja el az országot. Az Anbang tagadta, hogy ez az információ helytálló lenne. Az Anbang vezetőjének sorsa körüli bizonytalanságok éppen egy olyan időpontban merültek fel, amikor Kína biztosítási üzletágában mélyreható változások indultak el. Korrupció vagy szabálytalanságok miatt több fontos vállalat és vezető is a hatóságok célkeresztjébe került.

A biztosítók felügyeletét ellátó hatóság elnöke, Hsziang Csün-po kénytelen volt lemondani áprilisban, ellene korrupció miatt folyik vizsgálat. A Cajcsing úgy tudja, hogy a hatóságok vizsgálódnak az Anbangnál is, mert azt gyanítják, hogy nem tartotta be a biztosítási és befektetési termékekre vonatkozó szabályokat. Az Anbang egyik leányvállalatát májusban el is tiltották három hónapra új termékek kibocsátásától, mert egyes, magas hozamú termékeinél, amelyekkel tőzsdén jegyzett részvények megszerzéséhez gyűjtött forrásokat, nem tájékoztatta megfelelően a befektetőket a kockázatokról.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vezetőváltás a Skodánál »