Elon Musk lángszórói miatt háborognak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Csak napokba telt, hogy Elon Musk 10 millió dollár értékben adjon el lángszórókat. Az így generált bevétellel hamar pénzmaghoz jutott a Boring Co. is (a vállalat neve szójátékot rejt, ami az unalomra és a fúrásra épít), így egyik projektje, az autóknak szánt, elektromos targoncával felszerelt alagutak is közelebb jutottak a megvalósuláshoz - írja a Bloomberg.

Az alagútra gyűjtik a pénzt

Szerda este árulta el a milliomos, hogy a startupja megvált 20 ezer Boring Co.-márkájú lángszórótól, amikkel még a hétvégén kezdett el házalni. Egyetlen eszköz 500 dollárba kerül, az amerikai vásárlók pedig igen hamar rákaptak. Az így összekalapozott összeggel a vállalat ügyvédjeit, lobbistáit, gépezeteit finanszíroznák, hogy Musk bevégezhesse nagy tervét, és megépüljenek a Los Angeles és Baltimore-Washington közötti útszakasz alá tervezett alagutak. Ezekkel elsősorban a forgalmi dugókat csökkentenék.

A netsztyeppén azóta is dúl a vita arról, hogy Musk eszközei a klasszikus értelemben lángszórónak tekinthetőek-e, amik lángfolyamot bocsátanak ki magukból, vagy inkább olyan forrasztólámpáknak, amik egy szokványos lángszóró használatát kísérő drámai jelenségek nélkül képesek izzítani a megcélzott területet. A vállalat szerint a termékek nem eresztenek ki magukból 10 lábnál (kb. 3 méter) nagyobb lángokat, így igazából az USA összes államában engedély váltása nélkül használhatják őket a tulajdonosaik.

„Minden lángszórót egy ingyenes tűzoltókészülékkel együtt szállítanak ki” – adta hírül Musk a Twitteren.

Nem vicces

A Boring Co. lángszóróit már számtalan kritika érte, például a kaliforniai politikus, Miguel Santiago részéről is, aki az értékesítések folyamatát úgy kommentálta, mint ami „hihetetlenül érzékelten, veszélyes, és egyáltalán nem vicces”.  A vállalatnak otthont nyújtó Kaliforniában az elmúlt hónapokban is számtalan tűzeset volt, a nehezen megfékezhető vad erdőtüzek pedig többször is emberi gondatlanság miatt harapództak el, így még érthetőbbek a politikus ellenérzései.

Musk mindezektől függetlenül egész héten azzal viccelődött a Twitteren, hogy a lángszórói hogyan segíthetik a tulajdonosaikat egy zombi apokalipszis beköszöntekor, vagy épp a pénzük visszaszerzésében, esetleg földimogyorót is kiválóan lehet velük pörkölni. Az elharapódzó kritikákra reagálva az Ink Spots egyik dalát is kiposztolta, melynek neve „I Don’t Want to Set the World on Fire”, vagyis „Nem akarom lángba borítani a világot”.

„Valószínűleg semmiféle erőfeszítést nem fognak tenni a hagyományos fegyverellenes csoportok az ehhez hasonló lángszórók betiltására, ez a feladat másokra hárul” – szögezte le Eugene Volokh, a Kalifornai Egyetem jogászprofesszora – „Az is veszélyes lehet, hogy ezek a csoportok az utóbbi időben kezdenek önmaguk paródiájává lenni” – tette hozzá.

Beindultak a spekulációk

"Nehéz lendületre lelni annak az érdekében, hogy korlátozzák a lángszórók használatát, amíg azok (még) nem okoztak sérülést, balesetet, vagy épp használták fel őket egy bűntény elkövetése során" – zárta gondolatait a professzor.

A Boring Co. tavasszal fogja kézbesíteni a termékeket. A BETDSI „jósai” azt nyilatkozták, hogy április közepére várható az első eset, amikor Musk termékei okozta égési sérülést fognak regisztrálni az illetékesek.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Változnak az uniós támogatások »