Így búcsúzott Helmut Kohltól Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Helmut Kohl a német és az európai egység útját egyengette, képes volt hosszú távlatokban gondolkozni - mondta Angela Merkel német kancellár az egykori konzervatív politikus gyászszertartásán szombaton Strasbourgban.

Fontos az öröksége

Merkel, miként a néhai kancellártól előtte búcsúzó többi politikus is, beszéde elmondása előtt fejet hajtott Kohlnak az Európai Parlament üléstermének közepén elhelyezett, európai uniós zászlóval letakart koporsója előtt.

Hangsúlyozta, hogy Kohl nélkül emberek millióinak másképpen alakult volna az élete, sokaknak esélyt adott. Mint mondta, elődje mélyen meggyőződéses európai politikus volt, aki már akkor az egység pártján volt, amikor mások még vonakodtak, a belé vetett bizalom pedig segített lebontani az egységes Németországgal szembeni aggályokat.

"Kohl mindig a tények talaján állt, kitartott amellett, amit mondott vagy ígért, (...) összekapcsolta a német egységet az európai egységgel, és most rajtunk a sor, hogy megőrizzük az örökségét" - fogalmazott Merkel.

Bátor államférfi

Emmanuel Macron francia államfő kiemelte, Helmut Kohl többre értékelte a hidakat, mint a határokat, a néhai német kancellár az európai egység építőmestere volt, akinek hálával tartozik a kontinens.

Kiemelte, hogy Helmut Kohl "olyan bátor döntéseket hozott meg, amelyek nélkül a mi nemzedékünk nem rendelkezne döntési jogkörrel". A volt kancellár "fáradhatatlan hídépítő", kulcsfontosságú szövetséges és barát volt Franciaország számára - közölte.

Hozzátette: Európa több generáció közös munkájának az eredménye, azoké, akik elég bátrak voltak, hogy felülemelkedjenek a félelmeiken, a gyűlöleten. Macron emellett leszögezte, hogy Európa "csak akkor lehet nagy, ha az a barátság is nagy, amelyen alapszik".

Clinton is búcsúzott

Komoly és határozott tartás jellemezte Helmut Kohlt és politikáját, ugyanakkor mindig megegyezésre törekedett, az együttműködést kereste - mondta Bill Clinton korábbi amerikai elnök a német konzervatív politikus rendkívüli európai gyászszertartásán szombaton Strasbourgban.

Az Európai Parlament strasbourgi székházának üléstermében tartott gyászszertartáson Clinton szerint Kohl "imádott" német lenni, büszke volt arra, hogy európai, de tárgyalásai során és döntéseiben mindig a közös pontokat kereste.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor magyar kormányfő és Angela Merkel német kancellár (középen, b-j) Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatásán az Európai Parlament strasbourgi épületében 2017. július 1-jén. Mellettük Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (j2) és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Mint mondta: Európa 21. századi történelme Helmut Kohl "óráján kezdődött", hiszen olyan világot szeretett volna teremteni, ahol senki nem ragadja magához a vezető szerepet, hanem amelyet a szembenállás helyett az együttműködés és szabadság jellemez. A rendszerváltás idején felvetődő, nehézségekre fókuszáló kérdések ellenében adott válaszai vezettek az egységes Németország megteremtéséhez, de viszonyulási pontot jelentett Európa bővítéséhez is.

"Megadta annak a lehetőségét, hogy valami nagyobb dologban, távolabbra mutató munkában vegyünk rész, mint a hivatali időnk" - fogalmazott a korábbi amerikai elnök.

Egységes Európa

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök beszédében kijelentette: az egykori német kancellár Németország újraegyesítése és az egységes Európa építőmestere, a jövő embere volt, hiszen képes volt megtalálni az egyetlen helyes utat, és képes volt előrehaladni is azon.

Mivel Kohl tudta, mit jelent a háború, azért dolgozott, hogy Európát se lövészárkok, se határok ne osszák meg soha többet. Kohl nemzeti vezető maradt, de gondolataiban és cselekedeteiben Európa és az egész világ érdekeit szem előtt tudta tartani. Közös hazát hozott létre Európa számra a béke és a biztonság jegyében, de örökségének megtartása érdekében közösen, tovább kell dolgozni - hangsúlyozta.

"Örökösei vagyunk mindannyian, a világ vezetői pedig felelősek azért, hogy ez az örökség megmaradjon" - fogalmazott. Oroszország úgy emlékezik rá, mint bölcs barátra, okos politikusra, őszinte, nyitott emberre - zárta beszédét az orosz miniszterelnök.

Egységet épített

Felipe González egykori spanyol kormányfő beszédében barátjának nevezte Helmut Kohl egykori kancellárt, akit szavai szerint hivatalos és emberi kapcsolataiban is országa, Európa és az egész világ iránti hűség vezetett. Kiemelte, Kohl európai Németországot épített, nem német Európát, majd a szolidaritás jegyében segítette a később csatlakozó országok integrálását.

Előrelátó politikája az európai egységbe ágyazódik, ugyanis kockára téve kancellárságát elfogadta az eurót, sokat dolgozott azért, hogy Európa gazdasága és biztonsága megerősödhessen. Választási vereségét követően is a hűséget, a megbecsülést, a barátait választotta. Mindezért hatalmas űrt hagy maga után - húzta alá az egykori spanyol kormányfő.

Közös búcsú

Helmut Kohl az első politikus, akitől nem nemzeti, hanem európai uniós szintű gyászszertartáson vesznek végső búcsút. A rendezvényen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte. A gyászszertartás végén Kohl uniós zászlóval borított koporsóját főhajtás után kivitték a teremből, és ezután Németországba szállítják, ahol este helyezik végső nyugalomra szűk körben.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) Helmut Kohl néhai német kancellár ravatalánál az Európai Parlament strasbourgi épületében 2017. július 1-jén. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Kohlt két héttel ezelőtt ludwigshafeni otthonában, 87 éves korában, hosszú betegség után érte a halál. Tizenhat éven keresztül - 1982-től 1998-ig - volt Németország kancellárja, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) pedig huszonöt évig - 1973-tól 1998-ig - vezette. Mindkettő rekord a második világháború utáni német történelemben, de a halála után megjelent méltatások szerint mégsem ez a legfőbb érdeme, hanem a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában végzett munkája.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Építőipar: hazánk hozta a legnagyobb visszaesést »

4IG 574 (-6,51 ) AKKO Invest 410 (-3,53 ) ALTEO 776 (-3,00 ) ANY 1155 (-0,86 ) APPENINN 315 (-2,48 ) AutoWallis 80 (-6,87 ) BIF 240 (-0,41 ) CIGPANNONIA 271 (-8,75 ) CyBERG 1350 (-6,90 ) DELTA 79 (-8,99 ) Duna House 318 (-2,45 ) EHEP 1550 (-3,12 ) ENEFI 265 (-8,93 ) FORRAS/OE 1100 (-8,33 ) FUTURAQUA 57 (-8,64 ) GSPARK 3160 (-3,36 ) Gloster 2560 (-1,54 ) KULCSSOFT 1520 (-4,10 ) MASTERPLAST 680 (-2,86 ) MOL 1603 (-1,66 ) MTELEKOM 368 (-0,68 ) NORDTELEKOM 25 (-6,77 ) NUTEX 25 (-5,73 ) OPUS 227 (-6,20 ) OTP 9270 (-7,39 ) OTT1 157 (-6,56 ) PANNERGY 666 (-4,31 ) RABA 790 (-0,75 ) RICHTER 6470 (-2,12 ) SET Group 55 (-3,68 ) TAKAREK 424 (-2,53 ) WABERERS 1120 (-7,05 ) ZWACK 16100 (-1,23 )