Kik keresnek egy év alatt egymilliárd dollárt? Íme a lista!

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Jó éve volt tavaly a hedge fund menedzsereknek. A 25 legtöbbet kereső vezető összesen több mint 21 milliárd dollárt (forintra átszámítva 4600 milliárd forintot, azaz az éves magyar GDP 18 százalékának megfelelő összeget) keresett 2013-ban, ami 50 százalékos növekedés az azt megelőző évhez képest. A lista első négy helyezettjének jövedelme meghaladta az 1 milliárd dollárt.

A listán szereplő hedge fund menedzserek közös jellemzője, hogy olyan eszközökbe fektettek, amelyek nem voltak igazán népszerűek a tőzsdén. Ennek eredményeképpen 2010 óta nem látott mértékben aratták le kockázatvállalásuk gyümölcsét – írja a MarketWatch egy friss összeállítás alapján. Lássuk az első öt helyezettet!

David Tepper Forrás: wikipedia.org

1. David Tepper (Appaloosa Management)

A listavezető 3,5 milliárd dollárt vághatott zsebre 2013-ban. Az Appaloosa Management alapítója arról ismert, hogy olyan szektorokba fektet, melyeket a befektetők általában elkerülnek. Tepper két fő alapja, az Appaloosa I és a Palomino hozzávetőleg 42 százalékos nyereséget ért el, miután olyan vállalatokba helyezett tőkét, mint az American Airlines Group, a Delta Air Lines, vagy a United Continental Holdings.

A hedge fund mogulnak emellett vannak pozíciói a pénzügyi, illetve a gépjármű szektorban is. Tepper zsinórban második éve vezeti a listát.

2. Steven Cohen (SAC Capital Advisors)

Bár Cohen jelenleg a második helyet foglalja el a listán, valószínűleg most került fel rá utoljára, mivel a cége átalakul családi vállalattá. Cohen 2,4 milliárd dollárt keresett 2013-ban, miután a multi stratégiát követő alapja 20,5 százalékos nyereséget ért el.

Az összképet csupán az rontja kissé, hogy egy sok éve tartó vizsgálat eredményeképp a társaságra 1,8 milliárd dolláros bírságot rótak ki bennfentes kereskedelemért. Az SAC Capital egyébként a jövőben Point72 Asset Management LP néven lesz majd ismert, és csupán Cohen, a családja, valamint az alkalmazottak pénzét kezeli.

John Paulson forrás: paulsonco.com

3. John Paulson (Paulson & Co.)

Paulson 2,3 milliárd dolláros jövedelemmel foglalja el a lista harmadik helyét. A bronzérmet annak köszönheti, hogy alapja jól teljesített olyan szektorokban, amelyek konszolidációs folyamaton mentek keresztül – például a telekommunikáció, az egészségügyi ellátás vagy a biotechnológia. A Paulson & Co. emellett szépen keresett azzal is, hogy a Sprint Nextel és a Life Technologies felvásárlására tette a pénzét.

A hedge fund vezér akkor vált híressé, amikor 2007-ben 3,7 milliárdot keresett azzal, hogy a subprime jelzálogpiac ellen fogadott. Az elmúlt időben Paulson főként különböző Puerto Ricó-i ingatlanokba fektetett be.

4. James Simons (Renaissance Technologies)

A Renaissance Technologies alapítója 2,2 milliárd dollárt keresett tavaly, és Simons az egyetlen, aki minden évben helyet kap a top 25-ös listán, mióta azt 13 éve elkezdték vezetni. Simons 2009-es nyugdíjba vonulása óta már nem igazgatja a vállalat alapjait, azonban komoly profitra tett szert azzal, hogy tőkéjét a saját alapjaiba fektette.

A társaság több mint 15 milliárd dollárt kezel különböző eszközökben a világ számos piacán. Az elemzések és a kereskedések során komplex matematikai modelleket alkalmaznak, melyek közül több is automatizált. Számos alkalmazottjuk a pénzügyi világon kívülről érkezett. Foglalkoztatnak többek között matematikusokat, fizikusokat, statisztikusokat, sőt asztrofizikusokat is. Maga Simons is az MIT-n és a Harvardon tanított matematikát, mielőtt beindult volna a hedge fund karrierje.

5. Kenneth Griffin (Citadel)

Bár Griffin az egyetlen az első öt helyezett közül, akinek jövedelme nem érte el az egymilliárd dollárt 2013-ban, 950 milliójával sem panaszkodhat. A Capital alapítója jó évet zárt tavaly, miután alapja 19 százalékos nyereséget ért el.

Kollégiumi szobából indult

Apró érdekesség Griffinnel kapcsolatban, hogy már akkor kereskedett, amikor a 80-as években a Harvardon tanult közgazdaságtant. A kollégiumi szobájából két alapot irányított, és állítólag az órái között kötötte az üzleteket. Miután lediplomázott, felkeltette Frank Meyer, a Glennwood Capital alapítójának figyelmét, aki 1 millió dollárt bízott Griffinre. A fiatal tehetség végül 70 százalékos nyereséget ért el Meyernek.

A chicagoi székhelyű Capital 16 milliárd dollárt kezel különböző eszközökben, és a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb alapjaként tartják számon. Griffin olyan elemek kombinációjával ér el magas hozamokat, mint a fejlett számítógépes kódok, a komplikált pénzügyi algoritmusok, valamint a szigorú titoktartás.

A guru már akkor kvantitatív, technológia-alapú módszerekkel dolgozott, amikor más vállalatok még a mobiltelefont sem használták.

Eközben egy másik fronton...

Bár a fenti lista igencsak impozáns, egy tágabb horizonton már kevésbé fest szépen a kép. Miközben ugyanis az OECD éppen a napokban hívta fel a figyelmet erőteljesen a jövedelmi egyenlőtlenségekből fakadó problémákra, amelyek már Kínában is egyre égetőbb problémát jelentenek, a Vox.com érdekes adatott tett közzé a fenti listával kapcsolatban. Számítások szerint 2013-ban a 25 legjobban kereső hedge fund menedzser több mint kétszer annyi jövedelemre tett szert, mint az összes amerikai óvónő együttvéve. Van tehát még miért küzdeni az egyenlőtlenség frontján.

 

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Az elvárt szint alatti a bankszektor jövedelmezősége »