Kié a jövő? Kiszállnak a technológia titánjai

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A nagy technológiai robbanás vezéralakjai az elhunyt Steve Jobs kivételével lassan mind nyugdíjba vonulnak. A Microsoft-legenda Bill Gates és az Intel vezér Andy Grove után most az Oracle alapítója, a 70 éves Larry Ellison is bejelentette, nyugdíjba megy. Egyre inkább megnyílik tehát az út a fiatalabb generáció előtt.

Természetesen Ellison, aki 1977-ben a vállalat társalapítója volt, nem száll ki teljesen az Oracle irányításából, amit az is jelez, hogy továbbra is vezérigazgatói és technológiai vezetői fizetést kap majd.

Merre?

Mindazonáltal négy olyan legenda hagyta el az iparágat az elmúlt években, akik hatalmas lendületet adtak a technológiai világnak, és vállalataikat az élre repítették – írja Marek Fuchs a MarketWatch publicistája.

A szektort követők, a rajongók és a befektetők nagy dilemmája egyaránt az lehet, hogy a nagyok után milyen irányba tolódik majd el az iparág. Bár a fiatalok teljesítményeit nézve, nem kérdés, hogy a befektetőknek szükségtelen pánikba esniük, mégis érdemes megvizsgálni, milyennek látszik jelenleg a titánok utáni új világ.

Történelem és jövő

Mindenekelőtt a négy óriásnak sikerült rendkívüli mértékben dominálniuk a technológiai piacot, amelyre ma már alig van lehetőség. Emellett kisebb az esély arra, amit ők véghezvittek, hogy az egyetem elvégzése után nekiálljanak a világ meghódításának. Ma már kevéssé elképzelhető, hogy egy vállalat az általuk alapítottakhoz hasonlóan ilyen hosszú ideig uralja a piacot. A körülmények ugyanis megváltoztak, a volatilitás pedig egyre nő.

Manapság alig telik el nap, hogy valaki valahol ne kürtölje világgá az újabb technológiai fejlesztését, vagy úttörőnek szánt innovatív ötletét. Ráadásul a technológiai feltételek és az eszközök is hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időben, és egyre könnyebben hozzáférhetők bárki számára. Továbbá a piaci környezet is rendkívül hatékonnyá és likviddé vált, ami szintén megnehezíti annak lehetőségét, hogy valaki egy Bill Gates vagy Steve Jobs nagyságú óriássá emelkedjen fel.

Éppen ezért az új nagyságoknak más taktikához kell folyamodniuk, ha legendákká akarnak válni. Manapság az integráció ugyanis sokkal nagyobb szerepet kap a puszta fejlesztésnél. Tekintve, hogy milyen mennyiségű innováció kerül ki nap mint nap a világba, az igazán nagyoknak tudniuk kell lecsapniuk a lehetőségekre, és kiváló felvásárlási politikát kell folytatniuk. Az Apple, az Intel vagy a Microsoft – az Oracle kivétel – például sokkal ritkábban vásároltak fel vállalatokat, mint manapság a Google, a Facebook vagy a Twitter, akik megállíthatatlannak tűnnek ezen a téren.

Értékek és kihívások

Az új generáció számára tehát az egyik legnagyobb értéknek az minősül, hogy megtalálják a legjobb akvizíciós lehetőségeket, és meg is kössék az üzleteket. Amellett, hogy az a hatalmas érték és vagyon, amely a Facebook vagy a Google mögött áll, jelentősen megkönnyíti ezen társaságok helyzetét a tárgyalóasztalnál, az igazi kihívást nem is ez jelenti. A legnagyobb feladat, hogy a megfelelő felvásárlás után hatékonyan tudják működtetni a megszerzett ötletet és innovációt. Éppen ezért míg a régi nagyok alapvetően magányos farkasok voltak, addig a fiatal trónkövetelőknek sokkal jobban kell tudniuk együtt dolgozni a társakkal – írja Fuchs.

Kicsi az esély tehát arra, hogy a megváltozott körülmények között olyan hatalmas legendák emelkedjenek majd föl, mint Gates, Grove vagy Ellison. A rajongók és a befektetők azonban nem maradtak remény nélkül, csupán észre kell venniük a legjobb lehetőségeket a titánok kora után is.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Magasabb fokozatba kapcsolt az Intel »