Lemondott a jegybank elnöke

| olvasási idő: kb. 1 perc

A szerb államnak már csak arra van pénze, hogy kifizesse a közszolgálati dolgozók augusztusi bérét, valamint a nyugdíjakat - jelentette ki csütörtökön az új kormány pénzügyminisztere.

Mladjan Dinkic elmondta azt is, hogy az államháztartás 2,2 milliárd euróra tehető hiánya egyike a legnagyobbaknak Szerbia történetében.

Az Ivica Dacic szocialista politikus vezette új szerb kormány azt szeretné, ha a nemzeti bank jelenleg 10 milliárd eurót kitevő devizatartalékaiból lehetne pótolni a hiányzó összeget, illetve serkenteni a gazdasági növekedést.

A szerb parlamentben már folyik a vita a jegybanktörvény módosításáról, ami nagyobb ellenőrzést tenne lehetővé a kormány számára a bank felett, a jövőben a parlament szavazná meg a nemzeti bank elnökét, ugyanakkor megnyirbálnák a bankelnök jogkörét. A tervezett változtatások miatt csütörtökön lemondott a központi bank elnöke, mondván: a törvény - ha elfogadják - súlyosan sérti a bank függetlenségét.

A súlyos gazdasági problémákkal küszködő Szerbia tavaly októberben 1,1 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal, de az IMF 2012 februári felülvizsgálata után úgy döntött, hogy befagyasztja a hitel folyósítását az új szerb kormány megalakulásig, mert megítélése szerint a balkáni ország 2012. évi költségvetése nincs összhangban a hitel feltételeivel.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A szerbek tényleg törököt fogtak »