Ma döntenek Yellenről a szenátorok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Egyesült Államok kongresszusának felsőháza, a szenátus idei első ülésén, hétfőn szavaz az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed új elnökének jelölt Janet Yellen kinevezéséről.

Kis megkönnyebbülést hozott a piacoknak Obama bejelentése.

A szavazást közép-európai idő szerint éjjel fél tizenkettőre tűzték ki. A voksolás csak formalitás, miután a szenátusban az elnököt adó Demokrata Pártnak van többsége. A felsőház december 20-án 59-34 arányban szavazta meg Yellen Fed-elnöki jelölését. A jelenlegi elnök, Ben Bernanke második négyéves megbízatása január 31-én lejár, és többé nem választható újra a tisztségbe.

Az utódául jelölt Yellen 67 éves, 2010 óta a Fed alelnöke. A közgazdaságtudományok Yale egyetemen végzett doktora lesz az első nő a százéves intézmény élén. A jelölt november közepén szenátusi meghallgatásán védelmébe vette a Bernanke-féle extrém laza monetáris politikát azokkal szemben, akik szerint ez hosszú távon veszélyes lehet, részvény- és ingatlanpiaci buborékot okozhat. "Kötelességnek tartom, hogy (a Fednél) mindent megtegyünk, amit csak tudunk azért, hogy nagyon erős legyen a növekedés" - mondta Janet Yellen a szenátusi bizottság előtt.

Az új Fed-elnök fő feladata az lesz, hogy levezényelje a "mennyiségi enyhítés", azaz a kis megszakítással öt éve folytatott jegybanki eszközvásárlások leépítését. 2008 végén a Fed zéró közelébe csökkentette az alapkamatot, és kötvényvásárlásokkal igyekszik fellendíteni a hitelezést és vele a fogyasztást. Januártól havi 10 milliárd dollárral, havi 75 milliárd dollárra csökkent a jegybanki eszközvásárlások keretösszege. Megfigyelők szerint a Fed 2014 végére fokozatosan, kis lépésekkel teljesen megszünteti a likviditásbővítő programot.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Minden idők legrosszabb negyedévére számíthatunk »