Megéri a pénzét a Barrick-vezér?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jogosan háboroghatnak a Barrick Gold részvényesei, miután a cég elnöke, John Thornton jövedelme 2014-ben annak ellenére haladta meg jelentősen az előző évit, hogy a Barrick-részvények - a romló iparági környezetben - jócskán leértékelődtek. Ezzel szemben az aranybányász-társaság többsége megnyirbálta a vezetői juttatásokat.

Van akinek visszavágták a juttatásait

John Thornton. Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.

Éles kontraszt, hogy miközben a Barrick-részvények mintegy 40 százalékkal értékelődtek le, Thornton 37 százalékkal magasabb, juttatást kapott, mint 2013-ban, 12,9 millió dollárt. Méghozzá úgy, hogy 2,5 millió dolláros alapfizetése nem változott, ami azt jelenti, hogy a bónuszai gyarapodtak. Hasonló furcsaságot csak a szintén kirívóan gyengén - ám mégsem annyira, mint a Barrick - teljesített Newmont követett el, mely 9 százalékkal, 748 182 dollárral vitte fel Gary Goldberg elnök-vezérigazgató kompenzációját.

Ezzel szemben a Barricknál jóval alacsonyabb kitermelésű, de magasabb piaci kapitalizációjú Goldcorp elnök-vezérigazgatója, Chuck Jeannes jövedelme egy év alatt 14 százalékkal, 1,4 millió dollárral, 8,5 millióra csökkent, noha a Goldcorp részvényei jobban teljesítettek a Barrickéinál. De a többi aranybányász-cég is visszavágta vezetői juttatásait: a Kinross 13 százalékkal J. Paul Robinsonét, a Sibanye 12 százalékkal Neal Fronemanét, az Agnico Eagles 20 százalékkal Sean Boydét.

Az aranybánya-részvényindex, a Market Vectors Gold Miners ETF (GDX), valamint a Barrick (ABX), a Goldcorp (GG) és a Newmont (NEM) részvényeinek 2014-es teljesítménye

 

Thorntonnál nagyobb arányban a top aranybányász-cégek közül csak a Newcrest első emberének, Greg Robinsonnak a jövedelme nőtt tavaly, 63 százalékkal, 4,5 millió dollárra. (A Newcrest pénzügyi éve a legtöbb aranybányász-cégénél, köztük a Barrickénál fél évvel korábban, június 30-án zárult.) Igaz, a Newcrest részvényei jobban is teljesítettek - írta a Conclude Daily Gold.

Az aranybányász-cégek vezetőinek jövedelmei

*Nem az év egészében volt vezető. **Üzleti éve 2013. július 1-jétől 2014. június 30-áig tartott. Rövidítés: n.a.=nincs adat. Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta a Nébih.

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egész Európában érintésmentes szórjuk a pénzt »