Merkel, a legyőzhetetlen?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A német szociáldemokrata pártnak (SPD) nincs esélye a jobboldali CDU elnökével, Angela Merkellel szemben a jövő őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - jelentette ki egy vasárnapi lapinterjúban a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, aki szerint a CDU és bajor testvérpártja, a CSU Merkel vezetésével megismétli az előző választáson elért sikert.

Nem félnek az ellenféltől

A CDU/CSU pártszövetség a jövőbe vetett hit és "a stabilitás záloga a nagy bizonytalanság korában", és a választási kampányban azt üzeni majd a szavazóknak, hogy a megbízhatóság képviselője és az egyetlen politikai erő, amelynek van válasza a kor kihívásaira - mondta Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban.

A CDU kedden kezdődő tisztújító kongresszusáról azt mondta, hogy a küldöttek "nagyon kevés kivételtől" eltekintve egységesen állnak majd ki a pártot 2000 óta vezető Angela Merkel mellett, akit így kilencedik alkalommal is megválasztanak elnöknek. 

A pártszövetségnek a "40 százalék plusz X" célt kell kitűznie a Bundestag-választásra, és Angela Merkel vezetésével ismét a 2013-ban szerzett 41,5 százalék körül végezhet, ha az erősségeire összepontosít - mondta Wolfgang Schäuble. Aláhúzta, hogy akárkit is indít az SPD kancellárjelöltként, nem lesz esélye Merkellel szemben.

Arra a felvetésre, hogy a pártszerkezet új szereplője, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) keresztülhúzhatja a számításaikat, azt mondta: "ki tudja, hogy az AfD egyáltalán ott lesz-e a következő Bundestagban".

Vita a szövetségen belül

A választás tíz hónap múlva, 2017 szeptemberében lesz, addig még sok minden történhet, és meg lehet győzni azokat a választókat, akik egy "rövid ideig talán kételkedtek" a CDU/CSU-ban - utalt a politikus arra, hogy a menekültválság visszavetette a pártszövetség támogatottságát.

Az utóbbi hetekben az uniópártok népszerűsége emelkedett, egyre több felmérés mutatja, hogy kezdi maga mögött hagyni a 30-35 százalékos sávot. A legutóbbi - a Bild am Sonntagban ismertetett - mérés szerint már 37 százalékon áll. Azonban a két párt viszonyát nem sikerült rendezni, a CSU továbbra is követeli a befogadható menekültek létszámának korlátozását évi 200 ezer főben, amit Angela Merkel elvet.

Értelmetlen vita?

Wolfgang Schäuble erről azt mondta, hogy "a felső határról folytatott jelképes vitákra senkinek sincs szüksége". A felső határ kérdése az országba érkező menedékkérők számának visszaesése révén már nincs napirenden, és bevezetését feleslegessé teszik az uniós külső határnál felállítandó befogadóközpontok és a menedékkérők visszafogadását szabályozó megállapodások - tette hozzá.

Aláhúzta, hogy támogatja Thomas Strobl baden-württembergi belügyminiszter tervét a kitoloncolási szabályok szigorításáról. A menekültek iránti segítőkészség megőrzéséhez az kell, hogy "elmenjenek, akiknek nincs joguk a maradásra" - mondta Wolfgang Schäuble a tartományi belügyminiszter javaslataival kapcsolatban, amelyek között szerepel az elutasított menedékkérők szociális juttatásainak csökkentése és a kitoloncolási őrizet intézményének kiterjesztése, és az is, hogy az EU-n kívül kell összegyűjteni a menedékkérőket, és dönteni ügyükben.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Ezt olvasta már?

Szerény mértében nőtt a gazdasági teljesítmény »