Merkel kihívásként értékelte a közelgő G20-csúcsot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nehéznek ígérkezik a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozója, és bizonytalan a tárgyalások kimenetele - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

Zátonyok között

A vezető ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, valamint az EU-t mint intézményt összefogó csoport soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott megbeszélése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy szoros az együttműködés az előző soros elnök Kínával és a következő soros elnök Argentínával.

Az úgynevezett trojka együttműködése révén "azt hiszem, és remélem, hogy sikerül elkerülni néhány zátonyt, de nem tudom, hogy milyen lesz a végeredmény" - mondta Angela Merkel a pénteken kezdődő találkozóról. Megjegyezte: a 20 eltérő fejlettségű és más-más elképzelésekkel rendelkező tagot "nem egyszerű összehozni".

Röviddel a kancellár sajtónyilatkozata után szóvivője, Steffen Seibert sajtótájékoztatón jelezte, hogy a G20-csúcs zárónyilatkozata még nincs készen, a szövegen dolgozó delegációk "nehéz" megbeszéléseket folytatnak.

Azzal kapcsolatban, hogy német várakozások szerint főleg az éghajlatváltozás megfékezése és a szabadkereskedelem ügyében az Egyesült Államokkal támadt nézeteltérések akadályozhatják a kétnapos találkozó sikerét, a kormányszóvivő azt mondta, hogy a serpáknak - a csúcsértekezlet előkészítésén dolgozó diplomatáknak - nem csak egy G20-tag miatt van nehéz dolguk.

Párbeszédképtelenség

Angela Merkel a német soros elnökség feladatairól szólva egy csütörtökön megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte, hogy adottságként kell kezelni a csoport változatos összetételét, és a megállapodás lehetőségeinek kimunkálásán kell dolgozni, "nem pedig azon, hogy szóba se álljunk egymással".

A "világrend átalakulóban van, az erőviszonyok változnak", és a csúcstalálkozó megtartása "önmagában véve is érték most, amikor oly nagy a párbeszédképtelenség". Ugyanakkor a soros elnökségnek az is fontos feladata, hogy ne söpörjék a szőnyeg alá az ellentéteket, hanem nyíltan beszéljenek róluk. Ezért bölcsen járnak el a csoport európai tagjai, ha "összefogják erejüket" - mondta a német kancellár.

A Die Zeit című német hetilap következő számában megjelenő interjúban az európai összefogással kapcsolatban arról is beszélt, hogy az euróövezeti gazdasági kormányzat és az euróövezeti pénzügyminiszter intézményének felállítása "két fontos gondolat".

A sörsátras beszéd

Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy megismételné-e a sörsátras beszédként ismert májusi bajorországi kampánybeszédében tett kijelentését az Egyesült Államoktól függetlenedő Európai Unióról. Mint mondta, az Egyesült Államok már nem kíván a nemzetközi rendről gondoskodó hatalomként fellépni a világ valamennyi térségében. Ezt régiónként és az adott ügyektől függően lehet jó, vagy kevésbé jó fejleményként értékelni.

A washingtoni kormányzattal Donald Trump hivatalba lépése óta kialakult feszültséggel kapcsolatban kiemelte: Németország arra törekszik, hogy a globalizácó mindenki számára hasznos folyamattá váljék, a Trump-adminisztráció viszont olyan folyamatként fogja fel, amelyben nincsen mindenkinek hasznos megoldás, nincsen "win-win helyzet, hanem csak nyertesek és vesztesek".

Win-win

Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai elnök nemzetbiztonsági és gazdasági főtanácsadója, Herbert Raymond McMaster und Gary Cohn egy közös cikkben azt írta, hogy a világ nem globális közösség, hanem inkább "aréna", amelyben nemzetek, nem kormányzati szereplők és vállalatok versengenek azért, hogy a számukra leginkább kedvező helyzet álljon elő, Angela Merkel azt mondta, hogy ez teljességgel ellentétes az ő felfogásával. A német kormány arra törekszik, hogy ne csak kevesek profitáljanak a gazdasági fejlődésből, hanem mindenki.

A kancellár erről beszélt a hét végén a G20-csúccsal kapcsolatban megjelent videoüzenetében is, amelyben hangsúlyozta: szerinte a húszak feladata a mindenki számára hasznos, azaz "inkluzív" és fenntartható gazdasági növekedés elérése a változó, egyre inkább "multipoláris", többpólusú világban.

Ezért éppen úgy szükség van a párizsi klímavédelmi egyezményre, mint a piacok nyitottságára és a korábbiaknál jobb szabadkereskedelmi egyezményekre, amelyek fogyasztóvédelmi, szociális és környezetvédelmi előírásokat is tartalmaznak - mondta Angela Merkel.

Kiemelte, hogy a világ fejlődése "egész biztosan nem lesz fenntartható és inkluzív, ha mindent úgy csinálunk tovább, ahogy eddig".

A G20-ról általában

A G20 csoport informális egyeztető fórum, 1999 óta működik, első csúcstalálkozóját 2008-ban tartotta, az akkor elmélyült pénzügyi világválság hatására. Tagjai Argentína, Ausztrália, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Törökország, Szaúd-Arábia és az Európai Unió.

Állandó vendég Spanyolország, a német soros elnökség vendége pedig Hollandia és Norvégia. A csoport munkájában a legfontosabb nemzetközi és regionális szervezetek is részt vesznek, köztük a Világbank, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem semmi, szabadesésben az Amerikai Egyesült Államok gazdasága »

4IG 603 (-0,50 ) AKKO Invest 418 (-2,45 ) ANY 1175 (-0,42 ) APPENINN 340 (-2,86 ) AutoWallis 85 (-0,12 ) BIF 240 (-0,83 ) CyBERG 1390 (2,96 ) DELTA 79 (-1,86 ) ENEFI 300 (1,35 ) FORRAS/OE 1150 (0,88 ) FUTURAQUA 61 (-2,71 ) GSPARK 3280 (0,92 ) KULCSSOFT 1500 (-3,23 ) MASTERPLAST 706 (-2,22 ) MOL 1691 (2,30 ) MTELEKOM 363 (-1,09 ) NORDTELEKOM 24 (-0,41 ) NUTEX 23 (2,71 ) OPUS 243 (-1,22 ) OTP 9340 (0,32 ) OTT1 162 (-7,66 ) RABA 798 (0,76 ) RICHTER 6550 (0,61 ) SET Group 58 (1,40 ) TAKAREK 469 (7,82 ) WABERERS 1150 (2,68 )