Mesterszakács és egyetemi tanár kapta az Európai Polgár díjat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Széll Tamás és Szilárd István az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj magyar díjazottjai 2017-ben. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki - áll az EP közleményében.

Az 50 díjazott mindegyike a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben, Brüsszelben megtartott központi díjátadó ünnepségre is.

Széll Tamás

Széll Tamás mesterszakács kimagasló tevékenységet végez a konyhamesterségben, ami Európa egyik lehető legfontosabb értéke, tanúságot tesz eredetiségével, aminek köszönhetően a „magyar terroir” az összeurópai gasztronómiai tudás aktív szereplőjévé vált.

A magyar és az európai értékek és szellemiség konyhaművészeti megjelenítésében egyedülálló munkássága révén az európai polgárság jövőjét is szolgálja. Széll Tamás Bocuse D'Or verseny helyezései: 2012 : 9. hely, 2013 :10. hely, 2016.:az európai döntő győztese, 2017: 4. hely és különdíj. Széll Tamást Schöpflin György európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra.

Szilárd István

Prof. Dr. Szilárd István PhD, a magyarországi Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, tudományos főtanácsadó.. Ez idáig összesen több mint 150 tudományos magyar, angol és német nyelvű közlemény és könyvfejezet szerzőjeként jelentek meg írásai az egészségfejlesztés, a közegészségügy és a migrációs egészségügy területén.

Kutatásai magukban foglalták a migránsok demográfiai jellemzőinek, egészségi állapotának, az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségének feltárását, illetve a tagállami intézményrendszer migránsokkal kapcsolatos szolgáltatásainak a feltérképezését.

A Pécsi Tudományegyetemen az általa alapított Migrációs-egészségügy szak a felkészült szakemberek képzését is biztosítja. A szak problémaorientált szemléletű, széles látókörű szakemberek képzésével kíván hozzájárulni a migránsok társadalmi integrációjához. Prof. Dr. Szilárd Istvánt Pelczné Dr. Gáll Ildikó EP-alelnök és Deli Andor európai parlamenti képviselő terjesztették fel a díjra.

A díjazottakat június 7-én választotta ki a Sylvie Guillaume (S&D, francia) EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Közel nyolcvan országot megelőzve lett első a HEINEKEN Hungária.

Jók a főváros adottságai a geotermikus energia fűtési célú hasznosítására.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Számítógépes játékírók jelentkezzetek!

Itt az idő, aki mer az nyer, lehet jelentkezni.

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javuló, de átlag alatti a hangulat az euróövezetben »