Nagyító alatt Theresa May

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Milyen lehet az új brrit miniszterelnök befektetői szemmel? Christopher Dembik, a Saxo Bank elemzőjének írásából kiderül.

Nem lesz könnyú dolga

Az Egyesült Királyság új miniszterelnöke kifejezetten kemény tárgyalópartner hírében áll. Ugyanakkor az eddigi pályafutása is bizonyította, hogy egy pragmatikus politikusról van szó, így minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy nem kap majd szabad kezet az EU-val folytatott tárgyalások során.

Miniszterelnökként egy kettős belpolitikai helyzetet kell megoldania: egyrészt egy olyan kabinetet vezet, amely maradást és kilépést pártoló tagokat egyaránt tartalmaz. May tudja, hogy a józan gondolkodású és kompetens brit politikusok a maradás pártján állnak, így az ő véleményükhöz is kell igazodnia Ha ezt nem teszi, akkor nagyon hamar olyan helyzet alakulhat ki, amely időközi választásokhoz vezet – ez viszont megnövelné az Egyesült Királyság politikai kockázatát, és negatív hatással lenne a gazdasági növekedésre is.

Másrészt pedig May miniszterelnöki legitimációja kérdőjeleződik meg abban a pillanatban, ha bármilyen, politikai szempontból öntörvényű akcióba kezd. May-t nem a brit polgárok választották miniszterelnöknek, de nem szavaztak rá a konzervatív párt tagjai sem – a párt vezetésének kinevezésével került a posztjára, ezért egy pillanatra sem feledkezhet meg a legitimáció hiányáról.

Egyre nagyobb nyomás

Theresa May-nek az Unióval folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan más frontokon is meg kell vívnia a saját harcát. Bár az EU alapszerződése megszabja a két éves kilépési határidőt, a tárgyalások ennél hosszabb ideig fognak tartani, és ezt May is látja.

A bevándorlás és a pénzügyi szolgáltatások területén ennél biztosan több időre lesz szükség ahhoz, hogy megnyugtató megállapodás szülessen. Valószínű, hogy miniszterelnökként mindent el fog követni azért, hogy az 50. cikk szerinti eljárás megindítását a lehető legtovább kitolja – ezzel viszont egyre nagyobb nyomás érheti a többi európai ország irányából. Ráadásul bármilyen megállapodás is születik majd az Európai Unióval, az kevésbé lesz előnyös az Egyesült Királyság számára, mint az uniós tagság.

Ennek eredményeképpen borítékolható, hogy a brit népesség körében fokozódni fog az elégedetlenség, ahogyan fokozatosan felismerik, hogy a kilépés mellett kardoskodók tulajdonképpen hazudtak nekik. David Cameron utódja tehát szükségszerűen egy végletekig gyenge helyzetben lévő miniszterelnök, függetlenül attól, hogy mit hoznak az elkövetkező hetek vagy hónapok.

Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Ezt olvasta már?

Európa a franciák mellett áll az USA-val szemben »