Nem mindenki örülne Tusk újraválasztásának

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy kedden megjelent interjúban egyértelműen elutasította, hogy pártja támogassa Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé.

A WSieci című lengyel konzervatív hetilap kérdezte arról a pártelnököt, hogy a PiS támogatja-e a korábbi lengyel kormányfő újraválasztását. Donald Tusk két és fél éves mandátuma jövő májusban jár le. Újraválasztásához azonban nincs feltétlenül szükség Varsó támogatására.

Az Európai Tanács elnökét nem a tagállami kormányok jelölik, s elvben megválasztásához nincs szükség konszenzusra, így Lengyelországnak nincs vétójoga e kérdésben. A Lisszaboni Szerződés értelmében az uniós állam-, illetve kormányfők testületének elnökét az Európai Tanács minősített többséggel választja meg.

"Nem. Világosan mondom, ezt nem tenném meg" - válaszolt a Tusk támogatását firtató kérdésre Kaczynski. Hozzátette azt is, hogy szerinte a volt miniszterelnököt büntetőjogi felelősség terheli, és "nemcsak Szmolenszk miatt". Ezzel arra utalt, hogy felelősnek tartja Tuskot a 2010. áprilisi szmolenszki tragédiáért, melyben többek között az akkori államfő Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére is meghalt.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Tusk esetleges visszatérése a lengyel politikába megerősítené-e a jelenlegi ellenzéket, Kaczynski azt felelte, hogy a volt miniszterelnök nem győztes, hanem legyőzött politikusként térne haza.

A TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió által szombaton közzétett felmérés szerint a lengyelek 63 százaléka nem szeretné, hogy Tusk hazatérjen és tartós szerepet vállaljon a lengyel belpolitikában.

Mielőtt az Európai Tanács elnökévé választották, Donald Tusk 2007 és 2014 között a jobbközép Polgári Platform vezetőjeként Lengyelország miniszterelnöke volt, de a pártja a legutóbbi választáson alulmaradt a PiS-szel szemben.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkentek az ipari termelői árak az euróövezetben »