Obama bejelentette: Janet Yellent jelöli a Fed élére

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Barack Obama elnök szerdán Janet Yellent jelölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve System (Fed) kormányzótanácsa új elnökének.

Kis megkönnyebbülést hozott a piacoknak Obama bejelentése.

Ha a szenátus jóváhagyja a jelölést, akkor a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő, 67 esztendős Yellen lesz az első nő az intézmény élén. Egyúttal csaknem három évtized után ő lesz a Fed első demokrata párti elnöke.

Már ígéretet is tett a leendő elnök

Yellen kijelentette, hogy törvényhozásbeli megerősítése esetén minden tőle telhetőt megtesz a foglalkoztatottság maximalizálása, az árak stabilizálása, valamint az erős és stabil pénzügyi rendszer érdekében. Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok elkezdett kilábalni a pénzügyi válságból, de sok még a tennivaló.

"Még mindig túl sokan vannak a hosszú ideje munka nélkül lévők, akiknek gondot jelent a létfenntartás. A Federal Reserve a segítségükre lehet ennek a megoldásában, ha hatékonyan végzi a dolgát" - hangoztatta a jelölt, aki amellett, hogy az elmúlt évtizedet a Fed vezető beosztásaiban töltötte, elméleti közgazdász is. "A munkanélküliség csökkentését kell a középpontba állítani" - jelentette ki tavaly egy nyilvános fórumon az egyébként visszahúzódó, egyesek szerint "Bernanke árnyékából" ritkán kilépő Yellen.

Bernanket méltatta az elnök

Obama keménykezű és bevált vezetőként jellemezte Yellent, és méltatta a jelölt hivatalban lévő elődjét, akinek második négyéves mandátuma januárban jár le. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Ben Bernanke egy olyan súlyos pénzügyi válságból és recesszióból segítette kiemelkedni az amerikai gazdaságot, amilyenre a harmincas évek óta nem volt példa. Vezetése alatt a Fed rendkívüli programokat dolgozott ki a 2008-ban kirobbant válság kezelésére: kölcsönt nyújtott a bankoknak a hitelpiac befagyását követően, a nullához közeli szintre csökkentette a rövid lejáratú hitelek kamatát, és billiós nagyságrendben vásárolt kötvényeket a hosszú lejáratú hitelek kamatának alacsonyan tartása érdekében.

Galamb a Fed élén

Janet Yellent a galambok közé sorolják, vagyis azok közé a jegybankárok közé, akik szerint az infláció átmenetileg a bűvös 2 százalékos plafon fölé kúszhat, ha ez az ára még több munkahely teremtésének.

Az ősz, rövid hajú asszony nem az első számú jelöltje volt a demokrata párti elnöknek. Obama a Harvardon tanító volt pénzügyminisztert, a héja Larry Summerst akarta megtenni Fed-elnöknek, de a Demokrata Párton belül olyan nagy volt az ellenállás Summersszel szemben, hogy nem volt biztos, hogy a szenátusban elegendő támogató voksot kap-e. Summers végül szeptember közepén visszalépett a jelöltségtől.

Janet Yellennek sem ismeretlen a Harvard katedrája, innen érkezett a Fedbe 1977-ben három évre."

Yellen Bernanke politikáját folytathatja

Yellen 2010 óta a Fed alelnöke. A brooklyni születésű és a Yale egyetemen végzett szakember korábban a San Franciscó-i Federal Reserve Bank elnöke, fehér házi tanácsadó, Bill Clinton elnöksége alatt a Fed kormányzótanácsának tagja és a berkeley-i Kaliforniai Egyetem professzora volt. Egyik volt kollégája "nagy IQ-val rendelkező kis hölgyként" jellemezte. Férje, George A. Akerlof ugyancsak közgazdász, aki 2001-ben Joseph E. Stiglitzcel és A. Michael Spence-szel megosztva kapta meg a Nobel-díjat. A házaspárnak egy felnőtt fia van, aki az angliai Warwick egyetemen tanít közgazdaságtant.

Berkeley-ben a közgazdasági ellenkultúra részeseként bírálta a szabadpiac hatékonyságának dogmáját. Álláspontja szerint a piac számára hasznos az olyan szabályozás, amely elejét veszi a visszaéléseknek, és korlátozza a gazdasági növekedés zavarait. Azért kezdett el foglalkozni a közgazdaságtannal, mert érdekelte, hogyan lehetne javítani az emberek életszínvonalán.

Yellen demokrata párti vélemények szerint szkeptikusabban viszonyul majd a Wall Streethez, mint ahogy azt Summers tette volna. Az új Fed-elnök nézetei ugyanakkor közelebb állnak a jelenlegi, centrista kormányzatéhoz, mint a liberális demokratákéhoz. Ennek egyik jele az, hogy nem híve a nagybankok feldarabolásának.

A bankelnökjelölt egy évtizeddel ezelőtt egyike volt azon első közhivatalnokoknak, akik figyelmeztették a világot, hogy az emelkedő ingatlanárak alkotta "buborék" kidurranhat. Bírálói szerint ugyanakkor a San Franciscó-i Fed elnökeként gyakorlati lépéseket nem tett a várható károk megelőzésére.

A recessziót követően azonban felismerte, hogy a talpra állás lassú folyamat lesz, és hogy nem kell félni az inflációtól, aminek következtében még Bernankénél is aktívabban támogatta, hogy a Federal Reserve aktív szerepet vállaljon a gazdaságélénkítésben.

Már bírálók is akadnak

Noha a korábbi elemzői és sajtóértesülések arra utaltak, hogy az jelölt szenátusi megerősítése nem jár majd különösebb nehézségekkel, John Cornyn, aki a második legidősebb republikánus szenátor, hangoztatta, hogy erős fenntartásai vannak Yellennel kapcsolatban. Szerinte a Bernanke helyére kiszemelt közgazdász a liberális iskola képviselője, aki úgy gondolja, hogy az ország pénzügyi nehézségeit "még több pénzkidobással kell" megoldani.

A világ leghatalmasabb jegybanki intéuményének elnökeként Yellennek nehéz feladata lesz: úgy kell levezényelnie középtávon az alacsonykamat-politikával való szakítást, hogy közben ne torpanjon meg a konjunktúra. A pénzpiacok fellélegezhetnek: egy "galamb" a Fed élén valószínűleg kíméletesen fogja adagolni a keserű pirulát: lassan vet véget az olcsó pénz korszakának.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

A határellenőrzés szigorítását szorgalmazza a FAO.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Még több magyar látogatta a horvát tengerpartokat

Rekordot döntött tavaly is a magyar turisták száma Horvátországban.

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javult a fogyasztók hangulata az USA-ban »

4IG 610 (-0,65 ) APPENINN 364 (-0,41 ) AutoWallis 105 (0,48 ) ENEFI 398 (-1,73 ) FUTURAQUA 102 (-0,20 ) KULCSSOFT 2720 (1,49 ) MOL 2700 (1,66 ) MTELEKOM 437 (0,23 ) NUTEX 39 (-1,28 ) OPUS 283 (-1,05 ) ORMESTER 9000 (-4,26 ) OTP 15280 (-0,52 ) RICHTER 7020 (-1,47 ) SET Group 102 (-0,97 )