Óriásit buktak a leggazdagabbak a tőzsdék ámokfutásával

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nem hagyta érintetlenül a tőzsdék hétfői mélyrepülése a dollármilliárdosok pénztárcáját.

Honnan a zuhanás?

A világ ötszáz leggazdagabb embere 114 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt, mivel az adócsökkentésekkel szembeni optimizmus utat nyitott az inflációval kapcsolatos aggodalmaknak.

Ráadásul a pénteken közzétett amerikai munkaerőpiaci számokból, ahogy arról a G7 is beszámol, egyesek azt olvasták ki, hogy gyorsult a bérnövekedés üteme. Szintén a zuhanás egyik oka lehet, hogy hétfőn köszönt le Janet Yellen eddigi Fed-elnök, aki azzal búcsúzott, hogy nem biztos abban, hogy a tőzsdék nincsenek buborékban. Továbbá az utóbbi hetekben elvált egymástól az amerikai részvénypiac és kötvénypiac útja, azonban igazából a részvények csak elkezdtek visszaesni oda, ahol a kötvények korábban kijelölték a helyüket.

De hogy érintette ez a gazdagokat?

A Berkshire Hathaway elnöke Warren Buffett, a világ harmadik leggazdagabb embere szenvedte el a legnagyobb veszteséget. A Bloomberg milliárdos-indexe szerint 5,1 milliárd dollárral lett kisebb a vagyona. Ez nem is meglepő, ha tudjuk, hogy a Berkshire a legnagyobb részvényese például annak a Wells Fargo banknak, amelynek a részvényei 9,2 százalékot zuhantak hétfőn, a legtöbbet az S&P 500-as index cégei közül.

A 87 éves Buffett egyike volt annak a 18 milliárdosnak, akik több mint egymilliárd dollárt buktak a hétfői napon. A második legnagyobb veszteséget a Facebook alapító Mark Zuckerberg szenvedte el 3,6 milliárd dolláros mínusszal, de még az Amazon vezér Jeff Bezos, aki jelenleg a világ leggazdagabb embere, sem volt immunis a tőzsdei ámokfutásra. Az ő vagyona 3,3 milliárddal lett kevesebb, most 116 milliárd környékén jár, ráadásul az Amazon részvényei is 2,8 százalékot zuhantak.

Olvasta már? Amazon vs. Alibaba: jön a nagy leszámolás?
A két e-kereskedelmi óriáscég, az amerikai Amazon és a kínai Alibaba is egyet akar: minél nagyobbra nőni.

A mélyrepülés azonban nem tegnap kezdődött, már múlt hét pénteken is eltűnt 68,5 milliárdnyi dollár a leggazdagabbak tartalékaiból.

Hirdetés
Figyúzz!!!
Találtuk

Főként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idején.

Az elkövetkező 15 évben az amerikai állások közel fele automatizálttá válhat.

Hirdetés
Szabadidő, sport

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron.

Sokkal többen utaztak a Balatonra a MÁV-val

A nyári szezon első hétvégéjén a tavalyinál 27,5 százalékkal többen.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Technológia miatt drágult New York »